Με ένα προκλητικό πρωτοσέλιδο η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak προσπαθεί να «ανάψει» φωτιές στο Αιγαίο. Η τουρκική εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Μην πλησιάζετε» τονίζει ότι η Ελλάδα είναι κοντά σε «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία.
H ακύρωση της τουρκικής NAVTEX από την Αθήνα φαίνεται πως ενόχλησε την Άγκυρα, η οποία προχώρησε στο γνωστό «επικοινωνιακό εργαλείο» υποβαθμίζοντας το περιστατικό, με την Yeni Safak να «επιτίθεται» κατά της ελληνικής πλευράς.
Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει ότι οι δύο χώρες έφτασαν «στο χείλος θερμού επεισοδίου χθες 4 Σεπτεμβρίου στην Μεσόγειο μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, λόγω της έκδοσης δύο παράλληλων NAVTEX» ενώ τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν τόλμησε να παραβιάσει τα όρια που χάραξε η Άγκυρα».
Η Yeni Safak αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της πως «η έκδοση δύο παράλληλων NAVTEX από το ελληνικό και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ταυτόχρονα για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, περιοχές τις οποίες η Τουρκία θεωρεί ως μέρος της ‘Γαλάζιας Πατρίδας» έχει δημιουργήσει συνθήκες για να προκληθεί θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Deniz Kuvvetleri, İngiliz gemisinin Türk karasularında atışlı tatbikat yapacağını duyurunca Atina, bu koordinatı sahiplenip deniz seyir duyurusu (Navtex) yayınlamak istedi. Türk ve Yunan donanmasının aynı noktada egemenlik ilanı tansiyonu yükseltti. https://t.co/KNTbgg4Cny
— Yeni Şafak (@yenisafak) September 5, 2019
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρώτα η Τουρκία κήρυξε NAVTEX στις 29 Αυγούστου και ακολούθησε κήρυξη NAVTEX από την Ελλάδα στις 30 Αυγούστου ως απάντηση.
Ωστόσο η Τουρκία ανταπάντησε προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι πρόκειται για περιοχή της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ και ότι είναι άκυρη η ελληνική NAVTEX. Η Αθήνα δεν απάντησε σε αυτή την ανακοίνωση, ούτε και το πολεμικό ναυτικό της αντέδρασε,
Ωστόσο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα προκαλεί ακόμα περισσότερο, καθώς ισχυρίζεται ότι παρά το γεγονός ότι στις 4 Σεπτεμβρίου «ανέβηκαν» οι εντάσεις στα ελληνοτουρκικά, εντούτοις η Αθήνα δεν «τόλμησε να ξεπεράσει τα όρια που χάραξε η Άγκυρα».
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά είχε χαρακτηρίσει ως «άκυρη» τουρκική NAVTEX για στρατιωτικά γυμνάσια και ασκήσεις νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, εκδίδοντας δική της NAVTEX.