Ένας από τους βασικούς στόχους της Save a Greek Stray, είναι να μπορέσει να αποδείξει έμπρακτα το όφελος της αλληλεπίδρασης ανθρώπων και ζώων για το κοινωνικό σύνολο.
Το Αγροτικό τμήμα των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα Θήβας, πληροί όλες τις προϋποθέσεις και συγκεντρώνει τις ιδανικές συνθήκες, ώστε να μπορέσει η Save a Greek Stray να αναδείξει την ουσία του βασικού της στόχου.
Το πρόγραμμα «Saved by a Greek Stray» δίνει την ευκαιρία σε δυο κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, τις φυλακισμένες και τα αδέσποτα ζώα, να ενωθούν, να ζήσουν μαζί και να εκπαιδευτούν ταυτόχρονα αναζητώντας νέες ευκαιρίες για το μέλλον.
Το πρόγραμμα «Saved by a Greek Stray» αδειοδοτήκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συντελείται με επιτυχία από τον Μάρτιο του 2018, έχοντας εκπαιδεύσει μέχρι στιγμής 7 σκύλους και 4 κρατούμενες.
Έχοντας πίστη στη μαγική ικανότητα που έχουν τα ζώα να μειώνουν το στρες στο περιβάλλον που ζουν, να ενισχύουν το αίσθημα αυτοπεποίθησης και εν συναίσθησης των ανθρώπων, αλλά και να συσφίγγουν τις ίδιες τις ανθρώπινες σχέσεις, καλλιεργώντας την ανάγκη για προσφορά και φροντίδα, η Save a Greek Stray ένωσε τις δυο αυτές ομάδες, σε μια απόπειρα αξιοποίησης των θετικών στοιχείων, που θα προέκυπταν από τη μεταξύ τους συνεργασία.
Γυναίκες έγκλειστες, με περιορισμένες δυνατότητες δημιουργικής και ψυχοθεραπευτικής απασχόλησης, ζουν, εκπαιδεύουν και προσφέρουν την αγάπη τους σε αυτά, που την έχουν επίσης στερηθεί, όσο οι ίδιες. Κατ’ αυτό τον τρόπο, αισθάνονται την ανάγκη προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, μειώνονται τα επίπεδα στρες και τα συναισθήματα κατάθλιψης που δημιουργεί ο εγκλεισμός και ταυτόχρονα αποκτούν τα εφόδια για μια διέξοδο επαγγελματικής απασχόλησης, μετά την αποφυλάκισή τους.
«Με τα σκυλιά στο χώρο μας η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει. Έχουμε ένα σκοπό μέσα στην ημέρα μας. Εγώ εκπαιδεύω τη Λολίτα και μέσα από αυτό νιώθω χρήσιμη, νιώθω ότι κάνω κάτι ουσιαστικό, προσφέρω με τον δικό μου τρόπο στο κοινωνικό σύνολο. Όλο αυτό λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία για μένα, με χαλαρώνει πολύ», αναφέρει κρατούμενη.
Τα σκυλιά που επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια, θεωρούνται «προνομιούχα», καθώς έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ανθρώπους, που τους προσφέρουν την αποκλειστική προσοχή και φροντίδα τους.
Εκπαιδεύονται σε κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και βασικές εντολές, ζουν σε συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος και μπορούν να ξεπεράσουν τους φόβους και τις αναστολές τους, να εμπιστευτούν και πάλι τους ανθρώπους, μακριά από τις στρεσσογόνες συνθήκες του καταφυγίου.
Ο εκπαιδευτής μας, Αλέξανδρος Παράσχης, φροντίζει, ώστε οι κρατούμενες να αποκτούν τη γνώση των μεθόδων που θα καταστήσουν τα ζώα αυτά ευτυχισμένα και συνεπώς, πιο εύκολα υιοθετήσιμα.
Η πρόληψη του στιγματισμού, της κοινωνικής περιθωριοποίησης αλλά και η παροχή ευκαιριών κοινωνικής ενσωμάτωσης, υπήρξαν τα εφαλτήρια και η κινητήριος δύναμη της Save a Greek Stray, για να δουλέψει σκληρά και να καταφέρει να εισάγει στην κρατική δομή μία νέα δράση, που υλοποιείται για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό προηγούμενο.
Η Save a Greek Stray θέλοντας να κάνει τον κάθε πολίτη κοινωνό της τεράστιας αυτής προσπάθειας, αλλά και των αποτελεσμάτων της, συνεργάστηκε με το Rise TV και αποτύπωσε το όλο εγχείρημα σε ένα ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί το Νοέμβριο και θα παρουσιάζει την εξελικτική πορεία ανθρώπων και ζωών, τόσο σε μαθησιακό όσο και ψυχολογικό επίπεδο.
«Αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στις κρατούμενες, όπως αξίζει και στα σκυλιά μας. Ελπίζουμε να τη βρουν μαζί» (Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, ιδρύτρια της Save a Greek Stray).