«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να ολοκληρώσουμε και να υλοποιήσουμε τη λειτουργία του 112 και της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας μέσα στο χρόνο που έθεσε ο πρωθυπουργός. Από 10 Αυγούστου θα ξεκινήσει πιλοτικά σε όλη την Ελλάδα η ενδιάμεση λειτουργία του 112 και μέχρι το τέλος του έτους θα είναι όλα έτοιμα, όπως προβλέπει το σχέδιο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την αυριανή πρώτη δοκιμαστική εκπομπή του μηνυμάτων από το 112, που θα σταλούν σε κινητά τηλέφωνα στη Σύρο.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σκάι, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι προχωρούν όλα πολύ γρήγορα και για να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες, αλλά και για να θωρακιστεί με τον καλύτερο τρόπο η χώρα απέναντι στις φυσικές καταστροφές.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η λειτουργία του 112, αλλά και η βελτίωση και προώθηση του σχεδίου νόμου για την Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η θεσμοθέτηση της 24ωρης λειτουργίας όλων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που τώρα λειτουργούν με ωράριο δημοσίου (εκτός από το Κέντρο Επιχειρήσεων), καθώς και η συστέγασή τους με τα Κέντρα Επιχειρήσεων, κοντά στο υπουργείο και την Πυροσβεστική, ώστε να υπάρχει άμεση συνεργασία και αντίδραση σε περιπτώσεις κινδύνων ή γεγονότων.
Σε ό,τι αφορά την αυριανή δοκιμή στη Σύρο, όπως ανακοινώθηκε από την ΓΓΠΠ, θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα από ώρα 14:00 έως 16:00, με ευθύνη του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, εκπομπές-μηνύματα της υπηρεσίας Cell Broadcast και SMS.
Οι εκπομπές Cell Broadcast θα ληφθούν από όσες κινητές συσκευές βρίσκονται εντός της περιοχής και υποστηρίζουν την υπηρεσία εκπομπής κυψέλης (Cell Broadcast) ή/και έχουν γίνει ρυθμίσεις ώστε να είναι ενεργοποιημένη.
Τα μηνύματα θα είναι της μορφής «ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ ΩΩ:ΛΛ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΣΑΣ».
Σημειώνεται ότι ο αριθμός 112 στην ολοκληρωμένη του λειτουργία θα έχει και αυτόματο γεωεντοπισμό του καλούντα για βοήθεια, ενώ θα μπορεί να στέλνει και μηνύματα για εκκένωση περιοχών ή οδηγίες προς τους πολίτες, εκτός από τα κινητά και σε σταθερά.
Η διαχείριση των κλήσεων για βοήθεια θα γίνεται απευθείας μέσα από δύο Κέντρα Επιχειρήσεων 112, που θα εδρεύουν, το ένα μαζί με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Πυροσβεστική στο Χαλάνδρι και το άλλο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επανδρωμένα με 50 εκπαιδευμένους υπαλλήλους το καθένα, από την ΕΛ.ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.
Τώρα, οι κλήσεις του 112 λαμβάνονται από ειδικευμένους τηλεφωνητές του ΟΤΕ, οι οποίοι, αν αφορούν κλήσεις για βοήθεια, τις προωθούν στο 199 της Πυροσβεστικής, ή όπου αλλού χρειαστεί. Και στην παρούσα φάση υπάρχει δυνατότητα γεωεντοπισμού του καλούντος, αλλά αυτό γίνεται με άμεσο αίτημα προς τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και διαρκεί από δύο έως οκτώ λεπτά.
Όπως είπαν αρμόδια στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μπορεί το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί να είναι μέχρι τέλος του έτους, ωστόσο, οι εργασίες για τα Κέντρα Επιχειρήσεων και τις άλλες λεπτομέρειες προχωρούν ταχύτατα και υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Χαρδαλιάς: Μεγάλη σημασία η στάση των πολιτών
Ο κ. Χαρδαλιάς, στις δηλώσεις του νωρίτερα στο Σκάι, τόνισε ότι δεν αρκεί μόνο οι αρμόδιοι να είναι κοντά στους πολίτες όταν παραστεί ανάγκη, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία και η στάση των πολιτών, η οποία μπορεί να βελτιωθεί με διαπαιδαγώγηση, πρώτα μέσα από τα σχολεία αλλά και στους δήμους και τους άλλους φορείς, ώστε ο καθένας να κάνει αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση, κάτι που αποτελεί έναν από τους στόχους της κυβέρνησης.
Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δύο από τις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ξεκίνησαν από μπάρμπεκιου που έκαναν κάποιοι στην ύπαιθρό, γεγονός απαράδεκτο, μετά από τόσες προειδοποιήσεις.
Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που προωθείται από την κυβέρνηση, τόνισε ότι η δουλειά που έκανε ο προκάτοχος του, Γιάννης Ταφύλλης, είναι πολύ σημαντική, αλλά θα γίνουν κάποιες βελτιώσεις και υπολογίζει ότι, και αυτό μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει γίνει νόμος του κράτους και η νέα Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, ενώ οι τελευταίες λεπτομέρειες θα συζητηθούν αμέσως μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.