Η πορεία της οικονομίας στην Κύπρο μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, αποτέλεσε αντικείμενο της ημερίδας που διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), με θέμα «Η Κύπρος μετά τις προεδρικές εκλογές: Το κυπριακό πρόβλημα και η πορεία της οικονομίας».
Ειδικότερα, τα προβλήματα και η πορεία της οικονομίας της Κύπρου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προσδιορισμό ενός προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας, οι προοπτικές που διαγράφονται για το Κυπριακό, τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή εξωτερική πολιτική και η νέα οικονομική κατάσταση έτσι όπως πλέον διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των ομιλητών.
Από το βήμα της ημερίδας, ο Ηλίας Ιωακείμογλου, επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας ανέφερε ότι από το 2004 και μετά το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου στηρίχτηκε στο χρηματοπιστωτικό τομέα και οδηγήθηκε τελικά σε κρίσιμο αδιέξοδο με αλυσιδωτές συνέπειες για τους πολίτες και την οικονομία της χώρας. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο κρίνεται αναγκαίο, σύμφωνα με τον κ. Ιωακείμογλου, η Κύπρος να δώσει έμφαση στον τουρισμό για να ισοσκελίσει τις σοβαρές απώλειες που θα έχει από την κρίση στο θέμα της ανεργίας αλλά και της ρευστότητας.
Ο διευθυντής του International Security Forum στη Λευκωσία, Ανδρέας Στεργίου, περιέγραψε στο ακροατήριο τους κραδασμούς της κυπριακής κοινωνίας ως αποτέλεσμα της κρίσης που βιώνει το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία που συμβαίνει στη χώρα μετά την τουρκική εισβολή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το μνημόνιο που θα εφαρμοστεί στην Κύπρο περί τα τέλη Απριλίου θα επιφέρει το τέλος της χώρας ως ενός μικρού υπεράκτιου τραπεζικού κέντρο. Σημείωσε, επίσης, ότι η Κύπρος εισέρχεται σε μία νέα εποχή και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα καταφέρει να σταθεί όρθια και να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα.
Έγκλημα εις βάρος της Κύπρου χαρακτήρισε ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης όλα όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος αποδυναμώθηκε πλήρως. Εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του την αισιοδοξία του ότι η Κύπρος θα αντέξει και αυτή τη δοκιμασία, καθώς έχει θεσμούς οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της χώρας. Ο κ. Γιαλλουρίδης εξέφρασε ακόμη την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία δεν είχε κάνει σωστό σχεδιασμό, ώστε να αποφευχθούν όλες αυτές οι τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενώ τέλος πρότεινε τον συντονισμό δράσεων Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση από κοινού των προβλημάτων που προέκυψαν από την οικονομική κρίση.
Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη στρατηγικής στην Κύπρο, αλλά για να διαμορφωθεί συγκροτημένη στρατηγική, συμπλήρωσε, θα πρέπει να γίνει ορθή ανάγνωση της δυναμικής που έχει η χώρα και των συμμαχιών που μπορεί να αναπτύξει.
Ο Ανδρέας Στεργίου, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η προώθηση μιας ρεαλιστικής και καθαρής λύσης για το Κυπριακό που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δημιουργία δύο κρατών, κατόπιν εδαφικών ανταλλαγμάτων από το ψευδοκράτος προς την Κυπριακή Δημοκρατία.