Καμπανάκι κινδύνου για την Αρχαία Ολυμπία και ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο αναφορικά με την ιατρική του κάλυψη χτυπάει η αρχαιολόγος Πένυ Δούση: «Παρ’ ότι καθημερινά την περιοχή επισκέπτονται πέντε με έξι χιλιάδες περίπου τουρίστες δεν υπάρχει γιατρός ή έστω ένα ασθενοφόρο. Πείτε μου σε ποια άλλη πολιτισμένη χώρα συμβαίνουν αυτά;».
Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία
Πρόσφατα τουρίστρια που τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά όπως αποδείχτηκε, μεταφέρθηκε από ιδιώτες καθώς στην περιοχή δεν υπήρχε … άλλη δυνατότητα.
Το θέμα με τις ελλείψεις των υποδομών υγείας στα τουριστικά κέντρα δεν αφορά μόνο την Ολυμπία αλλά όλη την Ηλεία. Γεγονός που θέτει σε κίνδυνο εκτός από τις ζωές των κατοίκων της κάθε περιοχής και τις ζωές εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται καθένα από αυτά.
Κέντρα Υγείας που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς της Ηλείας δεν διαθέτουν επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως… Κέντρα Διακομιδών. Όταν πριν από 35 και πλέον χρόνια δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Υγείας σίγουρα ο εμπνευστής τους δεν είχε φανταστεί πως μια μέρα όχι μόνο δε θα επιτελούσαν το σκοπό τους δηλαδή να παρέχουν πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση αλλά θα βρίσκονταν και ένα βήμα πριν ουσιαστικά το λουκέτο.
Το πρόβλημα επιτείνουν οι ανεπάρκειες του ΕΚΑΒ, που διαθέτει μόνο τέσσερα ασθενοφόρα για όλη την Ηλεία οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων. Κι αν τα τέσσερα ασθενοφόρα δύσκολα τα φέρνουν βόλτα με το μόνιμο πληθυσμό είναι προφανές τι γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες που οι κάτοικοι υπερπολλαπλασιάζονται λόγω τουρισμού.