Από την 1η Μαρτίου, υπάρχει ήδη η δυνατότητα παρατήρησης, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, της ροής προσλήψεων, απολύσεων αλλά και αμοιβών εργαζομένων, μέσω ηλεκτρονικής σύνδεσης ΙΚΑ- ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία κατέθεσαν οι κοινωνικοί φορείς τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε ότι το πρωτοποριακό αυτό ηλεκτρονικό σύστημα θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι όλες οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στη χώρα, είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν όλα τα στοιχεία των εργασιακών ροών.
Έτσι, με ακρίβεια ενός εργαζόμενου, θα είναι γνωστό πόσοι είναι οι εργαζόμενοι, το είδος της απασχόλησης, οι αμοιβές, ο κλάδος απασχόλησης, η δύναμη κάθε επιχείρησης σε επίπεδο περιφέρειας, νομού και νησιών, αποσαφήνισε ο υπουργός.
«Θα μπορέσουμε να ασκήσουμε, για πρώτη φορά, πραγματική πολιτική απασχόλησης, γιατί ακριβώς θα γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Κατά την ακρόαση των φορέων από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την πλειονότητα απασχόλησαν κυρίως τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στην αυστηροποίηση των ποινών παραβατικότητας των υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος, ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ Θεόδωρος Δεληγιαννάκης, ο πρόεδρος του ΠΟΣΕ- ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος και άλλοι, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις βελτιώσεις που επήλθαν.
Παράλληλα, υπογράμμισαν τα θετικά βήματα που γίνονται με το σύστημα Αριάδνη, για την ηλεκτρονική μηχανογράφηση των ασφαλισμένων.
Στο σύστημα Αριάδνη και ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), αναφέρθηκε και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος τα χαρακτήρισε ως το βασικό οπλοστάσιο της κοινωνικής ασφάλισης, για τη βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) Μιχάλης Κανδαράκης, τόνισε πως με το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζονται φλέγοντα ζητήματα του Σώματος, όπως η θεσμική θωράκιση των Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ διαβεβαίωσε πως το ΣΕΠΕ θα είναι πάντα στο πλευρό των εργαζομένων.
Ακόμα, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Ανδρέας Ανδρεάδης, για το άρθρο του νομοσχεδίου που αναγνωρίζει τη θεσμική εκπροσώπηση του ΣΕΤΕ ως ισότιμο κοινωνικό εταίρο.