Στο καθεστώς του εργοσήμου εντάσσονται ακόμη τρεις ομάδες εργαζομένων: οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής χωρίς διεύθυνση αποδέκτη, οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπων και σώματος για λογαριασμό μίας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων κατ΄οίκον ή σε άλλο χώρο και οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (σούπερ μάρκετ).
Αυτό γίνεται με τροποποίηση που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης.
Στο νομοσχέδιο έχουν ήδη περιληφθεί ρυθμίσεις για την εφαρμογή του εργοσήμου, ανάμεσα στις οποίες και διατάξεις για την αυστηροποίηση εφαρμογής του.
Σε ευθεία γραμμή με τη διαπίστωση που διατυπώνεται και στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νομοσχεδίου, ότι «το νομοθετικό πλαίσιο του εργοσήμου ήταν προβληματικό και προκάλεσε απώλεια εσόδων, καθώς οι αμειβόμενοι με εργόσημο κατέβαλαν χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές αν και είχαν πλήρεις παροχές», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξήγησε ότι «υποστηρίζει ένθερμα το εργόσημο αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα που ανέκυψαν στην εφαρμογή του».
Όπως εξήγησε ο υπουργός με την εισαγωγή του εργοσήμου «δυστυχώς τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για την κατ’ οίκον απασχόληση από 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως έπεσαν στα 2 εκατομμύρια ευρώ».
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάσσονται τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά την αντίθεσή τους με πολλές διατάξεις διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κάλεσαν τον υπουργό να προχωρήσει σε βελτιώσεις ιδίως για τα άρθρα με τα οποία γίνεται αυστηρότερη η αντιμετώπιση (αστική και ποινική) των υπαλλήλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τους οποίους θα μπορούσε να ισχύσει το πειθαρχικό δίκαιο για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
Εμφατικά ο υπουργός αναφέρθηκε στις διατάξεις για το σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ και την ΗΔΙΚΑ, από την πλήρη λειτουργία των οποίων το υπουργείο αναμένει εξοικονόμηση πόρων 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτό που ονομάζουμε καταχρηστικές συντάξεις δεν θα υπάρχει» είπε ο υπουργός και διαβεβαίωσε ότι προωθείται ένα ουσιαστικό πλαίσιο δράσης που λύνει το πρόβλημα.
Ο υπουργός χαρακτήρισε τρομακτικό το νούμερο των 53.695 μη απογραφόμενων συνταξιούχων και εξήγησε ότι προχωρά η ηλεκτρονική διασταύρωση συντάξεων θανάτου ώστε να ακολουθήσουν στοχευμένοι έλεγχοι για να διεκδικήσει το ελληνικό δημόσιο χρήματα αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται στην ΗΔΙΚΑ ειδικός λογαριασμός, το «Μητρώο Ελέγχου Παραβατικότητας» και με εγκύκλιο θα ζητείται από τους Διοικητές των ταμείων να αποστείλουν τους αναπόγραφους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα 4.390.378 συντάξεις. Αυτό το νούμερο που εξελίσσεται συνεχώς (θάνατοι ή νέες συντάξεις) έχει απόκλιση μόλις 3,81% ως προς τους ΑΜΚΑ και 3,46% ως προς τους ΑΦΜ.
Υπάρχουν ταμεία με απόκλιση «μηδέν», ένα από αυτά είναι ο ΟΑΕΕ στον οποίο είναι πλήρης η ταυτοποίηση συντάξεων και συνταξιούχων. Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως το ΑΦΜ και στο Δημόσιο οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως τον ΑΜΚΑ, όπως ενημέρωσε ο υπουργός.
«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχουμε γυρίσει σελίδα. Το 2013 θα είναι έτος νοικοκυρέματος», είπε ο κ. Βρούτσης επισημαίνοντας τον στρατηγικό ρόλο που αναλαμβάνει η ΗΔΙΚΑ.
Την ανάγκη να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων, επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης ο οποίος εκτίμησε ότι η εφαρμογή των προωθούμενων διατάξεων θα δικαιώσει τον τίτλο του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σε αντίθετη κατεύθυνση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης προειδοποίησε ότι στην πραγματικότητα αποδυναμώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ιδίως για την εμπλοκή της Οικονομικής Αστυνομίας στο έργο του ΣΕΠΕ, ο κ. Στρατούλης προειδοποίησε ότι μπορεί να αποδειχθεί με επικίνδυνες παραμέτρους.
Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του προτίθεται να καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας στις διατάξεις για την αστική και ποινική αντιμετώπιση των υπαλλήλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης διότι εισάγονται διαδικασίες τρομοκράτησης των υπαλλήλων.
Ευέλικτο αποτελεσματικότερο σύστημα στην εφαρμογή του εργοσήμου ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Κουτσούκος σημειώνοντας ότι η λύση δεν μπορεί να είναι η προωθούμενη αύξηση των εισφορών.
Τάχθηκε επίσης κατά διατάξεων που μπορεί να εξοντώσουν τους υπαλλήλους έως την τελεσιδικία υποθέσεων που θα τους αφορούν και προειδοποίησε ότι η κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας, θα κάνει πολλούς υπαλλήλους να πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους σε καθεστώς τρομοκρατίας.
Αντισυνταγματικά χαρακτήρισε τα μέτρα για τα πειθαρχικά ζητήματα των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης και αναρωτήθηκε αν με κλίμα τρομοκρατίας κατά των υπαλλήλων θα απονέμονται νωρίτερα οι συντάξεις.
Ο βουλευτής επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ατέλειες του συστήματος ΑΡΙΑΔΝΗ και ΗΔΙΚΑ.
Την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί ο εργασιακός μεσαίωνας και η ανασφάλιστη εργασία εξέφρασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης και αυτό διότι, όπως κατήγγειλε, «ενώ ο Έλληνας σήμερα αναζητεί εναγωνίως μεροκάματο, έρχονται καραβιές λαθρομεταναστών που εργάζονται για δέκα ευρώ και τους προτιμούν οι εργοδότες διότι γνωρίζουν ότι δεν θα διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης εκτίμησε ότι το σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ θα βάλει πλάτη για απολύσεις υπαλλήλων και επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία και στήριξη των ανέργων.
Πρότεινε δηλαδή, επίδομα σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επίδομα και για εκείνον που αναζητεί εργασία μέσω του ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη να δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ζήτησε ακόμα όσο διαρκεί η ανεργία να αναστέλλεται κάθε υποχρέωση (δάνεια, ανατοκισμός δανείων κλπ), να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου και να αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος τους.
«Δεν βλέπω να ενισχύεται το ΣΕΠΕ. Αντιθέτως, ενισχύεται η Οικονομική Αστυνομία για την οποία είναι αμφίβολο ότι έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία», επισήμανε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Αικατερίνη Μάρκου. Η βουλευτής εξέφρασε επιφυλάξεις και για τις διατάξεις που αφορούν το εργόσημο.