Ειδική εκδήλωση, με θέμα «Το τρίγωνο της Γνώσης: Αναπροσδιορίζοντας το Μέλλον – Συνεργασίες και Αλληλεπιδράσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Ενεργειακών Επιχειρήσεων», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 29 Μαΐου 2019, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Τιμητικός Τόμος για τον Ευστάθιο Ν. Τσοτσορό».
Στη συζήτηση, που συντόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και Ομότιμος Καθηγητής κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, συμμετείχαν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και τέως Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο τέως Υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν, ο Τομέας Νεοελληνικής Κοινωνίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών και οι εκδόσεις ΔΙΟΝΙΚΟΣ, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής και Πανεπιστημιακής Κοινότητας, στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής του τόπου, αλλά και επιφανή μέλη του επιχειρηματικού κόσμου.
Κατά την ομιλία του μετά την απονομή του Τιμητικού Τόμου, ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Ευστάθιος Τσοτσορός επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση προς μια κοινωνία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του αιώνα και η πορεία αυτή θα πρέπει – όπως είπε – να πραγματοποιηθεί ομαλά, με το ελάχιστο δυνατό κοινωνικό κόστος.
Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό, οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η αύξηση του κόστους για εκπομπές άνθρακα, απαιτούν από τις ενεργειακές επιχειρήσεις την προσαρμογή τους σε νέα δεδομένα, που υπαγορεύονται από τις ανάγκες ενεργειακού μετασχηματισμού.
Ταυτόχρονα δε, οι αλλαγές που επιφέρονται σε παγκόσμιο επίπεδο με την 4η βιομηχανική επανάσταση, δημιουργούν πολλές και διαφορετικές προκλήσεις σε σχέση με αυτές που ο κόσμος είχε γνωρίσει έως σήμερα και αναμορφώνουν όλο το σύστημα παραγωγής, εμπορίου και διακυβέρνησης των κοινωνιών.
«Η δίδυμη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης και των παγκόσμιων μετασχηματισμών, που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, απαιτεί ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της βιομηχανίας και των πανεπιστημίων για τη συμπαραγωγή γνώσης και καινοτομίας.
Το Τρίγωνο της Γνώσης και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ εκπαίδευσης-έρευνας-καινοτομίας, αποτελούν τον νέο οδικό χάρτη για την οικονομική ανάπτυξη στο ραγδαία μεταλλασσόμενο περιβάλλον, αλλά και τον ‘ακρογωνιαίο λίθο’ της στρατηγικής του Ομίλου ΕΛΠΕ για τη μετάβασή του στη νέα εποχή», υποστήριξε με έμφαση ο Ομότιμος Καθηγητής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.
Η έκδοση του βιβλίου «Τιμητικός Τόμος για τον Ευστάθιο Ν. Τσοτσορό» υλοποιήθηκε με απόφαση και επιμέλεια του Τομέα Νεοελληνικής Κοινωνίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και αποτελεί «ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης, εκτίμησης και σεβασμού στον Ομότιμο Καθηγητή, για τη συνολική πορεία και τη συνεισφορά του στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο οπισθόφυλλο της έκδοσης.
Ο Τιμητικός Τόμος φιλοξενεί συνολικά εικοσιεννέα (29) πρωτότυπες συμβολές από διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς και ερευνητές, που καταθέτουν απόψεις και αναλύσεις για κρίσιμα προβλήματα της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας, την οικονομική Ανάπτυξη και την Κρίση, τον Τεχνολογικό Μετασχηματισμό, τις Ιδέες, το Δίκαιο, τη Δημοκρατία, τη Φιλοσοφία, καθώς και τη Μεθοδολογία των Επιστημών.
Η πληρότητα του φάσματος των επιμέρους ζητημάτων που εξετάζονται, καθώς και το ποιοτικά υψηλό επίπεδο των συμβολών που εμπεριέχονται στον Τόμο, παρέχουν μια σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω προώθηση του διαλόγου πάνω σε καίρια ζητήματα της ζέουσας επικαιρότητας.
Τα πρωτότυπα άρθρα υπογράφουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθ. Νομικής Σχολής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Ομότιμος Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης & Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Ομότιμος Δ/ντης Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος, οι Πρυτάνεις κ.κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ιωάννης Βαβούρας (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Περικλής Μήτκας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Άγγελος Κότιος (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), ο Αναπληρωτής Πρύτανης Ναπολέων Μαραβέγιας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) και οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές (με αλφαβητική σειρά) Μαρία-Γεωργία Αντωνοπούλου (Διδάκτωρ, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Χαρά Βαβούρα (University of Nottingham), Θεόδωρος Γεωργίου (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Δημοσθένης Δασκαλάκης (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Νίκος Θεοτοκάς (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Παντελής Κάπρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Μιλτιάδης Κήπας (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Νίκος Κοταρίδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Μαριάνθη Κοτέα (Πάντειο Πανεπιστήμιο), , Δημήτρης Λαμπρέλλης (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Χαράλαμπος Οικονόμου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αντώνης Παπαρίζος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Πέτρος Πιζάνιας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Λυδία Σαπουνάκη-Δρακάκη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Θρασύβουλος Τσιάτσος (επ. καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), Νικόλαος Φαραντούρης (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης (Διδάκτωρ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) και Μιχάλης Ψαλιδόπουλος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Την πολυσήμαντη προσωπικότητα και την μέχρι σήμερα σταδιοδρομία του Ευστάθιου Τσοτσορού, σκιαγραφεί στον πρόλογο της έκδοσης ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος.
Όπως – μεταξύ άλλων – επισημαίνει, «η ευρύτερη και πολυεπίπεδη γνώση της οικονομίας, η μεγάλη εμπειρία των επιχειρήσεων και η επαγγελματική αναγνώριση που απολάμβανε ο Ε. Τσοτσορός, είχε ως αποτέλεσμα κυβερνήσεις, μεγάλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να του εμπιστευτούν θέσεις ευθύνης και ηγεσίας στη διοίκηση μεγάλων επιχειρήσεων κι οργανισμών.
Ο Στάθης Τσοτσορός τίμησε και εξακολουθεί να τιμά τις θέσεις τις οποίες ανέλαβε, ή ακόμη υπηρετεί, τόσο στο πανεπιστήμιο και τους δημόσιους οργανισμούς, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Με βασικό του όπλο την αγάπη προς τον συνάνθρωπό του, την γνώση και την σύνδεση θεωρίας και πράξης παρήγαγε και παράγει σημαντικό επιστημονικό, επαγγελματικό και κοινωνικό έργο.
Η δημόσια παρουσία του, έντονη και σοβαρή, όπου και αν βρέθηκε, μαρτυρά το υψηλό τεχνοκρατικό του υπόβαθρο, αλλά και την δημόσια αναγνώριση.
Ως καταξιωμένος καθηγητής και δάσκαλος απολάμβανε τον γενικότερο σεβασμό των φοιτητών και των συναδέλφων του, ενώ η επιστημονική κοινότητα, και όχι μόνον, εξακολουθεί να τον περιβάλλει σήμερα με εξαιρετική εκτίμηση και αγάπη.
Αυτό οφείλεται και στην ανυπόκριτη ανθρώπινη και κοινωνική ευαισθησία του που εκδηλώνεται με την ετοιμότητα και προθυμία του να βοηθά συναδέλφους, φοιτητές, συνανθρώπους, θεσμούς που ζητούν την συνδρομή του. Δυστυχώς, η σεμνότητα του χαρακτήρα του, δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ περισσότερο σ’ αυτό το θέμα».