Στις 11 Ιουνίου, εννέα ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και λιγότερο από έναν μήνα πριν τις εθνικές εκλογές, κάλπες θα στηθούν και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που καλείται να εκλέξει πρύτανη και τέσσερις αντιπρυτάνεις για τα επόμενα τρία χρόνια. Για τον λόγο αυτό, διοργανώθηκε debate σε σχέση με αυτά που φιλοξενούνται στους τηλεοπτικούς σταθμούς, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής, με πρωτοβουλία της Κοσμητείας, το πρωί της Τετάρτης (29/05).
Το νέο σχήμα που θα αναδειχθεί θα πορευτεί σε αχαρτογράφητα εδάφη, καθώς είναι η πρώτη φορά που -σε εφαρμογή του άρθρου 15 του νόμου 4485/2017- η εκλογή του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων στο ΑΠΘ θα γίνει από δύο ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια: το πρώτο θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψήφιων πρυτάνεων και το δεύτερο όλων των υποψηφίων αντιπρυτάνεων. Στο κάθε ψηφοδέλτιο οι εκλογείς θα έχουν δικαίωμα ενός μόνο σταυρού προτίμησης υποψηφίου για το αξίωμα του πρύτανη και του αντιπρύτανη αντίστοιχα.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ο πρύτανης που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019 δε θα έχει επιλέξει, όπως συνέβαινε μέχρι τις προηγούμενες εκλογές, τους αναπληρωτές του και πιο στενούς συνεργάτες του, αλλά θα συνδιοικήσει με τους τέσσερις αντιπρυτάνεις, οι οποίοι θα προτιμηθούν από το εκλεκτορικό σώμα.
Εύλογα όλοι οι υποψήφιοι προτάσσουν το ενδιαφέρον για την πρόοδο του πανεπιστημίου, έναντι των όποιων προσωπικών θέσεων κι επιδιώξεων. Όμως, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και δη σε έναν χώρο όπου η αντιπαράθεση ιδεών κι απόψεων είναι ζητούμενο, αναδεικνύονται διαφορές σε ό,τι αφορά στην προσέγγιση από τους υποψηφίους σημαντικών ζητημάτων -πανεπιστημιακό άσυλο, διαχείριση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων- που εκ των πραγμάτων καθιστούν πρόκληση την επίτευξη συγκλίσεων, εφόσον η πολυφωνία αυτή εκφραστεί και στο αποτέλεσμα της κάλπης.
Περαιτέρω, προβάλλουν επιτακτικά ζητήματα, για τα οποία η πανεπιστημιακή κοινότητα προσδοκά από τους υποψηφίους άμεσες απαντήσεις και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως για παράδειγμα στο θέμα της ασφάλειας των υποδομών και της διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, που αναδείχθηκε μετά την πυρκαγιά τη Μεγάλη Πέμπτη, στο κτίριο του Βιολογικού.
Κι αν τα διλήμματα της κάλπης στις εθνικές εκλογές τίθενται από τα κόμματα εξουσίας, στο ΑΠΘ το διακύβευμα αφορά την ομαλότητα στην καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων, ερευνητών, φοιτητών και την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που καλείται να διασφαλίσει η αυριανή διοίκηση του Ιδρύματος. Το να ακουστούν, εκτεθούν, αντιπαρατεθούν, συγκριθούν όλες οι προτάσεις που θα κριθούν στην κάλπη -και οι οποίες ενδεχομένως την επομένη των εκλογών θα χρειαστεί να συντεθούν- είχε στόχο η κοινή πρόσκληση που απηύθυνε ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, καθ. Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, στους υποψηφίους αντιπρυτάνεις. Ανταποκρίθηκαν όλοι -συνολικά έντεκα- και αφότου μίλησαν για τις προτεραιότητές τους, την εμπειρία τους, τα προσόντα τους και το όραμά τους, απάντησαν στα ερωτήματα που τους έθεσαν οι συνάδελφοί τους, των οποίων την ψήφο διεκδικούν.
«Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ενδιαφέρουσες θέσεις και να διαμορφώσουμε την άποψη ότι υπάρχουν πολύ καλοί υποψήφιοι και το Πανεπιστήμιο θα εξακολουθήσει να είναι σε καλά χέρια την επόμενη τριετία, που θα έχουμε τη νέα πανεπιστημιακή διοίκηση. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτά που άκουσα από όλους τους συναδέλφους. Δε θέλω να πω εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους και όλες, γιατί είναι ένας κοινός τόπος που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί άλλωστε, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι όποιοι και να εκλεγούν το Πανεπιστήμιό μας θα πάει καλά», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κατσιφαράκης για το debate, που ήταν υποδειγματικό ως προς την τήρηση των χρόνων και των διαδικασιών που συμφωνήθηκαν με τους υποψηφίους.
Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες που εκφράζονται από μέλη της κοινότητας για την εφαρμογή στην πράξη του νέου εκλογικού συστήματος ανάδειξης των πρυτανικών Αρχών ο κοσμήτορας εκτίμησε: «Προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν. Ελπίζω στην ωριμότητα των συναδέλφων, οι οποίοι θα προτάξουν το καλό του πανεπιστημίου σε σχέση με τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες ή αντιδικίες μπορεί να έχουν».
«Οι δύο + έντεκα υποψήφιοι»
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με κάλπη -ταυτόχρονα για τους υποψήφιους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις- την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Η θητεία των νέων πρυτανικών αρχών ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και ολοκληρώνεται την 31η Αυγούστου 2022.
Σύμφωνα με την πράξη της ανακήρυξης των υποψηφίων, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την Τρίτη 28 Μαΐου, το αξίωμα του Πρύτανη διεκδικούν ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, Θεόδωρος Λαόπουλος και ο καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Νίκος Παπαϊωάννου.
Οι έντεκα καθηγητές, που θέτουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του αντιπρύτανη, είναι οι εξής: Αλμπάνη Μαρία- καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, Ανδρέας Γιαννακουδάκης- καθηγητής του Τμήματος Χημείας, Αγγελική Κοιλιάρη -καθηγήτρια του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Δημήτρης Κωβαίος- καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Νίκος Μαγγιώρος αν. καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας, Αιμίλιος Μαυρουδής- καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, Παναγιώτης Πρίνος- καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης- καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Στράτος Στυλιανίδης- αν. καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Φείδας- καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Κωνσταντίνος Χρυσάφης- καθηγητής του Τμήματος Φυσικής.
Ο πρύτανης και οι τέσσερις αντιπρυτάνεις εκλέγονται από σώμα εκλεκτόρων, που απαρτίζεται από το σύνολο των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Ιδρύματος, καθώς και από το σύνολο των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος.
Οι τομείς ευθύνης, που βάσει των προβλεπομένων στον νόμο, θα αναλάβουν οι τέσσερις αντιπρυτάνεις είναι οι εξής: «Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας», «Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης», «Διοικητικών Υποθέσεων» και «Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης».
Ακολουθούν σημεία από τις τοποθετήσεις των υποψηφίων αντιπρυτάνεων, με τη σειρά που αρχικά έλαβαν τον λόγο, όπως τα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Μ. Αλμπάνη: Το πανεπιστήμιο δεν είναι σκουπιδοτενεκές για τα ναρκωτικά
Η πυρκαγιά στο κτίριο του Βιολογικού ανέδειξε, σύμφωνα με την υποψήφια καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, την αναγκαιότητα «να φροντίσουμε την ασφάλεια των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του Πανεπιστημίου». Σε ό,τι αφορά τα ερευνητικά προγράμματα η κ. Αλμπάνη επισήμανε την ανάγκη διευκόλυνσης του εκπαιδευτικού προσωπικού στα γραφειοκρατικά προβλήματα με τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Πρότεινε επίσης, τη λειτουργία στις Βρυξέλλες γραφείου που θα συνδράμει τους ερευνητές στην υποβολή των προτάσεών τους.
Σχετικά με τα φαινόμενα βίας και ανομίας παρατήρησε ότι «δεν είχαν λυθεί και όταν το πανεπιστημιακό άσυλο είχε καταργηθεί». Αντέτεινε σε όσους ζητούν την κατάργηση του ασύλου «να ζητήσουμε τη συνδρομή του δήμου και της κοινωνίας, γιατί δεν είναι μόνο τι θα κάνει το πανεπιστήμιο, δεν μπορεί θεωρείται το πανεπιστήμιο σκουπιδοτενεκές που θα ρίχνουν τα ναρκωτικά από τη γύρω περιοχή». «Στη Ροτόντα δεν υπάρχει άσυλο», είπε. Για τον τομέα ευθύνης που την ενδιαφέρει, διευκρίνισε πως διαθέτει εμπειρία στα ακαδημαϊκά θέματα.
Κ. Χρυσάφης: Οργανωτική υποβοήθηση της έρευνας
Τις θέσεις του για την οργανωτική υποστήριξη των ερευνητών παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, μιλώντας για ένα πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο και δομές υποστήριξης για τη συγγραφή ερευνητικών προτάσεων, την προώθηση της καινοτομίας και της δικτύωσης με άλλα ΑΕΙ.
Ο κ. Χρυσάφης αναφέρθηκε στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη εκτιμώντας ότι «έχουμε κατωτατοποίηση των ΑΕΙ και όχι ανωτατοποίηση των ΤΕΙ», τονίζοντας θα πρέπει να περιοριστεί το ποσοστό μετεγγραφών όλων των κατηγοριών στο 10%. Σε ό,τι αφορά τα θέματα βίας και παραβατικότητας υποστήριξε πως «το πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίξει έναν εσωτερικό διάλογο, ώστε να συμφωνήσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία σε ένα πλαίσιο προτάσεων και συλλογικών αποφάσεων» και πρότεινε μία ολοκληρωμένη προσπάθεια μείωσης της διακίνησης ναρκωτικών εντός του campus μέσα από την ενίσχυση δράσεων πολιτισμού, επισκέψεων σχολείων, αξιοποίησης των υπαίθριων χώρων ως χώρων πρασίνου για όλους τους πολίτες. Διευκρίνισε ότι ως αντιπρύτανης εκτιμά πως μπορεί να προσφέρει στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη.
Αν. Γιαννακουδάκης: Να επανέλθει ο σχεδιασμός για τις μελλοντικές γενιές
«Το πανεπιστήμιο συντηρείται με τις δικές μας θυσίες», παρατήρησε ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας. «Η Πολιτεία πληρώνει για κάθε φοιτητή ανά έτος 1600 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των τακτικών πιστώσεων. Αντίστοιχα στην Ευρώπη το πιο μικρό κόστος ανέρχεται σε τουλάχιστο 5000 ευρώ ανά φοιτητή. Με τις δικές μας θυσίες καλύπτουμε τη διαφορά», είπε.
Ο κ. Γιαννακουδάκης πρότεινε την αξιοποίηση εκτάσεων του ΑΠΘ και τον σχεδιασμό νέας Πολυτεχνικής Σχολής. «Ας ξεκινήσουμε, μπορεί να αφορά τις μελλοντικές γενιές, αλλά να επαναφέρουμε τον σχεδιασμό, όλο το πανεπιστήμιο πρέπει να ενδιαφέρεται γι’ αυτό», είπε.
Σχετικά με το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου δήλωσε πως δεν κατανοεί τη σύνδεσή του με τη φύλαξη του πανεπιστημίου. «Για να φυλαχτεί ένα πανεπιστήμιο πρέπει να καταργείται το άσυλο; Στις 17 Νοέμβρη το απόγευμα πρέπει να καλούμε την αστυνομία και να λέμε πάρτε αυτούς που μπαινοβγαίνουν και πετάνε μολότοφ; Θα ερχόταν να κάνει επέμβαση η αστυνομία στις 17 Νοέμβρη;», διερωτήθηκε.
Αγγ. Κοιλιάρη: Τα θέματα της ασφάλειας δεν εξαντλούνται στην παραβατικότητα
Θέμα πολιτικής βούλησης για την πάταξη των φαινομένων βίας και ανομίας αναγνώρισε η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής. «Οι προϊστάμενοι της αστυνομίας δεν είναι οι πρυτανικές αρχές, το θέμα είναι ποιος θα δώσει την τελική εντολή, το πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών δεν επιλύεται γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την οριστική επίλυσή του», είπε η κ. Κοιλιάρη, ενώ για δυνατότητα ενίσχυσης της φύλαξης από το ίδιο το ΑΠΘ παρατήρησε ότι «οι εσωτερικοί φύλακες δεν έχουν δικαίωμα ούτε να συλλάβουν, ούτε να κάνουν κάτι». Σημείωσε ακόμη πως «τα θέματα της ασφάλειας δεν εξαντλούνται στην παραβατικότητα», καθώς «με βασανίζει τι κάνουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού» .
Αναφερόμενη στο θέμα των υπαλλήλων των εργολαβιών φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας σημείωσε ότι «θέλουμε μόνιμο προσωπικό σε όλες αυτές τις θέσεις γιατί καλύπτει ούτως ή άλλως πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Διευκρίνισε ότι εφόσον εκλεγεί θα την ενδιέφερε να διαχειριστεί ανθρώπινους πόρους ή ακαδημαϊκά θέματα.
Στ. Στυλιανίδης: Πρόκληση να φέρουμε περισσότερα χρήματα στο Πανεπιστήμιο
Σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης του πανεπιστημίου, όπου όπως διευκρίνισε εκτιμά πως μπορεί να προσφέρει περισσότερο, εστίασε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής.
«Το πανεπιστήμιο στηρίζεται σε δύο σημαντικούς πυλώνες: Τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και είναι θέση ευθύνης το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τη διαχείριση αυτών των πόρων», είπε ο κ. Στυλιανίδης. «Το πώς θα φέρουμε νέα χρήματα στο πανεπιστήμιο είναι η μεγάλη πρόκληση για εμένα», επισήμανε. Για την επίτευξη του στόχου αυτού μίλησε για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΑΠΘ, την ανάπτυξη συστήματος κεντρικής υποστήριξης των ερευνητών, τη δημιουργία κέντρων αριστείας και επιχειρηματικότητας, την υποστήριξη νέων ερευνητών μέσα από θερμοκοιτίδες, τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και τη μετουσίωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προϊόντα, τη δημιουργία δεξαμενής ιδεών με παράλληλη κατοχύρωσή τους, τον σχεδιασμό και κεντρική διεκδίκηση κονδυλίων από τα Horizon Europe, Digital Europe. Για το θέμα του ασύλου διευκρίνισε: «Δεν πιστεύω στον θεσμό της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Όπως αστυνομεύεται το κάθε μέρος, κάθε γειτονιά, έτσι μπορεί να αστυνομεύεται και το πανεπιστήμιο».
Δ. Κωβαίος: Δημόσιο πανεπιστήμιο με εξωστρέφεια
Τις προτάσεις του για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με επίκεντρο τον φοιτητή, με εξωστρέφεια στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία, παρουσίασε ο καθηγητής Γεωπονίας.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ζητήματα της διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση, μιλώντας για την εμπειρία που απέκτησε κατά τη θητεία του στη διοίκηση της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης. «Όταν ανέλαβα στη Λέσχη το ταμείο ήταν αρνητικό, σήμερα έχει τεράστιο αποθεματικό 15 εκατ. ευρώ, με πλήρως αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους φοιτητές μας», είπε.
Ως χαρακτηριστικές της αντίληψής του για την εξωστρέφεια δράσεις ανέφερε το κοινό μεταπτυχιακό του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ με το Ρωσικό Πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών και πρόγραμμα δράσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Για τα θέματα ασφάλειας υποστήριξε ότι «μοναδική λύση είναι η αναβάθμιση της υπηρεσίας φύλαξης του πανεπιστημίου, με πανεπιστημιακή αστυνομία όπως ισχύει -από τη Μόσχα μέχρι το Άμστερνταμ- σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου».
Αιμ. Μαυρουδής: Ίδρυση νέων τμημάτων και κατευθύνσεων
Τον προσανατολισμό της επόμενης διοίκησης του ΑΠΘ σε έναν νέο στρατηγικό σχεδιασμό, πρότεινε ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής. «Είναι μια κρίσιμη έννοια που μεταφράζεται σε ίδρυση νέων τμημάτων και κατευθύνσεων», εξήγησε ο κ.Μαυρουδής, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει πως και τα υπάρχοντα τμήματα και προγράμματα πρέπει να οργανωθούν σωστά, ώστε να έχουν ισχυρή μελλοντική προοπτική. Στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό ενέταξε και την πρόταση για ίδρυση νέων ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων, με στόχο την προσέλκυση νέων ικανών επιστημόνων, τη θεσμοθέτηση κινήτρων για τους ερευνητές, τη δημιουργικά ψηφιακής βιβλιοθήκης.
«Το ΑΠΘ θα πρέπει να συνεχίσει να έχει μια διοίκηση διαφανή και συνετή που θα συνεργάζεται στενά με όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Είναι αναγκαία η οικονομική και διοικητική αυτονομία», ανέφερε. Σχετικά με τη θέση αντιπρύτανη που τον ενδιαφέρει είπε: «Την επιστημονική και διοικητική μου εμπειρία μπορώ να τις αξιοποιήσω, αλλά δε λέω σε ποιον τομέα, γιατί θα ήταν σαν να προκαταλαμβάνω κάτι».
Χ. Φείδας: Προτεραιότητα σε ασφάλεια και συντήρηση υποδομών
Η αρνητική εικόνα που δημιουργούν τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας αμαυρώνει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια ή όραμα για το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας.
«Δεν μπορούμε να βάζουμε κάτω από το χαλί ένα πρόβλημα που καθορίζει την ίδια μας την ύπαρξη. Είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες του πανεπιστημίου, που δυστυχώς δεν προχώρησε αρκετά το προηγούμενο διάστημα», είπε ο κ. Φείδας για τα θέματα ασφάλειας που μαζί με τα προβλήματα στη συντήρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, έθεσε ως πρώτες προτεραιότητές που θα πρέπει να έχει η νέα διοίκηση για τη βελτίωση μιας «δύσκολης καθημερινότητας που έχει αποκτήσει χρόνια χαρακτηριστικά». Ιδιαίτερα στάθηκε και στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΚΕ δεσμευόμενος για «δημοκρατική λειτουργία των διοικητικών δομών, με αξιοποίηση των προσόντων όλων των κατηγοριών, απλοποίηση και επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων». Προβληματισμό εξέφρασε και για τον νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευση και την αναζήτηση του ρόλου του ΑΠΘ σε αυτόν.
Ν. Μαγγιώρος: Συνεργασία με αυτοκριτική και γενναίες πρωτοβουλίες
Στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας εστίασε ο καθηγητής Θεολογίας. «Οι συνέργειες είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα σε συνθήκες απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, έλλειψης ασφάλειας και αμφισβήτησης αυτονόητων εννοιών. Είναι το ΑΠΘ κομμάτι της ίδιας μας ζωής και γι’ αυτό δεν πρέπει να αρκούμαστε στην απλή καταγραφή των προβλημάτων, χρειαζόμαστε εγρήγορση, αυτοκριτική και γενναίες πρωτοβουλίες», είπε ο κ.Μαγγιώρος
Στις προτεραιότητες που έθεσε είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της διεπιστημονικής συνεργασίας, η θέσπιση απλοποιημένων φιλικών στους ερευνητές διαδικασιών, πρωτοβουλίες για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που θέτει η πολυνομία, διεκδίκηση ενός σαφούς και σταθερού θεσμικού πλαισίου, που θα κατευθύνεται στην «αποδέσμευση των ΑΕΙ από τον σφιχτό εναγκαλισμό με το Κράτος» και θα πρεσβεύει την «κουλτούρα του αυτοδιοίκητου, μακριά από ιδεοληψίες κρατικιστικού τύπου». Ο κ. Μαγγιώρος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου και τη σύμπραξη που συμμετέχει το ΑΠΘ, τονίζοντας ότι είναι «υποχρέωση της καινούριας διοίκησης να συνεχίσει και να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια.
Δ. Σαρηγιάννης: Φυγή προς τα μπρος με διεθνείς συνεργασίες
Το βασικό διακύβευμα των πρυτανικών εκλογών είναι η απάντηση στο ερώτημα, αν πρέπει η νέα διοίκηση να προχωρήσει διαχειριζόμενη τη μιζέρια της κρίσης, ώστε να έχει τις ελάχιστες δυνατές απώλειες ή να χαράξει την αναπτυξιακή πορεία για τα επόμενα χρόνια, επισήμανε ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, δηλώνοντας πως ο ίδιος υποστηρίζει μία πορεία προς τα μπρος.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι εφόσον εκλεγεί θα εργαστεί για την προώθηση των διεθνών συνεργασιών, την ενίσχυση όλων των προγραμμάτων Εrasmus, τη σύνδεση και συντονισμό όλων των δικτύων ερευνητικών, ακαδημαϊκών, διδακτικών διεθνών οργανισμών με συμμετοχή του ΑΠΘ, τη δημιουργία εσωτερικής παράλληλης δομής για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές συμπράξεις συνεργασίας στο πλαίσιο του Horizon Europe, την ίδρυση ΝΠΙΔ για τη διαχείριση της περιουσίας του ΑΠΘ.
Για το θέμα της παραβατικότητας πρότεινε την αυτοχρηματοδοτούμενη αυξημένη ασφάλεια και 24ωρη φύλαξη της πανεπιστημιούπολης με πλήρη φωταγώγηση και αφαίρεση των κιγκλιδωμάτων και συνεργασία με την αστυνομία για παθητική και ενεργητική αστυνόμευση.
Π. Πρίνος: Ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων που φέρνουν έσοδα στον ΕΛΚΕ
Τη θέση ότι στον ενιαίο χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης το ΑΠΘ βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο -και σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια- υποστήριξε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. «Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την ενίσχυση, τη διατήρηση ερευνητικών εθνικών προγραμμάτων, που έχουν βοηθήσει πάρα πού την ακαδημαϊκή κοινότητα», είπε ο κ.Πρίνος, προσθέτοντας πως λόγω αυτών τω προγραμμάτων το 2018 ο ΕΛΚΕ αύξησε σημαντικά τα έσοδά του.
Σχετικά με τους εργολαβικούς υπαλλήλους που απασχολεί το ΑΠΘ, σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετοί που εργάζονται 20-30 χρόνια, επομένως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και άρα θα πρέπει να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό του Πανεπιστημίου. Πρότεινε επίσης την ενοποίηση των βιβλιοθηκών των τμημάτων σε επίπεδο σχολών, ώστε να αυξηθούν οι ώρες λειτουργίας τους και να αξιοποιηθούν οι χώροι που θα αδειάσουν σε άλλες δραστηριότητες. Για τα θέματα πυρασφάλειας τόνισε ότι θα πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για όλα τα κτίρια και υποδομές του ΑΠΘ.