Ο αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μουτάφης εξελέγη σήμερα νέος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, με 29 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μονή Πετράκη.

Συνυποψήφιος του εκλεγέντος ήταν ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, από τους στενούς συνεργάτες του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος έλαβε 23 ψήφους.

Ο νεοεκλεγείς θα χειροτονηθεί την Κυριακή 24/2 στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, στην Αθήνα.

Η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας άρχισε με την προσφώνηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα της εποχής επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τους «ποικίλους διχασμούς» που απειλούν την σημερινή κοινωνία και τη σημασία της ενότητας στο σώμα της Ιεραρχίας.
«Η ανασφάλεια για το μέλλον της χώρας μας, οι εξωγενείς οικονομικές πιέσεις, η ανεργία και η φτώχεια πιέζουν αφόρητα την πρόοδο της Ελλάδος, τόσον σε πνευματικό όσον και σε κοινωνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια να αντιμετωπίζεται με καχυποψία και συντηρητισμό. Οι σχέσεις συνεργασίας από την άλλη με την Πολιτεία και τα επί μέρους αρμόδια υπουργεία έχουν ωφελήσει εν πολλοίς την Εκκλησία μας. Υπολείπονται βεβαίως πολλά ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί για τα οποία γίνεται και πολύς αγώνας», ανέφερε.
Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε, ωστόσο, ότι η λειτουργία της Επιτροπής Εκκλησίας- Κράτους έχει να δείξει πολλούς καρπούς, στους οποίους αναφέρθηκε εκτενώς.