Πιο αυστηρά μέτρα παίρνει η αστυνομία και η διεύθυνση δασών στο πεδίο βολής Προφήτη στο πλαίσιο των προγραμματισμένων, κάθε φορά, ασκήσεων του στρατού στην έκταση των έξι χιλιάδων στρεμμάτων που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό από το 1985.
Στην ίδια έκταση εισέρχονται καθημερινά κάτοικοι των γύρω περιοχών παρά το γεγονός ότι είναι εδώ και χρόνια γνωστό πως το πεδίο βολής είναι ενεργό και πως διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση που πατήσουν πάνω σε άσκαστα βλήματα.
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα και πάλι μετά τον σοβαρό τραυματισμό ενός 45χρονου πριν από λίγες μέρες ενώ συχνά αναφέρονται ατυχήματα ακόμη και θανατηφόρα.
«Πριν λίγες μέρες είδα εντός του πεδίου βολής να κάνουν βόλτα δέκα άνθρωποι με άλογα ενώ είναι συχνό το φαινόμενο να εισέρχονται κάποιοι στο χώρο για να συλλέξουν και χαλκό από τα βλήματα, προκειμένου στη συνέχεια να τα πουλήσουν» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του Κυνηγετικού Συλλόγου Λαγκαδά, Χρήστος Μαλτίδης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης φορέων που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής.
«Θύμα» των κυκλωμάτων του σκραπ, έχουν πέσει, άλλωστε, και πολλές μεταλλικές πινακίδες που προειδοποιούν τον κόσμο για την ύπαρξη του πεδίου βολής, όπως τόνισε, από την πλευρά του, ο ταξίαρχος του στρατού Γ. Δάλλας. Ο ίδιος ανέφερε ότι κάτοικοι των γύρω περιοχών μπαίνουν στο πεδίο βολής για να κόψουν πουρνάρια, κτηνοτρόφοι βόσκουν εκεί τα ζώα τους ενώ εισέρχονται και πολλά αυτοκίνητα. «Κανένα πεδίο βολής δεν είναι περιφραγμένο, όμως σε όλα υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες και σε κάθε περίπτωση πριν από την πραγματοποίηση άσκησης, ο στρατός ενημερώνει όλες τις τοπικές κοινότητες» πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ακόμη οι δήμαρχοι Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης, και Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, εκπρόσωποι της αστυνομίας, της διεύθυνσης δασών, του δασαρχείου και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν με ευθύνη του στρατού και των δήμων, περισσότερες προειδοποιητικές πινακίδες, να πραγματοποιούνται περιπολίες από το στρατό, την αστυνομία, τους δασοφύλακες, τους θηροφύλακες και τα μέλη των κυνηγετικών συλλόγων προκειμένου να αποτρέπουν τον κόσμο να εισέρχεται στο πεδίο βολής και να διανεμηθεί έντυπο υλικό από το γραφείο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας σε συνεργασία με εθελοντές σε όλους τους φορείς, με τελικό αποδέκτη τον πληθυσμό της περιοχής.