Τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής μαζί με τρία σκάφη που το συνοδεύουν παραμένει στα δυτικά της Πάφου, ενώ και το Barbaros εξακολουθεί να κινείται νότια της Λεμεσού συνοδευόμενο από μια τουρκική πυραυλάκατο.
Την ίδια στιγμή στο Αιγαίο σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση έρευνας και διάσωσης χωρίς όμως να υπάρχει δραστηριότητα τουρκικών μονάδων, ενώ η Τουρκία μέσω του σταθμού της Σμύρνης δέσμευσε παράνομα ακόμα μια περιοχή, αυτή την φορά νότια της Ικαρίας και δυτικά της Πάτμου για άσκηση με τη χρήση πυρών για την ερχόμενη Πέμπτη 9 Μαΐου, σύμφωνα με το news.gr.
Χθες η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε 23 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, εκ των οποίων οι 4 εξελίχθηκαν σε αερομαχίες.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το philenews.com εγγεγραμμένα στο νορβηγικό Νηολόγιο (Norway International Register) εξακολουθούσαν να είναι μέχρι και χθες τα τρία πλοία υποστήριξης της παράνομης γεώτρησης του «Πορθητή» (Fatih) εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι άτυπα άλλαξαν όνομα, στο πλαίσιο της τακτικής της Τουρκίας να παραπλανήσει.
Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την κάθοδο του Πορθητή στην Κυπριακή ΑΟΖ ως «δεύτερη εισβολή».
Η Τουρκία είναι στριμωγμένη καθώς μεγάλοι παίκτες της διεθνούς κοινότητας, όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, ΕΕ έχουν ταχθεί στο πλευρό της Κύπρου. Η Άγκυρα απάντησε με οργή προς τις ΗΠΑ καλώντας τες να μην λειτουργούν ως δικαστές διεθνούς δικαίου.
Ο Ερντογάν θέλει να καθίσει Ελλάδα και Κύπρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για αυτό έχει στείλει το πλωτό γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ τόνισε μεταξύ άλλων χθες στο news.gr ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Υφαντής δηλώνοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «αυτή την στιγμή η Τουρκία προβάλλει μια μαξιμαλιστική θέση, ολόκληρη την περιοχή ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου μέχρι και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου να έχει ΑΟΖ, ώστε να καθίσουμε, αυτό είναι το λιγότερο βίαιο σενάριο, σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων και να οριοθετηθούν όλα αυτά με βάση κυρίως τις τουρκικές διεκδικήσεις και προτιμήσεις.
Αυτή νομίζω είναι η βασική επιδίωξη της Τουρκίας. Να ακυρώσει τις αιτιάσεις κυριαρχίας και της Κύπρου και της Ελλάδος»