Τη σημασία της διενέργειας προσεισμικών ασκήσεων στα προξενεία επισημαίνει ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Παπαζάχος. «Τέτοιου είδους ασκήσεις θα ήταν καλό να γίνονται στα προξενεία, καθώς εκεί βρίσκονται και εργάζονται άνθρωποι που προέρχονται από χώρες χωρίς εμπειρία σεισμού και πρέπει να γνωρίζουν πώς θα αντιδράσουν σε μια ενδεχόμενη σεισμική δόνηση» τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, με αφορμή τη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση, που πραγματοποιείται μετά από αίτημα του Προξενικού Σώματος Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Παπαζάχος διευκρινίζει ότι πολλά θέματα που για τους Έλληνες και τους Θεσσαλονικείς θεωρούνται αυτονόητα, δεν είναι το ίδιο αυτονόητα για όσους προέρχονται από χώρες με χαμηλή σεισμικότητα. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ότι ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και στη συνέχεια θα πρέπει να απομακρυνθεί από τον χώρο, ώστε να κατευθυνθεί σε κάποιο από τα σημεία καταφυγής ή καταυλισμού που ορίζουν οι δήμοι.
«Οι πρακτικές που συνιστώνται είναι οι παγκοσμίως αποδεκτές πρακτικές που επικαλείται και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Για την ώρα του σεισμού συνιστάται στους πολίτες να προστατευτούν κάτω από κάποιο μεγάλο αντικείμενο και αν βρίσκονται σε χώρους συνάθροισης πολιτών να καλύψουν το κεφάλι τους με κάποιον τρόπο, ώστε στη συνέχεια να αποχωρήσουν γρήγορα και οργανωμένα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ενόψει της αποψινής εκδήλωσης που διοργανώνει η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο κ. Παπαζάχος γνωστοποιεί ότι θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στη σεισμικότητα της περιοχής της Θεσσαλονίκης, τον σεισμό του 1978 στην πόλη, την οργάνωση της αντισεισμικής προστασίας, την υποδομή που υπάρχει στον σεισμολογικό σταθμό της Θεσσαλονίκης για την παρακολούθηση της σεισμικότητας και τον τρόπο εξέλιξης ενός σεισμικού φαινομένου.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, σχολιάζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν παρουσία 50 προξενικές αρχές. Τονίζει παράλληλα ότι ο σχεδιασμός για το ενδεχόμενο εκδήλωσης σεισμού προβλέπει πολύ συγκεκριμένα βήματα.
«Θα ενημερώσουμε τις προξενικές αρχές για τα σημεία του Δήμου Θεσσαλονίκης που προβλέπονται ως χώροι καταφυγής και καταυλισμού, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση του αρμόδιου Συντονιστικού Οργάνου θα επικαιροποιηθούν και τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν και τους υπόλοιπους δήμους» σημειώνει. Παράλληλα θα υπάρξει ενημέρωση για τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι με τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης και το υπουργείο Εξωτερικών που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με τις προξενικές αρχές, την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια, την αστυνομία, το ΕΚΑΒ, την πυροσβεστική, και το διεθνή αριθμό εκτάκτου ανάγκης 112. Θα παρουσιαστούν, τέλος, χάρτες που θα απεικονίζουν τα σημεία ασφαλούς συνάθροισης των πολιτών και γενικές οδηγίες προς τους πολίτες.
«Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζει κάποιος, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του, ποιο είναι το πλησιέστερο σημείο ασφαλούς συνάθροισης που προβλέπεται από το δήμο του και ποια διαδρομή θα πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει ως εκεί» προσθέτει ο κ. Στεργιάδης.