Σε έναν χρόνο που στιγματίστηκε αμετάκλητα από τη βίαιη ανατροπή του τρόπου ζωής μας, τα στιγμιότυπα και οι ειδήσεις μοιραία έχουν να κάνουν σε καθοριστικό βαθμό με το μετα-μνημονιακό σκηνικό, μονοπωλώντας τα γεγονότα του έτους.
Οι επώδυνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, οι δανειστές μας που καραδοκούν στη γωνιά, επιμένοντας σε μέτρα άμεσου αποτελέσματος, και η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς φιλοτέχνησαν ένα ζοφερό τοπίο, ασφυκτικό ακόμα και για την ίδια την επιβίωση.
Το σμπαράλιασμα της αγοράς εργασίας, που υπό τον τρόμο της ανεργίας επιφύλαξε νέα και πρωτόγνωρα στα ελληνικά χρονικά δεδομένα, συσκότισε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, με τις ελαστικές μορφές εργασίας να κυριαρχούν και τους απλήρωτους εργαζομένους, την ανασφάλιστη απασχόληση, τις εκτεταμένες απολύσεις με το «πετσόκομμα» των αποζημιώσεων και τις ατομικές συμβάσεις να ανατρέπουν οριστικά τα εργασιακά κεκτημένα ετών.
Αν προστεθεί σε αυτά η πλήρης αναδιαμόρφωση του επιχειρείν, με τις εκτεταμένες συγχωνεύσεις των ελληνικών τραπεζών, τις πτωχεύσεις πάλαι ποτέ κραταιών εταιριών και τη «μετανάστευση» πλήθους επιχειρήσεων εκτός Ελλάδας, το επιχειρηματικό τοπίο δέχτηκε πλήγμα ανεπανόρθωτο.
Το αποτέλεσμα; Η ανεργία να αγγίζει ποσοστά δεκαετίας του ’50 και οι μισθοί να έχουν «κουτσουρευτεί» σε ποσά δεκαετίας του ’70! Με τη φτώχεια να απειλεί ευθέως πλέον έναν στους τρεις Έλληνες, κάπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους, και την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, το 2012 ήταν πράγματι μια οριακή χρονιά.
Υπήρξαν ωστόσο και άλλες στιγμές που άφησαν το στίγμα τους στη χρονιά που φεύγει, αφήνοντας ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο ή τουλάχιστον για ένα πιο υποφερτό σήμερα. Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά τι εκτυλίχθηκε το σωτήριον έτος 2012…
Ιανουάριος
9 Ιανουαρίου: Κινηματογραφικού τύπου κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη
Οι διαρρήκτες που εισέβαλαν τα χαράματα στην Εθνική Πινακοθήκη έφυγαν με λεία ζηλευτή: το «Κεφάλι Γυναίκας» του Πάμπλο Πικάσο -έργο που είχε μάλιστα δωρίσει ο ίδιος ο ζωγράφος στην Ελλάδα-, ο «Μύλος» του Μοντριάν και ένα σκίτσο του Γκουλιέλμο Κάτσια έκαναν φτερά. Όσο για την έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, κατακεραύνωνε το σύστημα ασφαλείας της Πινακοθήκης και τη λειψανδρία των φρουρών.
24 Ιανουαρίου: Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος φεύγει από τη ζωή
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Metropolitan αφήνει την τελευταία του πνοή o κορυφαίος έλληνας σκηνοθέτης, έπειτα από τροχαίο ατύχημα στον περιφερειακό δρόμο της Δραπετσώνας που θα αποβεί μοιραίο. Ο ακούραστος σκηνοθέτης βρισκόταν στο σημείο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Η Άλλη Θάλασσα» όταν παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα τη στιγμή που διέσχιζε το οδόστρωμα. Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους πρεσβευτές της Ελλάδας στα πέρατα της οικουμένης δεν θα είναι πλέον μαζί μας…
28 Ιανουαρίου: «Αργυρή» στην Ευρώπη η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών
Συνεχίζοντας την πετυχημένη της πορεία στα διεθνή τουρνουά (παγκόσμια πρωταθλήτρια στη Σαγκάη το 2011), η εθνική ομάδα πόλο γυναικών ανέβηκε για άλλη μια φορά στο βάθρο, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που έχει στο «τιμόνι» τον ομοσπονδιακό τεχνικό Γιώργο Μορφέση, θα κατακτήσει αργότερα και το χάλκινο μετάλλιο στο World League, που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει μέλλον στο άθλημα.
30 Ιανουαρίου: Αρχίζουν τα συσσίτια στα σχολεία
Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν, παρά τις αρχικές διαψεύσεις. Κι όμως, η χρονιά που ξεκίνησε έδειξε από νωρίς το τρομακτικό πρόσωπο των πολιτικών λιτότητας: υποσιτισμένοι μαθητές λιποθυμούν σε σχολεία της χώρας και το γεγονός παραείναι μεγάλο για να «κρυφτεί». Το υπουργείο Παιδείας θα παραδεχτεί τελικά τα συμβάντα και θα ανακοινώσει ότι είναι έτοιμο να προσφέρει γεύματα σε σχολεία, τα άδεια ταμεία του ωστόσο δεν θα το επιτρέψουν. Το έργο θα αναλάβουν τελικά μη κυβερνητικές οργανώσεις και η εκκλησία, στηρίζοντας με όποιον τρόπο μπορούν τους μαθητές και τις οικογένειές τους στη ζοφερή δοκιμασία τους…
Φεβρουάριος
12 Φεβρουαρίου: Το Μνημόνιο ΙΙ και η φλεγόμενη Αθήνα
Το Μνημόνιο ΙΙ περνούσε στη Βουλή με 199 «ναι», την ώρα που ιστορικές ταραχές κλόνιζαν την πρωτεύουσα: τα εκτεταμένα επεισόδια που μαίνονταν στους δρόμους γύρω από Σύνταγμα θα άφηναν πίσω τους δεκάδες καμμένα κτίρια, μεταξύ των οποίων τράπεζες και οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Άστυ». Το πολεμικό σκηνικό θα μεταφερόταν ωστόσο και εντός κοινοβουλίου, με το νέο Μνημόνιο να αφήνει «θύματα» στα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας και να αλλάζει μια για πάντα το πολιτικό σύστημα: η συγκυβέρνηση θα έχανε έναν εταίρο -τον Γιώργο Καρατζαφέρη- και μερικούς υπουργούς, ενώ 45 βουλευτές θα διαγράφονταν οριστικά από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, αφού αγνόησαν τη ρητή κομματική γραμμή. Ο δρόμος είχε ανοίξει για πρόωρες εκλογές και νέα πολιτικά μορφώματα…
17 Φεβρουαρίου: Ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία
Ήταν το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία που μπήκε αυτή τη φορά στο στόχαστρο των ληστών, με 65 χάλκινα και πήλινα ειδώλια, καθώς και αγγεία και λυχνάρια να κάνουν ως διά μαγείας φτερά από το Ιερό της Ολυμπίας. Η κλοπή πλήττει το κύρος της χώρας για μια ακόμα φορά και επαναφέρει πιο επιτακτικά από ποτέ το θέμα της φύλαξης της εθνικής μας κληρονομιάς. Τον Νοέμβριο ωστόσο θα συλληφθούν οι αρχαιοκάπηλοι και τα κλοπιμαία θα επιστραφούν τελικά εκεί όπου ανήκουν, στις προθήκες του μουσείου.
21 Φεβρουαρίου: Πακέτο στήριξης και «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κάνει λόγο για μέρα ιστορικής σημασίας, και δεν έχει άδικο. Στην ολονύχτια σύσκεψη του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν τελικά το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 230 δισ. ευρώ. Ο 15ωρος μαραθώνιος διαβουλεύσεων θα συνεχιστεί με τους ιδιώτες πιστωτές και θα καταλήξει σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξης του 53,5%, αποφάσεις που αμφότερες έμελλε να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο στην πορεία της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας…
28 Φεβρουαρίου: Νέο κύμα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις
Η φτώχεια και η εξαθλίωση απειλούν ανοιχτά πλέον την ελληνική κοινωνία, με την εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης. Το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζει, μέσα σε κλίμα έντονων κοινωνικών αντιδράσεων, μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και περικοπές έως 20% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το σμπαράλιασμα των εργασιακών κεκτημένων θα ακολουθηθεί από αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις και «αναδιάρθρωση» του ιδιωτικού τομέα, με μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Οι οδυνηρότατες αυτές αλλαγές στα εργασιακά δεν θα ήταν βέβαια οι τελευταίες…
Μάρτιος
9 Μαρτίου: Ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων
Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών (κατά 53%) αποτελούσε «αγκάθι» στις διαπραγματευτικές συνομιλίες. Στις 9 Μαρτίου ωστόσο ο σκόπελος ξεπεράστηκε, με την ολοκλήρωση της σημαντικότερης φάσης της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αποδείχτηκε ικανοποιητική, εντάσσοντας στο PSI ομόλογα αξίας 200 δισ. ευρώ, την ώρα βέβαια που θα άφηνε «θύματα» της πρακτικής τις ελληνικές τράπεζες αλλά και τους εγχώριους επενδυτές, με χιλιάδες έλληνες αποταμιευτές να μετρούν απώλειες στα κεφάλαιά τους.
25 Μαρτίου: Παρελάσεις «κεκλεισμένων των θυρών»
Η γενικευμένη κοινωνική αναταραχή θα άφηνε τον αντίκτυπό της και στις παρελάσεις για την εθνική μας επέτειο. Με τον φόβο της ματαίωσης της στρατιωτικής παρέλασης να πλανάται (όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2011), οι πανηγυρικές εκδηλώσεις έγιναν τελικά στην πρωτεύουσα «κεκλεισμένων των θυρών», με τεράστια αστυνομική δύναμη και μετρημένους «προσκεκλημένους» να απολαμβάνουν τους εορτασμούς. Ακόμα κι έτσι όμως δεν έλειψαν οι εντάσεις, με τις υπόλοιπες παρελάσεις της επικράτειας είτε να ματαιώνονται είτε να αμαυρώνονται από επεισόδια…
Απρίλιος
4 Απριλίου: Αυτοκτονία συνταξιούχου στο Σύνταγμα
Ο άντρας που αυτοπυροβολήθηκε στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών άφησε τη χώρα άφωνη. Ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός έδινε ένα από τα ηχηρότερα μηνύματα για την κατάσταση εξαθλίωσης που μαστίζει πλέον τη χώρα μας: «δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου», δήλωνε στο σημείωμα αυτοκτονίας που άφησε πίσω του και βύθισε την Ελλάδα στο πένθος. Η επαπειλούμενη φτώχεια και ανέχεια έδειχναν για άλλη μια φορά τα δόντια τους, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να ξεκινούν την ίδια μέρα κατά όλων αυτών που «όπλισαν» το χέρι του τραγικού αυτόχειρα…
29 Απριλίου: Έναρξη λειτουργίας κέντρου κράτησης Αμυγδαλέζας
Οι κάτοικοι της Αμυγδαλέζας αντιδρούν σφοδρά, μα οι πρώτοι παράνομοι μετανάστες μεταφέρονται τελικά στο κέντρο κράτησης που στεγάζεται στον χώρο της σχολής της ΕΛΑΣ, με την ελληνική κοινωνία να διχάζεται από το μέτρο. Αργότερα η Αμυγδαλέζα θα χρησιμοποιηθεί και για τους συλληφθέντες στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς».
Μάιος
1 Μαΐου: Η υπόθεση με τις οροθετικές ιερόδουλες
Η απόφαση των υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη να δώσουν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες οροθετικών ιερόδουλων, αλλοδαπών και μη, που βρέθηκαν να δουλεύουν παράνομα στο κέντρο της Αθήνας διχάζει για μια ακόμα φορά την ελληνική κοινωνία. Η προστασία της δημόσιας υγείας κρίθηκε σημαντικότερη από τον στιγματισμό 12 γυναικών και την καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων. Οι πιάτσες του αγοραίου έρωτα τίθενται στο στόχαστρο των Αρχών και του Τύπου…
6 Μαΐου: Ο πρώτος γύρος των εκλογών και η ανατροπή του δικομματισμού
Με πραγματικό διακύβευμα την παρατεταμένη οικονομική κρίση, τις πολιτικές λιτότητας και την περιστολή των δημόσιων δαπανών, που βύθισαν την ελληνική κοινωνία στην ύφεση και σε εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας, η Ελλάδα πηγαίνει στις κάλπες. Το αποτέλεσμα των εκλογών έμελλε να «συντρίψει» τον δικομματισμό, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να καταποντίζονται αμετάκλητα. Η αποτυχία των κομμάτων να συνεργαστούν δεν θα δώσει βέβαια κυβέρνηση και νέος γύρος εκλογικής αναμέτρησης θα τεθεί επί τάπητος. Η δύναμη των κομμάτων, με τον εκλογικό χάρτη να αλλάζει καθοριστικά και νέες πολιτικές δυνάμεις να κάνουν την εμφάνισή τους, θα καταγραφεί ως εξής: ΝΔ – 18,85% (108 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ – 16,78% (52 έδρες), ΠΑΣΟΚ – 13,18% (41 έδρες), Ανεξάρτητοι Έλληνες – 10,6% (33 έδρες), ΚΚΕ – 8,48% (26 έδρες), Χρυσή Αυγή – 6,97% (21 έδρες), ΔΗΜΑΡ – 6,11% (19 έδρες).
13 Μαΐου: Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής Ευρώπης
Ο Ολυμπιακός κατακτά τον δεύτερο ευρωπαϊκό του τίτλο στο μπάσκετ και εκτοξεύεται στην κορυφή της Ευρώπης, σε έναν από τους συγκλονιστικότερους τελικούς που έχει ζήσει ποτέ η Ευρωλίγκα. Η απίστευτη ανατροπή των «ερυθρόλευκων», με το καθοριστικό καλάθι του Πρίντεζη να δίνει τη νίκη στον Ολυμπιακό με 62-61 έναντι του αδιαφιλονίκητου φαβορί ΤΣΣΚΑ μόλις 0,7” πριν από τη λήξη του αγώνα, θα τους ανεβάσει στο ψηλότερο σκαλί του ευρωπαϊκού μπάσκετ…
25 Μαΐου: Ο καταποντισμός του Χρηματιστηρίου
Το απότοκο του πρώτου γύρου των εκλογών του Μαΐου, η ανασφάλεια του πολιτικού σκηνικού και η γενικευμένη αβεβαιότητα δηλαδή, θα βυθίσουν το Χρηματιστήριο κάτω από τις 500 μονάδες, με τους «μουδιασμένους» επενδυτές να περιμένουν εναγωνίως τις πολιτικές εξελίξεις. Το ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο της χώρας αντικατοπτρίζεται στην πορεία του Χρηματιστηρίου, με τις ελληνικές μετοχές να κρίνονται -το λιγότερο- επισφαλείς. Το χρηματιστηριακό μέλλον μοιάζει αβέβαιο το 2012, με τους επενδυτές να ταλαντεύονται από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις αλλά και την αστάθεια που μαστίζει την Ελλάδα…
Ιούνιος
7 Ιουνίου: Το χαστούκι που ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου
Η εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη το επίμαχο πρωινό θα άφηνε τη χώρα για άλλη μια φορά με το στόμα ανοιχτό: μαινόμενος ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, αφού θα εκσφενδονίσει ένα ποτήρι με νερό στο πρόσωπο της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου, θα χειροδικήσει εναντίον της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη. Η προκλητική και αχαλιναγώγητη συμπεριφορά του βουλευτή της ΧΑ θα κάνει μια ολόκληρη χώρα να ασχολείται αποκλειστικά με τη σαφώς κατακριτέα πράξη, σε μια υπόθεση που θα κάνει μάλιστα και τον γύρο του κόσμου…
17 Ιουνίου: Ο δεύτερος γύρος της εκλογικής αναμέτρησης και η κυβέρνηση συνεργασίας
Ο άλλοτε κραταιός δικομματισμός πνέει πλέον και επισήμως τα λοίσθια, με τα δύο πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα να βλέπουν τα ποσοστά τους να καταρρέουν. Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου επιβεβαιώνει την τάση που σημειώθηκε στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου: ο δικομματισμός συρρικνώνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε νέο πόλο εξουσίας. Η κάλπη δεν θα βγάλει βέβαια αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, την ώρα που οι νεοεμφανιζόμενες πολιτικές δυνάμεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής δείχνουν να έχουν έρεισμα στην ελληνική κοινωνία. Τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής: ΝΔ – 29,6% (129 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ – 26,9% (71 έδρες), ΠΑΣΟΚ – 12,28% (33 έδρες), Ανεξάρτητοι Έλληνες – 7,51% (20 έδρες), Χρυσή Αυγή – 6,92% (18 έδρες), ΔΗΜΑΡ – 6,25% (17 έδρες), ΚΚΕ – 4,51% (12 έδρες).
Ιούλιος
9 Ιουλίου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Το εφιαλτικό πολιτικό σκηνικό των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και των αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων φτάνει επιτέλους στο τέλος του, με την ψήφο εμπιστοσύνης στην τρικομματική κυβέρνηση να σηματοδοτεί την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα. Με 179 «ναι» και 121 «όχι», η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να ριχτεί στη μάχη με τα εκρηκτικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα…
23 Ιουλίου: Κακοποίηση 15χρονης στην Πάρο
Ένα περιστατικό του αστυνομικού ρεπορτάζ συγκλονίζει την Ελλάδα: μια 15χρονη κοπέλα πέφτει θύμα άγριας επίθεσης την ώρα που απολάμβανε τις διακοπές της στην Πάρο. Το νεαρό κορίτσι θα βρεθεί σε κωματώδη κατάσταση, με βαριά τραύματα στην κρανιοεγκεφαλική χώρα, την ώρα που οι γιατροί δίνουν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή. Η αίσια έκβαση της υγείας του κοριτσιού θα ρίξει αισιόδοξο φως στην υπόθεση, με τις αστυνομικές έρευνες να οδηγούν τελικά στη σύλληψη νεαρού πακιστανικής καταγωγής, που ήταν και ο δράστης της φρικιαστικής επίθεσης.
25 Ιουλίου: Το ρατσιστικό tweet και ο αποκλεισμός της Βούλας Παπαχρήστου
Ένα ρατσιστικό ανέκδοτο που ανέβασε στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Twitter η πρωταθλήτρια του τριπλούν θα της στερήσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο σάλος που προκλήθηκε από το ρατσιστικό «αστείο» της Παπαχρήστου, παραμονές της έναρξης των Ολυμπιακών του Λονδίνου, και η παγκόσμια κατακραυγή, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να καραδοκεί στη γωνία, θα αναγκάσουν τελικά την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να αποφασίσει τον αποκλεισμό της αθλήτριας από τους Αγώνες, έναν θεσμό που προωθεί την ανοχή στην ετερότητα και τη συμφιλίωση των λαών…
Αύγουστος
1 Αυγούστου: Ολυμπιακά μετάλλια για την Ελλάδα
Ηλίας Ηλιάδης, Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου έκαναν περήφανους τους Έλληνες σε μια ακόμη ολυμπιακή διοργάνωση! Ο πρωταθλητής μας του τζούντο ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του ολυμπιακού βάθρου, χαρίζοντάς μας στιγμές μαγικές. Όσο για τις ακούραστες Τσιάβου και Γιαζιτζίδου, απέσπασαν επίσης το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, αποδεικνύοντας ότι ήταν πράγματι από τα φαβορί του αθλήματος…
3 Αυγούστου: Επιχείρηση «Ξένιος Ζευς»
Με την προκλητική ονομασία «Ξένιος Ζευς», το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκινά την επιχείρησή του για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα. Ο «Ξένιος Ζευς» δρα αρχικά στην Αθήνα, αργότερα ωστόσο το αστυνομικό πρόγραμμα «σκούπα» θα επεκταθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Αντιδράσεις δεν έλειψαν ούτε εδώ, σε μια κοινωνία που μοιάζει με καζάνι που βράζει. Από την έναρξή του μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), ο «Ξένιος Ζευς» οδήγησε στην προσαγωγή περισσότερων από 60.000 αλλοδαπών, με 4.000 από αυτούς να συλλαμβάνονται για παράνομες δραστηριότητες.
10 Αυγούστου: Δολοφονία στην Πάρο με άρωμα τρομοκρατίας
Η Πάρος θα απασχολήσει και για δεύτερη φορά φέτος το πανελλήνιο, αυτή τη φορά με ένα περιστατικό δολοφονίας που θα εξελιχθεί σε υπόθεση της Αντιτρομοκρατικής. Ο στυγερός φόνος του 53χρονου οδηγού ταξί, έπειτα από ληστεία σε υποκατάστημα της Alpha Bank του νησιού, θα συγκλονίσει την τοπική κοινωνία, που περιμένει την αστυνομική έρευνα. Λίγες μόνο μέρες μετά την αποτρόπαιη δολοφονία, οι Αρχές θα συλλάβουν τον Τάσο Θεοφίλου, ο οποίος -σύμφωνα με την αστυνομία- φέρεται να συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Κι ενώ η δικαιοσύνη ανέλαβε το έργο της, η Αντιτρομοκρατική κάνει λόγο για ενδεχόμενη ανασύσταση τρομοκρατικής ομάδας…
18 Αυγούστου: Τα περίφημα μαστιχοχώρια της Χίου παραδίδονται στις φλόγες
Σε μια χρονιά που βρήκε την πύρινη λαίλαπα να κατακαίει περισσότερα από 500.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης, με πύρινα μέτωπα να εκδηλώνονται σε Κρήτη, Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Χαλκιδική, η Χίος δεν κατάφερε να γλιτώσει από το μένος της φωτιάς. Όχι μόνο βρέθηκε στο επίκεντρο των πυρκαγιών του καλοκαιριού, αλλά η καταστροφή που προκλήθηκε λογίζεται ανυπολόγιστη: κάπου 152.000 στρέμματα μετατράπηκαν σε στάχτη, με τα φημισμένα μαστιχοχώρια να τυλίγονται στις φλόγες…
Σεπτέμβριος
3 Σεπτεμβρίου: Η παπαδιά δολοφονεί τον παπά
Άλλο ένα έγκλημα αφήνει το στίγμα του στη χρονιά που φεύγει, με το πανελλήνιο να παρακολουθεί αυτή τη φορά μια απιστία που εξελίχθηκε σε δολοφονία. Ο 52χρονος ιερέας από το χωριό Σαμικό της Ηλείας πέφτει θύμα της παπαδιάς και του παράνομου δεσμού της με έναν 41χρονο, βρίσκοντας τραγικό θάνατο στο αυτοκίνητό του από πυροβολισμό. Η παπαδιά ήταν μάλιστα στο πλάι του ιερέα μέσα στο αμάξι, σε μια υπόθεση που απασχόλησε τον Τύπο και σκανδάλισε το κοινό. Η παπαδιά έπεσε ωστόσο σε αντιφάσεις κατά την προανάκριση και τελικά θα ομολογήσει ότι εκείνη ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από το στυγερό έγκλημα…
7 Σεπτεμβρίου: «Ομάδες κρούσης» με βουλευτές της Χρυσής Αυγής
Μια πρωτοφανής στα ελληνικά χρονικά επίθεση εναντίον μεταναστών λαμβάνει χώρα στη Ραφήνα, με βουλευτές της Χρυσής Αυγής (και μέλη) να επιτίθενται σε μικροπωλητές που είχαν στήσει τους πάγκους τους στο πανηγύρι του δήμου. Την επόμενη μέρα μάλιστα, αυτή τη φορά σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι, θα επαναληφθεί το ίδιο ζοφερό σκηνικό, με βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου (που ανήκουν στη Χρυσή Αυγή) να επιδίδονται σε ακρότητες και βιαιοπραγίες. Τα περιστατικά αυτά δεν θα είναι βέβαια τα μόνα που θα σημαδέψουν τη χρονιά, με μετανάστες σε διάφορες γωνιές της χώρας να γίνονται στόχοι ρατσιστικών επιθέσεων, ήταν ωστόσο η πρώτη φορά που βουλευτές κόμματος λειτουργούσαν με τέτοιο έκνομο τρόπο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαμήνυσε πως δεν θα ανεχτεί «τάγματα εφόδου», για να εισπράξει την ηχηρή απάντηση του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, «ας έρθουν να μας συντρίψουν»…
Οκτώβριος
4 Οκτωβρίου: Έφοδος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Πρωτόγνωρες εικόνες εκτυλίχθηκαν στο ΥΠΕΘΑ, με τους εργαζομένους στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά να πραγματοποιούν «απόβαση» στο Πεντάγωνο. Οι επί 6 μήνες απλήρωτοι υπάλληλοι έκαναν «ντου» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κατάφεραν μάλιστα να φτάσουν μέχρι και την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να απουσιάζουν εμφατικά. Τα εκτεταμένα επεισόδια και οι γενικευμένες συμπλοκές των διαδηλωτών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ (που κατέφτασαν αργοπορημένα) θα οδηγούσαν σε τραυματισμούς και συλλήψεις, με το γόητρο της χώρας για άλλη μια φορά κηλιδωμένο…
5 Οκτωβρίου: Αναδιαμόρφωση του τραπεζικού τοπίου
Σε μια χρονιά σαρωτικών αλλαγών και ραγδαίων ανακατατάξεων, ο τραπεζικός χάρτης της χώρας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Η ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και τις διαπραγματεύσεις του PSI ώθησε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την οριστική κατάρρευσή τους. Αlpha Bank και Εμπορική, Πειραιώς και Γενική με ΑΤΕ, Εθνική και Eurobank ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του ανταγωνισμού…
9 Οκτωβρίου: Η καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα
Σε μια πρωτεύουσα που θύμιζε φρούριο, με χιλιάδες αστυνομικούς ακροβολισμένους, το πολύπαθο κέντρο και πάλι κλειστό και διαδηλωτές να κατακλύζουν τους δρόμους (παρά την πρωτοφανή απαγόρευση του «συναθροίζεσθαι»!), η Άνγκελα Μέρκελ καταφτάνει στην Ελλάδα. Η συμβολική της επίσκεψης, το μήνυμα στήριξης της χώρας μας δηλαδή, θα προσκρούσει ωστόσο στις προτροπές της καγκελαρίου για συνέχιση των προσπαθειών και εντατικοποίηση των μέτρων. Όσο για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κρατήθηκαν σε απόσταση ασφαλείας από τη Μέρκελ…
11 Οκτωβρίου: «Ανένδοτος» για το κατέβασμα του Corpus Christi
Την ώρα που μέσα στο «Χυτήριο» ο θίασος έκανε πρόβα για το ανέβασμα της παράστασης Coprus Christi, ένα άλλο δράμα παιζόταν έξω από το θέατρο, αυτό μιας κοινωνίας σε αναβρασμό: μέλη θρησκευτικών οργανώσεων, «ενισχυμένα» από τις δυνάμεις κρούσης της Χρυσής Αυγής και βουλευτές του κόμματος, διαμαρτύρονταν για την εναλλακτική παράσταση, με την ένταση να μη λέει να κοπάσει. Η Ιερά Οδός θα μετατραπεί τελικά σε πεδίο μάχης, με την αστυνομία να προχωρά σε ρίψη χημικών. Οι συντελεστές του θεατρικού θα τερματίσουν πρόωρα το έργο, χωρίς να γλιτώσουν βέβαια από τη μήνη του μητροπολίτη Πειραιώς, ο οποίος και άσκησε μήνυση εναντίον τους…
24 Οκτωβρίου: Οι περιπέτειες της λίστας Λαγκάρντ
Σε μια κωμικοτραγική υπόθεση, δηλωτική του κλίματος που επικρατεί στη χώρα, η περίφημη λίστα με τους 1.991 έλληνες καταθέτες στην Ελβετία εξαφανίζεται ως διά μαγείας από τα κυβερνητικά συρτάρια. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει πως αγνοεί πού βρίσκεται, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ψάχνει στα κιτάπια του να τη βρει και το ΣΔΟΕ υποστηρίζει ότι ποτέ δεν ενημερώθηκε για την ύπαρξή της. Κι όμως, η χαμένη λίστα με τους υπόπτους για φοροδιαφυγή εμφανίζεται (επίσης μαγικά) και βρίσκει τον δρόμο της δημοσιοποίησης μέσα από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και το περιοδικό «Hot Doc». Ο δημοσιογράφος θα συλληφθεί μάλιστα για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, την ώρα που κανείς δεν φάνηκε να έχει ευθύνες για το «θάψιμο» της λίστας Λαγκάρντ…
Νοέμβριος
7 Νοεμβρίου: Έρχεται το Μνημόνιο ΙΙΙ
Μέσα σε ένα κλίμα που μύριζε μπαρούτι εντός και εκτός βουλής, το νέο πολυνομοσχέδιο (γνωστό και ως Μνημόνιο ΙΙΙ) περνούσε τελικά με 153 «ναι», 128 «όχι» και 18 «παρών». Το νέο οδυνηρό «κουτσούρεμα» σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, η καινούρια φοροεπιδρομή και η ολική ανατροπή των εργασιακών κεκτημένων θα γίνει νόμος του κράτους, όχι βέβαια χωρίς την ηχηρή αντίδραση της κοινωνίας και τις κοινοβουλευτικές απώλειες, με την τρικομματική κυβέρνηση να δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς: το Μνημόνιο ΙΙΙ θα στοιχίσει στο ΠΑΣΟΚ έξι βουλευτές, έναν στη ΝΔ, ενώ η άρνηση της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει την τροπολογία απείλησε ανοιχτά τη συνοχή της συγκυβέρνησης…
13 Νοεμβρίου: Διαθεσιμότητα στο Δημόσιο
Την ώρα που η Τρόικα απαιτεί απολύσεις στο Δημόσιο, η ελληνική κυβέρνηση αναδιπλώνεται στρατηγικά και προτείνει… διαθεσιμότητα. Το τέχνασμα αφορά σε 25.000 εργαζομένους του Δημοσίου, που για ένα έτος θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους και κατόπιν είτε θα μεταταχθούν σε άλλη υπηρεσία είτε θα απολυθούν. Η ανακοίνωση της έναρξης του μέτρου, για 2.000 εργαζομένους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα προκαλούσε απεργίες και διαδηλώσεις, με την κυβέρνηση να εμμένει ωστόσο στη λογική της διαθεσιμότητας…
27 Νοεμβρίου: Η εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ
Σε μια ακόμη μαραθώνια συνεδρίαση-θρίλερ, το Eurogroup εγκρίνει τελικά την εκταμίευση της γιγαντιαίας δόσης των 43,7 δισ. ευρώ, δίνοντας τέλος σε ένα δραματικό σίριαλ διαπραγματεύσεων που είχε ξεκινήσει την επαύριο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου. Η εξασφάλιση του πακέτου στήριξης, από κοινού με δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε το Eurogroup για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους, ίσως αφήσουν κάποιες ελπίδες ανάκαμψης για την επόμενη χρονιά…
Δεκέμβριος
3 Δεκεμβρίου: Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ολομέτωπη ΡΙΚΣΣΥ με το ΠΑΣΟΚ
Ο νέος πολιτικός φορέας της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΣΥ) του Ανδρέα Λοβέρδου οριστικοποιεί τη ρήξη του με το ΠΑΣΟΚ, που είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται από τη δριμεία κριτική που ασκούσε ο πρώην υπουργός στο κόμμα του, καθώς και από την άρνησή του να δεχτεί τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην τρικομματική συγκυβέρνηση…
9 Δεκεμβρίου – Το χρυσό μετάλλιο της εθνικής ομάδας νεανίδων στην υδατοσφαίριση
Στην κορυφή του κόσμου ανήλθε η εθνική ομάδα νεανίδων, μετά την κατάκτηση του χρυσού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Περθ της Αυστραλίας. Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση επικράτησαν στον τελικό με 9-5 της Ουγγαρίας και ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου…
14 Δεκεμβρίου: «Μπαράζ» νέων φόρων
Την ώρα που τα έσοδα του κράτους δεν κρίνονται ικανοποιητικά, παρά τις πολιτικές της λιτότητας και την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, το βάρος ανατίθεται και πάλι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, με την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, «τα τελευταία» -όπως δηλώνεται χαρακτηριστικά!-, βαθαίνουν τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς στον τομέα της φοροδιαφυγής λίγα πράγματα έχουν γίνει…
25 Δεκεμβρίου: «Ρεβεγιόν» στον Κορυδαλλό
Η προσπάθεια κάθαρσης και αποφασιστικής μάχης με τη φοροδιαφυγή είχε φέτος τα δικά της ορόσημα, με μια σειρά πολύκροτων υποθέσεων να θα καταλήξουν σε φυλάκιση των κύριων υπαίτιων. Ο άλλοτε πανίσχυρος άντρας του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, και η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, κρατούνται από τον Απρίλιο στον Κορυδαλλό, με κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μαζί τους προφυλακίστηκαν ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών -επί Άκη Τσοχατζόπουλου- Γιάννης Σμπώκος. Άλλοι δύο επιχειρηματίες πέρασαν την πόρτα της φυλακής μέσα στη χρονιά, οι Λάκης Γαβαλάς και Μάκης Ψωμιάδης. Η περίφημη 6η πτέρυγα του σωφρονιστικού καταστήματος του Κορυδαλλού φιλοξενεί τον επίσης επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθώς και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, Κώστα Γιαννίκο. Όσο για τον επιχειρηματία Γιάννη Καρούζο, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα, αυτός οδηγήθηκε στις φυλακές Χαλκίδας…
Ο θάνατος του lifestyle Τύπου
Σε μια χρονιά σημαντικών ανακατατάξεων στην αγορά, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βάζουν οριστικά λουκέτο και άλλες να πνέουν τα λοίσθια, η πτώχευση των πάλαι ποτέ κραταιών εκδοτικών συγκροτημάτων των Αντώνη Λυμπέρη και Πέτρου Κωστόπουλου ήρθε να βυθίσει στο σκοτάδι ακόμα περισσότερο το επιχειρηματικό τοπίο. Οι εκδοτικοί κολοσσοί των Εκδόσεων Λυμπέρη και της Imako, οι οποίοι κατέρρευσαν με διαφορά έξι μηνών περίπου, σηματοδοτούν το τέλος της εποχής του lifestyle στις εβδομαδιαίες εκδόσεις, με τα περισσότερα περιοδικά να κλείνουν και ελάχιστα να πωλούνται…