Ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στο φορολογικό νομοσχέδιο υπήρξαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που προσεκλήθησαν απ’ την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για να το σχολιάσουν.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, εκτίμησε πως το νομοσχέδιο έχει καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, ζήτησε να υπάρξουν στοχευμένες φοροαπαλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που το αντιμετωπίζουν με οξύτητα.
Προβλέποντας κορύφωση του δημογραφικού το 2017 και περαιτέρω αύξηση της ανεργίας (με επίσημες τις προβλέψεις της ΓΣΕΕ για 29% το 2013 και ανεπίσημη την πρόβλεψη για 31,4% το μεθεπόμενο έτος με βάση την σημερινή της πορεία) ο κ. Ρομπόλης ζήτησε την εξασφάλιση πόρων για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
«Σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων – και στους ελεύθερους επαγγελματίες – το νομοσχέδιο πιάνει εκείνους που έχουν ήδη εξαντληθεί να πληρώνουν» παρατήρησε η εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Δέσποινα Σπανού. «Οι φοροελαφρύνσεις, αφορούνε μια πολύ μικρή κατηγορία. Με βάση τους δικούς μας πίνακες, εάν καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων επιβαρυνόμαστε με έναν έως δύο μισθούς» ανέφερε η κ. Σπανού, ζητώντας να υπάρξει τουλάχιστον μείωση αντίστοιχη της μείωσης των μισθών, στις δόσεις των στεγαστικών δανείων που λάμβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι απ’ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλος, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις αυξήσεις της φορολογίας στις ομόρρυθμες και εταιρικές εταιρείες όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που φτάνουν, όπως υπολόγισε, μέχρι και στο 60%.
«Είμαστε εναντίον των οριζοντίων λύσεων. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι επαγγελματικές ομάδες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Μέχρι να βρεθεί ένας ικανός φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ας μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι, αλλά ας βάλουμε αντικειμενικά κριτήρια σ’ αυτές τις ομάδες για δύο χρόνια, αντιγράφοντας κάποιο επιτυχημένο μοντέλο – κι ας τις φορολογήσουμε ώστε να γνωρίζει ο εκάστοτε υπουργός στις αρχές κάθε χρόνου τι θα εισπράξει. Αντ’ αυτού, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διαθέτουν φοροδοτική ικανότητα, έχουν σήμερα το δικαίωμα να ιδρύσουν στη Βουλγαρία μια μονοπρόσωπη εταιρεία με φορολογική επιβάρυνση 10% – και οποιαδήποτε φοροδοτική ικανότητα είχαν στην Ελλάδα θα χαθεί πλήρως» σημείωσε ο κ. Μίχαλος.
Ιδιαίτερα επιθετικός υπήρξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο οποίος παρατήρησε πως «τα τελευταία μέτρα θυμίζουν τη μεγάλη απόβαση στη Νορμανδία: Επίθεση στις μικρές επιχειρήσεις και τα μικρά εισοδήματα. Πάλι αποτυχία στόχων. Όλες οι τελευταίες παρεμβάσεις, έχουν πρόσημο μπροστά τους – πρόσημο εξυπηρέτησης απόψεων και επιχειρηματικών τάξεων».
Κληθείς από την ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ να προτείνει ισοδύναμα φορολογικά μέτρα, ο κ. Ασημακόπουλος παρατήρησε πως «η θεωρία των ισοδυνάμων είναι λογική τρόικας. Δεν ρωτάτε ποτέ, για τις off-shore εταιρείες, τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Μία μεγάλη εταιρεία γερμανικών συμφερόντων πόσα έχει πληρώσει σε πρόστιμα; Το 5% που δεν φοροδιαφεύγει, πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια πρόστιμα, γιατί δεν έχει προσβάσεις να σπρώξει…» παρατήρησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
«Τίποτε το θετικό δεν βρήκα στο νομοσχέδιο αυτό, εκτός του ότι δεν έχει αναδρομική ισχύ όπως τα προηγούμενα» παρατήρησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.
«Οι δηλώσεις για εξοικονόμηση 2 έως 2,5 δισ. δεν φοβίζουν τους φοροφυγάδες, αλλά τρομοκρατούν τους συνεπείς. Δεν διαισθάνεστε έναν κίνδυνο αναγκαστικής εσωτερικής παύσης πληρωμών; Όταν για φόρους 18 δισ. του 2012 λείπουν 11 δισ., πώς πιστεύετε πως θα βγάλετε τα πρόσθετα;» ρώτησε ο κ. Κορκίδης. «Στην αγορά μέχρι σήμερα έχουν μπει 68000 λουκέτα, 63000 επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο και άλλες 35000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτα στο πρώτο εξάμηνο. Η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων έγινε Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, εξακολουθούμε να «ρίχνουμε» τα βιβλία με την υποκειμενική κρίση του κάθε εφόρου. Αν αυτή είναι μεταρρύθμιση εμείς δεν μπορούμε να το χωνέψουμε» ανέφερε ο κ. Κορκίδης.
Τον κίνδυνο «αυτοκτονιών από αγρότες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους για το φωτοβολταϊκό» επέσεισε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κωνσταντίνος Σκιαδάς. Ο κος Σκιαδάς δήλωσε τη συμφωνία της ΠΑΣΕΓΕΣ για ένταξη αγροτών στο ενιαίο καθεστώς φορολόγησης – μονάχα όμως για εκείνους με εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ ακαθάριστα – ενώ εξέφρασε την εναντίωσή του στον συμψηφισμό των μη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των αγροτών με την επιστροφή του ΦΠΑ.
«Κάθε σωστό φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να διέπεται από απλότητα, αποτελεσματικότητα και σταθερότητα. Από αυτό, απουσιάζουν» παρατήρησε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γ. Κυδωνάκης.
Ο κ. Κυδωνάκης, όπως και οι υπόλοιποι ομιλητές, εξέφρασε την αντίθεσή του στη μείωση των κλιμάκων φορολόγησης, παρατηρώντας πως «η προοδευτικότητα της φορολογίας βοηθά τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ η μείωση ικανοποιεί τα υψηλά, αφού ο συντελεστής δεν υπερβαίνει το 42%».
Σκληροί με το νομοσχέδιο υπήρξαν οι εκπρόσωποι των πολυτέκνων και των τριτέκνων. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, Β. Θεοτοκάτος, υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο αποτρέπει τους Έλληνες από το να κάνουν παιδιά. Η κυβέρνηση καταργεί τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας εντελώς, καταργεί το επίδομα των πολυτέκνων και των τριτέκνων, καταργεί και την εφάπαξ παροχή των 2000 ευρώ και δίνει επιδόματα στήριξης που είναι αμφίβολο εάν οι πολύτεκνοι θα προλάβουν να τα εισπράξουν το 2013. Ούτε καν πόρους δεν εξασφαλίζει. Εξοικονομεί 86 εκ. ευρώ, ενώ θα μπορούσε να εξασφαλίζει 103 εκ. ευρώ, αν μείωνε όλα τα ισχύοντα επιδόματα κατά 15%, όπως προτείνουμε» ανέφερε ο κ. Θεοτοκάτος. Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος των τριτέκνων ζήτησε φοροαπαλλαγή μέχρι τα 10.000 ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες – και 3000 ευρώ για κάθε ένα από τα τρία παιδιά, αυξανόμενο σε 4000 ευρώ για το τέταρτο και τα υπόλοιπα.