Ως «εθνικό στόχο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, την αποπληρωμή 40.000 ληξιπρόθεσμων εφάπαξ στους δικαιούχους και την απορρόφηση εντός του 2013 του ποσού των 1,2 δισ. ευρώ που έχει διασφαλιστεί με τη δανειακή σύμβαση. Μετά τη σημερινή του συνάντηση με το προεδρείο της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, πρόσθεσε ότι ζήτησε για τον σκοπό αυτόν τη συνδρομή και της ΑΔΕΔΥ.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε, ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι πληρωμές ενώ επιταχύνονται διαδικασίες ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα της απονομής των εφάπαξ στους δικαιούχους.
Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στο ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση των επιτυχόντων του σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (8Κ) και σημείωσε ότι αναζητείται λύση και για τους 500 επιτυχόντες του διαγωνισμού 9Κ του ΑΣΕΠ «με σεβασμό στην τήρηση της νομιμότητας και τις δικαστικές αποφάσεις».
Πρόκειται για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού που είχε διεξαχθεί από την Αγροτική Τράπεζα, αλλά το 2010 με νόμο, οι 500 που είχαν επιτύχει σε αυτόν εντάχθηκαν στο ΙΚΑ.
Τούτο είχε ως συνέπεια να παραμείνουν εκτός του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων 890 άτομα που είχαν ήδη πετύχει στον διαγωνισμό Κ8 του ΑΣΕΠ, ο οποίος είχε διεξαχθεί για πρόσληψη προσωπικού στο ΙΚΑ.
Οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΙΚΑ προσέφυγαν στα δικαστήρια τα οποία τους δικαίωσαν, ενώ έκριναν παράνομη την πρόσληψη στο ΙΚΑ των 500 επιτυχόντων στον διαγωνισμό της Αγροτικής.
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς και ο γενικός γραμματέας Ηλίας Ηλιόπουλος, ανέφεραν ότι ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας να μην ενταχθεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α) μετά την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης, ενώ έθεσαν το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Ταμείων του Δημοσίου μετά την απομείωση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, αλλά όπως δήλωσαν οι ίδιοι, ο υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί.
Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ τόνισαν ότι τα Ταμεία τους έχασαν 16 δισ. ευρώ από το PSI, απώλειες που ήρθαν να προστεθούν σε εκείνες που είχαν προκληθεί από την επένδυση των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο και τα δομημένα ομόλογα, επιλογές για τις οποίες, όπως είπαν, δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.