«Το υπουργείο Πολιτισμού έχει αξιοποιήσει με πολύ μεγάλο ζήλο και σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του προγράμματος της ψηφιακής σύγκλισης. Αυτό όμως που θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό είναι ότι στις επόμενες φάσεις της ευρωπαϊκής συνεργασίας, δηλ. των προγραμμάτων της ΕΕ για τον πολιτισμό, αυτό που θα κυριαρχήσει είναι η σχέση του πολιτισμού με την επικοινωνία και την οικονομία».
Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, στην ημερίδα με θέμα τις δράσεις για τη δημιουργία και τη διαχείριση ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος, που οργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Ο υπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
«Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και στοχεύει στο να καταστήσει τον πολιτισμό καταλύτη, μέσω του οποίου θα αυξηθεί η δημιουργικότητα, θα γίνει πιο συγκεκριμένη και πιο πολύτιμη, όσων αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τεχνολογία της σύγχρονης εποχής» τόνισε.
Στην εισήγησή της η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στις ψηφιακές δράσεις της Γραμματείας Πολιτισμού που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.
«Οι διαδικασίες της ψηφιοποίησης και της ψηφιακής διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς εντάσσονται πλέον σταδιακά τόσο στη συνείδηση, όσο και στην καθημερινή πρακτική όσων είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του μνημειακού πλούτου της χώρας. Στόχος μας είναι οι ψηφιακές εφαρμογές να επεκταθούν στο σύνολο των τομέων της ολοκληρωμένης προστασίας των μνημείων, από την έρευνα έως τη διαχείριση και την προβολή τους» είπε.