Η 21η Δεκεμβρίου του 2012 δεν θα είναι ημέρα απόλυτης καταστροφής του κόσμου, όπως αναγγέλλουν συχνά διάφορες ομάδες, στηριζόμενες κάθε φορά σε «προφητείες», σημεία των καιρών και ημερολόγια άλλων πολιτισμών, όπως των Μάγια, αλλά θα είναι μία μέρα «αναγέννησης» του κόσμου- και συνεπώς γιορτής -και σίγουρα εξηγήσεων για όσους θέλουν να κατανοήσουν βαθύτερα τη λειτουργία του σύμπαντος.
«Αναγέννησης» γιατί κάθε φορά που τελείωνε ένα ημερολόγιο των Μάγια, στις 21/12, ξεκινούσε το νέο ημερολογιακό έτος, που για τον αρχαίο αυτό πολιτισμό της κεντρικής Αμερικής σήμαινε νέα δημιουργία του κόσμου, την οποία υποδέχονταν με χαρά.
«Άλλωστε, σε καμία από τις επιγραφές που έχουν βρεθεί εκεί δεν προβλέπεται ή αναφέρεται καταστροφή του κόσμου» υποστηρίζει ο καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, ο οποίος θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις απαισιόδοξες εντυπώσεις περί… συντέλειας του κόσμου, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της «προβλεπόμενης καταστροφής» αυτήν την Παρασκευή, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχολογίας «Νόησις» στις 19.00.
Ο καθηγητής, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, θα παρουσιάσει τα τέσσερα ημερολόγια των Μάγια, θα τα εξετάσει από αστρονομικής πλευράς και θα διερευνήσει τη σύνδεσή τους με την «προφητεία» περί καταστροφής του κόσμου.
Μάλιστα, θα εξηγήσει γιατί οι Μάγια, σ’ ένα από τα ημερολόγιά τους, χωρίζουν το έτος σε μόνο δύο ανισομερείς εποχές (των 260 και των 105 ημερών) και κατά πόσο αυτό σχετίζεται με αστρονομικά φαινόμενα.
Σε ό,τι αφορά την πολυσυζητημένη ευθυγράμμιση των πλανητών, αναφέρει ότι αποτελεί αποκύημα φαντασίας, αφού, τη συγκεκριμένη μέρα δεν θα υπάρχουν ούτε καν δύο πλανήτες που να βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο.
Η δε ευθυγράμμιση του Ήλιου με το κέντρο του Γαλαξία μας είναι τόσο αδιάφορη (μαγνητικά) για τον κόσμο, καθώς η επιρροή της είναι μικρότερη από την έλξη μίας νταλίκας γεμάτης πέτρες, που περνά δίπλα από έναν άνθρωπο.
«Η ευθυγράμμιση του Ήλιου με το κέντρο του Γαλαξία μας συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία (21/12), οπότε ο Ήλιος περνά από τον αστερισμό του Τοξότη. Δεν θα υπάρχει βαρυτική έλξη, και σίγουρα δεν θα υπάρξει αυτό που λέγεται για καταστροφική έκρηξη του Ήλιου» αναφέρει ο κ. Σειραδάκης και εξηγεί ότι η δραστηριότητα του Ήλιου θα φτάσει σε μέγιστη δραστηριότητα (εκρήξεων) στις αρχές του 2014, ωστόσο, παλαιότερα έχουν παρατηρηθεί πολύ μεγαλύτερες δραστηριότητες. «Υπάρχει περιοδικότητα στις αυξομειώσεις της δραστηριότητας των εκπομπών του ήλιου» είπε.
Το μόνο σίγουρο για εκείνη τη μέρα είναι ότι- όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος -αποτελεί το χειμερινό ηλιοστάσιο του έτους, δηλαδή τη μεγαλύτερη νύχτα όλης της χρονιάς, οπότε το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να «καταστρέψουμε» λίγο περισσότερη ενέργεια!