Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, εξήγγειλε σήμερα η ηγεσία της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), σε συνέντευξη Τύπου εν όψει της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει για την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στο Δημόσιο.
Στη μεθαυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) με τρίωρη στάση εργασίας -από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 15.00, ενώ θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς, ο γενικός γραμματέας Ηλίας Ηλιόπουλος και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γιώργος Χάρης, εξέφρασαν φόβους ότι με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, τα επόμενα χρόνια θα απολυθούν χιλιάδες υπάλληλοι από τον στενό δημόσιο τομέα.
Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, στηρίζει την εκτίμησή της στο γεγονός ότι η μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού στο Δημόσιο κατά 150.000 μέχρι το 2015, αποτελεί δέσμευση του μνημονίου, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι αποχωρήσεις έως το τέλος του έτους δεν θα υπερβούν τις 40 χιλιάδες. Έτσι και παρά τις συνταξιοδοτήσεις θα απαιτηθούν, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, 60 χιλιάδες απολύσεις προκειμένου να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές.
Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ εκτιμούν επίσης ότι η πολιτική αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του Δημοσίου ενώ θα εκτινάξει την ανεργία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν, τα αποτελέσματα των πολιτικών που ακολουθούνται στην Ευρώπη έχουν ήδη διαφανεί. Ήδη 25,46 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη είναι σήμερα άνεργοι, ενώ στην Ελλάδα και στην Ισπανία, η ανεργία των νέων καταγράφει τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς υπερβαίνει το 50%, ενώ δεν αναμένεται να πέσει κάτω από αυτό έως και το 2015.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι συνδικαλιστές επικαλέστηκαν ακόμη στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, η ανεργία στις ηλικίες έως 24 ετών φτάνει στην Ελλάδα το 55%.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς υποστήριξε ότι είναι μύθος η άποψη για υπερβολικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα και χαρακτήρισε τις πολιτικές που ασκούνται στη χώρα “τιμωρητικές”, που “εκτρέφουν τον φασισμό”.
Προσέθεσε ότι οι μισθολογικές μειώσεις στο Δημόσιο ξεπερνούν το 50%, ενώ τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν υποστεί απώλειες 16 δισ. ευρώ συνολικά, λόγω της απομείωσης των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Αναφερόμενος στον νέο φορολογικό νόμο, o πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι προσθέτει βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ενώ «φορολογεί τις γεννήσεις, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογεννητικότητας».
Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι οι πολιτικές αυτές «μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνικό πόλεμο», ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γιώργος Χάρης καταλόγισε αδυναμία συντονισμού και έλλειμμα αποτελεσματικότητας στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος.