Έντονες πολιτικές διεργασίες προκαλεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για διάσπαση του Δήμου Λέσβου και η διαφαινόμενη δικαίωσή του από την κυβέρνηση, με τη δημιουργία δύο Δήμων στη Λέσβο, με επίκεντρό του τους δύο κόλπους του νησιού.
Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου, απαντώντας σε ερώτημα στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, σχετικά με τις πρόσφατες αντιδράσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε: «Από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση από την κυβέρνηση και καλύπτει τη βούληση του μισού νησιού τουλάχιστον, πρέπει να δούμε όλοι μας πώς θα βοηθήσουμε για το καλό της περιοχής, αλλά και το πώς θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν».
Επίσης, ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως είναι προβληματικό που η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία σε ένα άρθρο και, άρα, οι βουλευτές καλούνται να το ψηφίσουν ή να το καταψηφίσουν. Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε ότι μπορεί η ΝΔ να διευκολύνει και αντί να καταψηφίσει, να ψηφίσει «παρών». Αλλά «την τελική απόφαση την έχει ο πρόεδρος» (σ.σ. Κυριάκος Μητσοτάκης). Ο κ. Αθανασίου τόνισε, τέλος, ότι καταθέτει και ο ίδιος τροπολογία προτείνοντας η Λέσβος να διασπαστεί σε τρεις δήμους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, υπογράμμισε με δήλωση του ότι «βεβαίως και πρέπει να σπάσει ο Δήμος, αλλά οφείλουν να καθοριστούν πρώτα τα πάντα, να γίνει ο διαχωρισμός των υπηρεσιών». Ο κ. Παπαρίσβας θεωρεί ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη «γραφειοκρατικά» στιγμή για την επίλυση επιμέρους, αλλά σημαντικών ρυθμίσεων, και ότι η διάσπαση δεν επηρεάζει τον Εμπορικό Σύλλογο. Από την άλλη, πρόσθεσε ότι «αν ωφεληθεί η κοινωνία, θα ωφεληθεί και ο Εμπορικός Σύλλογος».
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, ανέφερε σε δήλωσή του στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα stonisi.gr: «Πιστεύω ότι, εφόσον οι τοπικές κοινωνίες θέλουν, και αυτό είναι κάτι που συναντώ στη Λέσβο και στη Σάμο, τότε, πρέπει να γίνει. Φοβάμαι, όμως, τον ρουσφετολογικό χαρακτήρα της τροπολογίας, αλλά και ότι γίνεται χωρίς κριτήρια, εφόσον στην Κέρκυρα θα είναι περισσότεροι, και καταλήγω να πιστεύω ότι τελικά το όλο θέμα της διάσπασης σχετίζεται με το ποιος πιέζει πιο πολύ».
«Ό,τι έπρεπε να σπάσει, έπρεπε. Αλλά με ανησυχεί για το χρόνο που επιλέχθηκε, τι θα γίνει μετά. Θα μπορέσει ο νέος Δήμος της Δυτικής Λέσβου που είναι ανομοιογενής και τεράστιος σε έκταση και δεν διαθέτει τις υποδομές, να σηκώσει το βάρος; Διότι όταν έγινε ενιαίος, υπήρχε η βάση, η Μυτιλήνη. Συμφωνώ με τη διάσπαση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Στρατής Κλεάνθης.