Εντείνονται, τις τελευταίες μέρες, οι έλεγχοι που ξεκίνησαν στην χριστουγεννιάτικη αγορά ενώ οι εκπρόσωποί της διαβεβαιώνουν το καταναλωτικό κοινό ότι οι τιμές των βασικών αγαθών που θα περιλαμβάνει το γιορτινό τραπέζι θα διαμορφωθούν, ως επί το πλείστον, στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Ωστόσο πλήθος καταγγελιών διατυπώθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολο Τζιτζικώστα και περιλαμβάνουν περιπτώσεις νοθείας στα καύσιμα, παρεμπορίου, λαθροσφαγών ζώων, πώλησης μη εμπορεύσιμων προϊόντων σε φτωχογειτονιές και σε πολύ χαμηλές τιμές, ακόμη και διάθεσης της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας με κουπόνια και ένα ευρώ από έντυπα και εφημερίδες.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, παρ΄ όλα αυτά ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Τράιος, που συμμετείχε στη σύσκεψη, διαβεβαίωσε ότι η παραβατικότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 4 με 5% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά σε άλλες περιοχές της χώρας που φτάνουν το 30%. «Δεν πρόκειται να ταλαιπωρήσουμε τους εμπόρους που ήδη πλήττονται από την κρίση όμως δεν θα αφήσουμε να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Όλα τα κλιμάκια ελέγχου εργάζονται εντατικά. Τρία με τέσσερα συνεργεία βρίσκονται καθημερινά στην αγορά, πρωί και απόγευμα, πεζά και με οχήματα. Ελέγχουμε την αγορά, δεν έχουμε σοβαρά κρούσματα αλλά ζητούμε και τη συνεργασία όλων των φορέων και των καταναλωτών για περιπτώσεις παραβάσεων» τόνισε ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νίκος Αδαμαντιάδης.
Σχολίασε δε ότι οι καταναλωτές πλέον, αναζητούν διαφορές τιμών προϊόντων από το ράφι στο ταμείο και ανέφερε ότι έχουν πληθύνει αυτές οι καταγγελίες ακόμη και για διαφορές λίγων λεπτών σε κάθε περίπτωση. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι καταφθάνουν στη διεύθυνση Ανάπτυξης πολλές καταγγελίες για νοθευμένα με τουλουόλη και ξυλόλη καύσιμα, λαθραία και κλεμμένα καύσιμα.
Στις λαθροσφαγές αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης Νίκος Εμμανουηλίδης, ο οποίος, άλλωστε, υπογράμμισε την ανάγκη να ελεγχθούν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, για τα οποία διερωτήθηκε πώς ήταν δυνατόν να πουλούν μαζικά πέρσι το Πάσχα μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων ενώ δεν είχαν γίνει πολλές σφαγές. Χαρακτήρισε δε «καταστροφή» την κίνηση ορισμένων εφημερίδων «να διαθέσουν στο κοινό γαλοπούλες με ένα ευρώ και λίγα κουπόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Το παρεμπόριο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα, το οποίο σήμερα γιγαντώθηκε» σχολίασε, από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης που έφερε ως παράδειγμα τα μεταχειρισμένα ρούχα. Όπως είπε, αυτά αφήνουν τεράστια περιθώρια κέρδους καθώς αγοράζονται με τον τόνο, κοστίζουν 12 λεπτά το κιλό και πωλούνται με το τεμάχιο.
Φαινόμενα πώλησης ψαριών για τα οποία αυτοί που τα διακινούν δεν έχουν άδεια παραγωγής κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των ιχθυοπωλών λαϊκών αγορών Θεόδωρος Τσιφτσίδης.
Ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά την περίπτωση του ασημόψαρου, φθηνού ψαριού του γλυκού νερού που κοστολογείται στα 2 ευρώ και πωλείται ως μαγιάτικο έναντι 10 ευρώ το κιλό λόγω της εκπληκτικής ομοιότητας που παρουσιάζουν.
Την περίπτωση επώνυμης σημερινής καταγγελίας από ιδιώτη για τη διάθεση μη εμπορεύσιμων προϊόντων σε φτωχογειτονιές της πόλης επισήμανε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Υγιεινής και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Σοφοκλής Κουρτίδης.
Όπως είπε, η καταγγελία προήλθε από την Κεντρική Λαχαναγορά και αφορούσε επιτήδειους που μπαίνουν στην αγορά δηλώνοντας χοιροτρόφοι και με την ανοχή των εμπόρων της Λαχαναγοράς παίρνουν τα μη εμπορεύσιμα προϊόντα για να τα πουλήσουν σε χαμηλές τιμές.
Το πρόβλημα που δημιουργεί στη λειτουργία της αγοράς η παρουσία πλήθους «εισαγόμενων» αναπήρων στα πεζοδρόμια ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Νίκος Τσεμπερλίδης ενώ ζήτησε την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης της αγοράς. Εντατικοποίηση των ελέγχων για διάθεση ακατάλληλων τροφίμων σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ζήτησε ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καλοχριστιανάκης, καθώς, όπως τόνισε, «οι μεγάλες εταιρείες που είναι οργανωμένες νομικά βγαίνουν πάντα αθώες».