Σε επ’ αόριστον αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προχωρούν από τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου, οι φαρμακοποιοί και στο Ρέθυμνο, συντασσόμενοι με την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 26 και 27 του μήνα, θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στην καθυστέρηση πληρωμής οφειλών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στην υποχρεωτική έκπτωση 5% rebate, που θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, μετά την επιβολή της με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Σήφης Σπαντιδάκης, οι φαρμακοποιοί στο Ρέθυμνο έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. «Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε τα φάρμακα από την τσέπη μας για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε ασθενείς και πελάτες μας, όσο γίνεται πιο υπεύθυνα, αλλά πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Όσες ρυθμίσεις γίνονται έχουν αντίκτυπο στους ασφαλισμένους, οι οποίοι και δεν εξυπηρετούνται σωστά και βρίσκονται σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι είτε αναγκάζονται να αλλάζουν τα φάρμακα, που έως τώρα έπαιρναν, είτε διότι δεν μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν στην αγορά τους. Κυρίως αυτό παρατηρείται στα λεγόμενα ακριβά φάρμακα».
Ο κ. Σπαντιδάκης δηλώνει πως αρκετοί από τους συναδέρφους του έχουν αναγκασθεί να ξεπουλήσουν ό,τι ακίνητο διαθέτουν ή να απευθύνονται σε τράπεζες για λήψη δανείων. Όπως τονίζει, «την κατάσταση επιδεινώνει η στάση των φαρμακοβιομηχάνων που πιέζουν τις φαρμακαποθήκες και αυτές με τη σειρά τους τα φαρμακεία, με μηδενικές χρονικά πιστώσεις. Κι όποτε υπάρχει πίστωση, ο χρόνος είναι το πολύ ένας μήνας. Είναι πολύ δύσκολο για μας να συγκρατήσουμε την κατάσταση και να στηρίξουμε τους ασφαλισμένους. Κι ο πολίτης, που χρειάζεται φάρμακα, δεν βλέπει μπροστά του τον ΕΟΠΥΥ, ή το κράτος, αλλά τον φαρμακοποιό της γειτονιάς του. Ξεσπάει, λοιπόν, σ΄αυτόν».
Κάνει λόγο για ανασφάλεια από φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους και δηλώνει βέβαιος πως αν η κατάσταση συνεχιστεί πολλά φαρμακεία θα βάλουν λουκέτο.
«Όμως» καταλήγει «αν “πεθάνουμε” εμείς επιχειρηματικά, δεν μπορούμε να σώσουμε τους ασφαλισμένους ούτε να στηρίξουμε την υγεία και την κοινωνία, όπως και όσο τη στηρίζουμε από τη δική μας πλευρά».