Διευκρινήσεις σχετικά με το νόμο για τη δραστική ουσία έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, αναφέροντας ότι οι πολλές εξαιρέσεις ασθενών που προστέθηκαν στο νόμο, καθιστούν την χορήγηση φαρμάκων πιο εύκολη.
Σύμφωνα με αυτές η εμπορική ονομασία παράλληλα με την δραστική ουσία δύναται να αναφέρεται στις περιπτώσεις φαρμάκων που προκαλούν αλλεργίες και αντιδράσεις, που χορηγούνται σε μεταμοσχευμένους και ανοσοκατασταλμένους, στα παράγωγα αίματος, τις ινσουλίνες, τα εμβόλια, τα βιοτεχνολογικά και τα συνδυασμένα προϊόντα, για τα οποία η υποκατάσταση και η ανταλλαγή δεν είναι ουσιαστικά εφικτή και επιστημονικά ορθή.
Επιπλέον από την συνταγογράφηση αποκλειστικά με βάση την δραστική ουσία δύναται να εξαιρούνται φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους, φάρμακα τα οποία απαιτούν ιατρική επίβλεψη ή ειδικά μέτρα προστασίας ή ειδική μεθοδολογία κατά την χορήγηση τους ή φάρμακα με υψηλή τοξικότητα (χημειοθεραπευτικά και παράγωγα).
Ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων που επίσης δύναται να εξαιρούνται αφορούν τα φάρμακα για την επιληψία, την ψύχωση, την σχιζοφρένεια, το άσθμα, τα χρόνια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές).
Τέλος δύναται να εξαιρούνται φάρμακα των οποίων η χορήγηση γίνεται με συσκευές που απαιτούν εκπαίδευση των ασθενών.
Πάντως οι αποκλίσεις, από τις ρυθμίσεις υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία δεν δύναται να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε γιατρού στην διάρκεια του έτους.