Τα χέρια ψηλά έχουν σηκώσει οι φαρμακοποιοί της Ηλείας βλέποντας τα ράφια των φαρμακείων τους να αδειάζουν με ανησυχητικό ρυθμό.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν να μην προμηθεύουν την αγορά με τα φαρμακευτικά σκευάσματά τους, για τα οποία έχουν καταθέσει ενστάσεις στην επιτροπή τιμών.
Έτσι οι φαρμακοποιοί της Ηλείας βρίσκονται σε μια ασταμάτητη επικοινωνία, δανείζοντας ο ένας τον άλλο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από τα φάρμακά τους, αναφέρει δημοσίευμα του prismanews.gr.
Μια ματιά στα ράφια των περισσότερων φαρμακείων σε όλη την Ηλεία, είναι αρκετή για να κατανοήσει κανείς το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει από τις ελλείψεις που προκαλούν φόβο και ανησυχία σε εκατοντάδες ασθενείς.
Σοβαρότατο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν βαριά πάσχοντες και χρόνια ασθενείς καθώς ανάμεσα στα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη είναι αντικαρκινικά φάρμακα, φάρμακα για την αντιμετώπιση του ζαχάρου, της πίεσης, του θυρεοειδούς, κορτιζονούχα, αντικαταθλιπτικά, αντιπαρκινσονικά, ινσουλίνες, καρδιολογικά και αντιθυρεοειδικά.
«Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε οι αποθήκες να πουλούν με νέες τιμές, όπως και οι εταιρίες. Δυστυχώς οι τιμές που βγάλει το υπουργείο έχουν πολλά λάθη με αποτέλεσμα να είμαστε ακόμα στην αναμονή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εταιρίες να μη στέλνουν φάρμακα στις αποθήκες και όσες έστειλαν το κάνουν με δελτία αποστολής γιατί δεν μπορούν να τιμολογήσουν, ενώ το ίδιο κάνουν και οι αποθήκες», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.
«Το φαινόμενο των τελευταίων ημερών είναι ότι δανείζει το ένα φαρμακείο το άλλο, ποιο έχει ο καθένας και ποιο δεν έχει. Επίσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αφού για να εκτελέσουμε μια συνταγή, θα πρέπει να έχουμε το φάρμακο και να το πληκτρολογήσουμε. Έτσι, υπάρχουν πολλές συνταγές σε εκκρεμότητα και δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε και αυτό», εξηγεί ο κ.Θεοδωρόπουλος.
Το μόνο θετικό για τους ασφαλισμένους από αυτή τη διαδικασία, όταν ολοκληρωθεί τελικά, είναι η μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10-12% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση χαμένοι θα είναι και πάλι οι φαρμακοποιοί, αφού όπως εξήγησε ο κ.Θεοδωρόπουλος «Ούτε αυτή τη φορά θα δοθεί μεταβατική περίοδος, οπότε εμείς θα επωμιστούμε το κόστος, καθώς ότι έχει μείνει στις αποθήκες μας αγορασμένο με παλιές τιμές, θα το πουλήσουμε με τις καινούργιες».