Στο μικροσκόπιο των διεθνών μέσων ενημέρωσης μπαίνει ξανά η Ελληνική Αστυνομία, με το BBC αυτή τη φορά να αναφέρεται σε κατηγορίες εναντίον της για ρατσιστική βία.
Ο Paul Mason, ο οποίος προ ημερών είχε πάρει τη συνέντευξη από τον Ηλία Παναγιώταρο, στην οποία ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε πει ότι υπάρχει εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, αναφέρει στο ρεπορτάζ του την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπου υπάρχουν στοιχεία για ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα, τα οποία δεν συλλέγονται συστηματικά από τις ελληνικές αρχές.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 87 ρατσιστικές επιθέσεις από τις οποίες οι 48 ήταν από τα μέλη ενός αναγνωρίσιμου ακροδεξιού γκρουπ. Με άλλα λόγια, πάνω από τις μισές από τις επιθέσεις αποδίδονται σε άτομα που ντύνονται σαν πολιτοφυλακή.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα θύματα ή οι μάρτυρες των επιθέσεων ανέφεραν ότι αναγνώρισαν άτομα που σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή μεταξύ των δραστών, είτε διότι φέρουν εμβλήματα του κόμματος ή διότι τους έχουν δει να συμμετέχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το κόμμα στην περιοχή», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Επίσης, γίνεται σαφής αναφορά με την οποία συνδέεται η αστυνομία με τη ρατσιστική βία. «Υπάρχει μία ξεχωριστή κατηγορία 15 περιστατικών όπου η αστυνομία και η ρατσιστική βία διασυνδέονται. Αυτά τα περιστατικά αφορούν αστυνομικούς την ώρα του καθήκοντος, οι οποίοι διαπράττουν παράνομες πράξεις και ακολουθούν βίαιες πρακτικές ενώ διεξάγουν ελέγχους ρουτίνας».
«Υπάρχουν επίσης περιστατικά, όπου άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και κρατήθηκαν και κακοποιήθηκαν για ώρες, καθώς επίσης και περιπτώσεις όπου νόμιμα έγγραφα καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών».
Επίσης, το ρεπορτάζ αναφέρεται σε έκθεση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και συνασπισμού μη-κυβερνητικών οργανώσεων και δικηγόρων που εκπροσωπούν αιτούντες άσυλο στην Αττική, το οποίο αποτελεί κόλαφο για το σύστημα ασύλου της χώρας.
Παρόλο που η Ελλάδα έχει υπογράψει το Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος επιτρέπει σε ανθρώπους να αιτηθούν άσυλο και τους εγγυάται ανθρώπινη μεταχείριση, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αυτό.
Εν αντιθέσει με τη Βρετανία, δεν υπάρχει συγκεκριμένη υπηρεσία μετανάστευσης και το σύστημα αίτησης ασύλου είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας.
Αυτοί οι οποίοι αιτούνται ασύλου πρέπει να μπουν σε μία ουρά σε έναν μετακινούμενο σταθμό κάθε Παρασκευή, ενώ μετά μόνο 20 επιλέγονται για να αιτηθούν.
Η έκθεση αναφέρεται σε αναρίθμητες περιπτώσεις αυθαίρετης βίας, κακοποίησης ανθρώπων που βρίσκονται στην ουρά για να υποβάλουν αίτηση για άσυλο και καταλήγει στο συμπέρασμα: η πρόσβαση στη διαδικασία χορήγησης ασύλου είναι σχεδόν αδύνατη στην Αττική.