Την απομάκρυνση των νέων από το στερεότυπο του ψευτο-επιχειρηματία που απέκτησε την περιουσία του πατώντας επί πτωμάτων καταδεικνύει έρευνα για τη νεανική επιχειρηματικότητα του Εργαστηρίου Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση, στον δήμο Παύλου Μελά.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής του τμήματος, Νικόλαος Βαρσακέλης η μεγάλη πλειοψηφία των νέων που συμμετείχαν, απάντησαν ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να είναι τίμιος, δημιουργικός, ευέλικτος και να έχει όραμα και ελάχιστοι ότι πρέπει να είναι αδίστακτος.
Όπως είναι φυσικό, το καίριο θέμα της χρηματοδότησης και το ασταθές οικονομικό περιβάλλον λειτουργούν αποτρεπτικά για όσους νέους θα επιθυμούσαν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση.
Αντίθετα, σε ότι αφορά τους λόγους για τους οποίους θα δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά, δεν είναι στις πρώτες θέσεις το εισόδημα, αλλά η δυνατότητα να κάνουν πράξη τις ιδέες τους.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, σημαντικό θεωρούν οι νέοι την υποστήριξη στο στήσιμο, τη λειτουργία και την χρηματοδότηση της επιχείρησης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 868 νέοι από τους δήμους Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Κορδελιού-Ευόσμου.
Όπως επισημάνθηκε, σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει η δημιουργία κέντρου υποστήριξης επιχειρηματικότητας σε επίπεδο δήμου.