Αλλάζουν άρδην πολλά από τα θέματα που ορίζονται αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης κοινοχρήστων χώρων. Ένα θέμα που έχει ξεχωριστή τοπική σημασία, αφού οι διατάξεις του νέου Νόμου (Ν. 4067/2012) επανακαθορίζουν πολλά από όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κινητών ή ακινήτων εμπορευμάτων από τα λοιπά εμπορικά καταστήματα.

Το θέμα είδε χθες το φως της δημοσιότητας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου στην οποία εισήχθη το θέμα για τη λήψη γνωμοδοτικής απόφασης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την τροποποίηση της περυσινής κανονιστικής απόφασης του Δήμου για τους όρους και τις προϋποθέσεις, χρήσεις των κοινοχρήστων χώρων.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Μόσχος οι τροποποιήσεις έρχονται ως απόρροια του Νόμου Ν4067/2012 για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΦΕΚ Α 79/9.4.2012) ο οποίος επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό( Ν. 1577/1985), επί του οποίου βασίστηκε η περυσινή κανονιστική απόφαση του Δήμου Βόλου για τα τραπεζοκαθίσματα.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου οι τροποποιήσεις επί της κανονιστικής απόφασης για τους κοινόχρηστους χώρους, αφού η μείζονα μειοψηφία ψήφισε λευκό και η Λαϊκή Συσπείρωση αρνητικό.

Ωστόσο η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχιστεί η διαβούλευση με διάφορους φορείς όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος ο Καταστηματαρχών Εστίασης – Διασκέδασης, το ΤΕΕ και τα Τοπικά Συμβούλια, έως ότου το θέμα τεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Αντιδήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Νικ. Μόσχος πρότεινε τροποποιήσεις ανά Δημοτική Ενότητα (πεζόδρομοι – πλατείες).

Ειδικότερα, στους πεζοδρόμους της Δημοτικής Ενότητας Βόλου των οδών Αντωνοπούλου και Τοπάλη η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επιτρέπεται μόνο επί της πρόσοψης των καταστημάτων και όχι στο μέσον του πεζοδρόμου σε δύο σειρές. Επιπλέον επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους παράλληλους της Ερμού πεζόδρομους (Δ. Κονταράτου – Τ.Οικονομάκη κ.λ.π.) σε δύο σειρές μπροστά από το κατάστημα.

Εξάλλου σύμφωνα με την κανονιστική απόφαση εκτός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να αναπτύσσουν κινητά πράγματα – εμπορεύματα και τα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά και μόνο σε πάγκους ή stand 0,70 μ. στα οποία θα χορηγείται η απαιτούμενη άδεια, μετά την καταβολή του αντίστοιχου τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, όπως αυτά ορίζονται από την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προϋπόθεση ανάπτυξης εμπορευμάτων σε χώρους πεζοδρομίου είναι η ύπαρξη διαδρόμου διέλευσης πεζών πλάτους τουλάχιστον 3 μέτρων. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαγορεύεται. Επίσης απαγορεύεται η ανάπτυξη εμπορευμάτων και κάθε άλλης κατασκευής ή πράγματος επί του οδοστρώματος.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αρ. Μπασδάνης παρατήρησε ότι κάποιοι καταστηματάρχες διαθέτουν ήδη τις απαιτούμενες άδειες προκειμένου να αναπτύσσουν τα εμπορεύματά τους στο πεζοδρόμιο και διερωτήθηκε τι θα γίνει με αυτούς. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που από το πλάτος του πεζοδρομίου δεν προβλέπεται η ανάπτυξης εμπορευμάτων και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Λ. Αναστασίου πρότεινε να οριστεί ως απαιτούμενο πλάτος πεζοδρομίου το 1,5 μ. προκειμένου να εξυπηρετηθούν και αυτοί οι καταστηματάρχες.

Ο σύμβουλος της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλος διαφώνησε με το νέο Οικοδομικό Κανονισμό ο οποίος επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό και βασίζεται η κανονιστική απόφαση του Δήμου. Συγκεκριμένα διαφώνησε στο γεγονός ότι υπάρχουν κατασκευές οι οποίες θα υλοποιούνται από τον οικείο Δήμο, από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή νομικά πρόσωπα ή ιδιώτες, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης, ενώ προβλέπεται υλοποίηση κατασκευών για τις οποίες δεν απαιτείται Άδεια Δόμησης και η διαδικασία ελέγχου τους από άποψη ασφάλειας και αισθητικής θα κρίνεται ύστερα από Απόφαση του αρμόδιου Υπουργού. Επιπλέον εξέφρασε την διαφωνία του με την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων σε όλες τις παραλίες, όπως και με την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων για στήσιμο παγοδρομίων και λούνα παρκ.

Εν τω μεταξύ στις Γενικές Διατάξεις της κανονιστικής τροποποιούνται δύο παράγραφοι ως εξής: Στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, που είναι οριοθετημένοι με σταθερά εμπόδια (κάγκελα) για τους πεζούς και τα οχήματα, επιτρέπεται στους δρόμους αυτούς η ανάπτυξη αποκλειστικά μιας σειράς σκαμπό και πάντως εσωτερικά του κάγκελου, αποκλειστικά επί της πρόσοψης κάθε καταστήματος και σε επαφή με αυτό, έως 0,70 μ.

Απαγορεύεται αυστηρά η ανάπτυξη κάθε άλλου κινητού ή σταθερού αντικειμένου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερος χώρος 1,50 μ.για τη διέλευση των πεζών. Η άδεια για την κατάληψη των κοινοχρήστων αυτών χώρων, σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο, θα χορηγείται από το αρμόδιο Τμ. Προσόδων, κατά περίπτωση και εφόσον αξιολογείται και σταθμίζεται από την υπηρεσία η πιθανότητα όχλησης σε περιοίκους και ο πυκνοκατοικημένος χαρακτήρας της περιοχής. Η άδεια αυτή θα χορηγείται μετά και από τη σύμφωνη γνώμη της Δ/σης Βιώσιμης Κινητικότητας, η οποία θα σταθμίζει και θα αξιολογεί την επίδραση, την ασφάλεια της κυκλοφορίας οχημάτων και των πεζών.

Επιπλέον, στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας (εκτός των προσόψεων καταστημάτων) μπορούν να τοποθετούνται ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια μέσα αναψυχής και καντίνες με τη σχετική άδεια από την αρμόδια υπηρεσία με βάση τις προϋποθέσεις και τους ειδικούς όρους που θέτει η σχετική ΚΥΑ ή οποιαδήποτε άλλη εκδοθεί σε παράταση ή αντικατάσταση αυτής.

Προϋπόθεση για την παραχώρηση αυτών των χώρων, θα είναι η καταγραφή των συγκεκριμένων σημείων με τις ανάλογες διαστάσεις κατά μήκος του αιγιαλού σε τοπογραφικό διάγραμμα, που θα εκδοθεί από την Τεχνική Υπηρεσία ή την Δ/ση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου και θα έχει την σύμφωνη γνώμη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του Λιμενικού.

Πηγή: Taxydromos.gr