Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες καλεί τους δικαστές να επανέλθουν στα δικαστήρια τονίζοντας ότι η μερική αποχή από τα καθήκοντα είναι κόντρα στις συνταγματικές επιταγές.
«Οι δικαστικοί λειτουργοί, υπό το κράτος της δικαιολογημένης πικρίας τους για τις διαφαινόμενες περαιτέρω υπέρμετρες περικοπές των αποδοχών τους, συνεχίζουν να προβαίνουν σε διακοπές συνεδριάσεων, οι οποίες στην πραγματικότητα συνιστούν μερική αποχή από το δικαιοδοτικό έργο τους» υπογραμμίζει σε σημερινό έγγραφο του προς όλους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας.
Όμως, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός θέτει στην συνέχεια θέμα αντισυνταγματικότητας των ενεργειών των συναδέλφων του, επισημαίνοντας: «Αντιδράσεις του είδους αυτού είναι ασυμβίβαστες προς τη συνταγματική θέση των δικαστικών λειτουργών, αναιρούν το ρόλο τους ως φορέων της τρίτης εξουσίας του πολιτεύματος και υπονομεύουν τα ίδια τα επιχειρήματα που προβάλλουν, προς στήριξη των δικαίων αιτημάτων τους για ανάλογη με το λειτούργημά τους μισθολογική μεταχείριση. Είναι αυτονόητο ότι αναμένουν από τους φορείς των άλλων συντεταγμένων εξουσιών το σεβασμό της συνταγματικής διατάξεως που επιβάλλει την ιδιαίτερη κατά τα ανωτέρω μεταχείρισή τους. Συμψηφισμός, όμως, αντισυνταγματικών συμπεριφορών είναι αδιανόητος».
Καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς να «επανεξετάσουν με ψυχραιμία τη μέχρι τώρα στάση τους, να επανέλθουν στις έδρες τους και να συνεχίσουν να απονέμουν το δίκαιο χάριν της πληττόμενης, από την πρωτοφανή οικονομική κρίση ελληνικής κοινωνίας, η οποία έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες σ’ αυτούς. Χρέος τους είναι τώρα, περισσότερο από ποτέ, να μοχθήσουν για την απόδοση Δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο βίο, την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και την τιμώρηση των φαινομένων βίας και της γενικευμένης ανομίας που αποσαθρώνουν την οικονομία και την κοινωνία μας».
«Έχει ήδη γίνει σαφές ότι χωρίς αξιόπιστη ταχεία και αποτελεσματική Δικαιοσύνη, η πολυπόθητη ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση δεν θα έλθει. Τη διαπίστωση αυτή δεν πρέπει να την ξεχνούν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι βέβαια έχουν ευλόγως την προσδοκία ότι η ίδια διαπίστωση θα ληφθεί υπόψη και από τους έχοντες την ευθύνη του σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής» καταλήγει.