Σε μία άγνωστη πτυχή της πρώιμης προϊστορίας της Λέσβου, του Αιγαίου και της Ελλάδας -την χρονική περίοδο πριν από 200.000 έως 400.000 χρόνια-, ρίχνουν φως τα πολυάριθμα και σημαντικά ευρήματα της ανασκαφής, στην πλειονότητά τους λίθινα εργαλεία (χειροπελέκεις και κοπείς της Αχελαίας πολιτισμικής φάσης).
Ακόμη, θέτουν τις προϋποθέσεις για την πολυετή συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος και την ανάδειξη του χωριού Λισβόρι στην κεντρική νότια χερσόνησο του νησιού, σε πόλο έλξης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η θέση Ροδαφνίδια θεωρείται κλειδί για την κατανόηση των μετακινήσεων και προσαρμογών προγονικών μας ειδών στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης που είναι ταυτόχρονα και το δυτικότερο της Ασίας. Οι ανθρωπίδες έφθαναν στο νησί διαμέσου γέφυρας ξηράς σε περιόδους που η θαλάσσια στάθμη έπεφτε.
Ας σημειωθεί ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα, μεταφέρθηκαν για φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης ενώ γεωλογικά δείγματα έχουν ήδη ληφθεί για εργαστηριακές αναλύσεις και χρονολόγηση.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη Διεύθυνση Πολιτισμού της Γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η επόμενη φάση των ερευνών στο πεδίο θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2013.