Η δρ Ανδρούλα Νασιοπούλου, διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του «Δημόκριτου», βραβεύθηκε με μετάλλιο της UNESCO για τη συνεισφορά της στη νανοεπιστήμη και τη νανοτεχνολογία. Το μετάλλιο απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι στις 22 Νοεμβρίου. Η κ. Νασιοπούλου ήταν η μόνη γυναίκα από τους επτά αποδέκτες του βραβείου για το 2018.
Το βραβείο, που θεσπίστηκε το 2010, απονέμεται κάθε χρόνο από τον γενικό διευθυντή της UNESCO σε επιστήμονες, δημόσια πρόσωπα και οργανισμούς που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της νανοεπιστήμης και των νανοτεχνολογιών. Μεταξύ άλλων, το βραβείο μέχρι σήμερα έχει δοθεί στους νομπελίστες φυσικής Ισάμου Ακασάκι (2014) και Ζόρες Αλφέροφ (2000), καθώς και στον Τσουνλί Μπάι, πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.
Η Ανδρούλα Νασιοπούλου είναι επικεφαλής της ομάδας «Νανοδομών για τη Νανοηλεκτρονική, τη Φωτονική και τους Αισθητήρες» στο «Δημόκριτο» και πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Νανοηλεκτρονικής με έδρα την Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Υπήρξε διευθύντρια του Ινστιτούτου Μικροηλεκτρονικής του «Δημόκριτου» κατά τα έτη 1996-2009 και συνέβαλε στην ανάπτυξη της υποδομής Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων στο Ινστιτούτο.
Μαζί με την ερευνητική ομάδα της, υπήρξε η πρώτη που ανέπτυξε νανονήματα πυριτίου (Si nanowires) και καινοτόμες εφαρμογές νανονημάτων, νανοκρυσταλλιτών και πορώδους πυριτίου, οι οποίες περιλαμβάνουν υψηλής απόδοσης γραμμές μεταφοράς και κεραίες στο πυρίτιο, σε συχνότητες μέχρι και 210 GHz. Καθίσταται έτσι εφικτή η γρήγορη διάδοση πληροφοριών σε «τσιπ» πυριτίου, η υψηλής απόδοσης και σε μικροκλίμακα αποθήκευση ενέργειας, οι μικροσκοπικοί αισθητήρες υψηλών προδιαγραφών, ένα σύστημα ελέγχου της αναπνοής με χρήση μικροσυστήματος, ένας μετρητής ροής σε μηχανή οχήματος, μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια πυριτίου με τη χρήση νανοδομών κ.α.
Κατά την απονομή του μεταλλίου η κ. Νασιοπούλου υπογράμμισε ότι, περνώντας από τη μικροκλίμακα στη νανοκλίμακα, μια νέα επανάσταση έχει σταδιακά επεκταθεί στον ευρύτερο τομέα της νανοτεχνολογίας, με εφαρμογές σε πολλούς τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, όπως της ιατρικής, των φαρμάκων και των ιατρικών μηχανημάτων. Από την άλλη, ανέφερε ότι η ενασχόληση με τις νανοδομές πρέπει να γίνεται με προσοχή, επειδή οι ιδιότητές τους δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. «Τα ζητήματα ασφάλειας πρέπει συνεπώς να είναι πάντα μία από τις κύριες προτεραιότητές μας», τόνισε. Επεσήμανε επίσης ότι η νανοεπιστήμη και η νανοτεχνολογία θα πρέπει να στοχεύουν όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη δημιουργία ενός ειρηνικού κόσμου.