Το σημαντικότερο βήμα για την κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου Χανίων και την ανέγερση Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, έγινε σήμερα το απόγευμα στο δημαρχείο της πόλης, με την υπογραφή της απόφασης ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007 2013).

Για «επιτυχή επισφράγιση ενός πολυετή αγώνα και προσωπική δικαίωση» έκανε λόγο ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη στιγμή υπογραφής του συμφώνου αποδοχής των όρων απόφασης ένταξης του έργου, προϋπολογισμού 4,5 δισ. ευρώ, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

«Πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο, που ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του πίστεψαν ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα» σημείωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τέλος του 2014, ενώ η κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί η λειτουργία του νοσοκομείου Χανίων για παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να αναπτυχθεί καλύτερα η παροχή δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, το κτίριο του Κέντρου Υγείας καθώς και οι απαραίτητοι χώροι κίνησης και στάθμευσης που το περιβάλλουν, θα κατασκευαστούν στο τμήμα έκτασης 5.848,41 τετραγωνικών μέτρων, όπου προβλέπονται χρήσεις Υγείας. Η υπόλοιπη έκσταση θα αξιοποιηθεί μελλοντικά για τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου καθώς και κοινόχρηστων χώρων, που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Το νέο κτήριο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο, θα τοποθετηθούν οι ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, ο χώρος συλλογής και αποκομιδής επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, το γραφείο του συντηρητή, το αρχείο, αποθήκες υλικών, και οι βοηθητικοί χώροι καθαριότητας.

Στο δεύτερο επίπεδο, θα υπάρχουν χώροι Α΄βοηθειών, αίθουσα μικροεπεμβάσεων, λουτρά ασθενών, χώροι καθαρών — ακαθάρτων, θάλαμος βραχείας νοσηλείας, θάλαμος μόνωσης, χώρος φορείου και χώρος αναμονής. Επιπλέον, εργαστήρια – εξεταστήρια, δύο ανεξάρτητοι ακτινολογικοί χώροι, θάλαμος χειριστηρίου και σκοτεινός θάλαμος, μικροβιολογικό εργαστήριο, οδοντιατρείο και τρία ανεξάρτητα εξεταστήρια. Επίσης, χώροι προσωπικού, δωμάτιο εφημερεύοντος ιατρού, αναψυκτήριο με κουζίνα και δύο συγκροτήματα αποδυτηρίων. Στο ίδιο επίπεδο θα υπάρχουν γραφεία και χώροι αναμονής, γραφεία προσωπικού, γραφεία ιατρών, γραφείο διοίκησης με γραμματεία, γραφείο κοινωνικού λειτουργού, γραφείο μικροβιολόγου, στάση αδερφής, χώρος πληροφοριών, χώροι αναμονής κοινού και χώροι υγιεινής κοινού.

Σύμφωνα με τη μελέτη κατασκευής, ο περιβάλλων χώρος θα δενδροφυτευθεί για τη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος και θα κατασκευασθούν πεζοδρόμιο κίνησης και υπαίθριοι καθιστικοί χώροι. Στον άξονα κίνησης πεζών θα κατασκευασθεί και ειδικός άξονας κίνησης τυφλών.

Η περιοχή διέλευσης και στάθμευσης αυτοκινήτων θα ασφαλτοστρωθεί και θα δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης για το προσωπικό, τα ασθενοφόρα, καθώς και χώρος στάθμευσης επισκεπτών.