Η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη- μέτρο που θα συμπαρασύρει και τα «ενδιάμεσα« όρια ηλικίας- βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Σε μία τέτοια περίπτωση θα «εγκλωβίζονται» περίπου 60.000 άτομα στην αγορά εργασίας, που θα πρέπει να δουλέψουν ένα ή δύο χρόνια παραπάνω για να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου.
Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σε περίπτωση που «κλειδώσει», θα γίνει σε δύο δόσεις: το όριο ηλικίας θα πάει στο 66ο έτος από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και στο 67ο έτος από την 1η Ιανουαρίου του 2014.
ΟΙ ασφαλισμένοι μετά τον Ιανουάριο του ’93 πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη συνταξιοδότησή τους στα 67.
Πολλοί «παλιοί» που δεν θα προλάβουν να συμπληρώσουν τα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 θα δουν επίσης το όριο να αυξάνεται και για ‘εκείνους στα 67 έτη.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το Έθνος, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τους δημοσίους υπαλλήλους πάνε στα 25 και έτσι παράλληλα αυξάνεται και για εκείνους το ηλικιακό όριο.
Από την αύξηση των ορίων θα επηρεαστούν και όσοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης καθώς πλέον τα έτη ασφάλισης είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα ηλικιακά όρια. Μόνο αν υπάρξει ειδική ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσοι έχουν συμπληρώσει 35ετια.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι λίγοι τυχεροί. Είναι όσοι δουλεύουν στο Δημόσιο και έχουν ανήλικα παιδιά. Όσοι από αυτούς συμπληρώσουν φέτος ως τέλος του χρόνου (γυναίκες και άνδρες) μπορούν να βγουν νωρίτερα σε σύνταξη.
Το ίδιο ισχύει και για όλες τις γυναίκες, όλων των ταμείων με ανήλικα παιδιά (πλην ΟΑΕΕ).
Εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και όσοι έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης μπορούν επίσης φέτος να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να βγουν σε σύνταξη στο 59ο ή το 60ο έτος της ηλικίας τους.
Επίσης δεν χρειάζεται να περιμένουν περισσότερα χρόνια οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ που έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα.