Σε τρεις ενότητες διαρθρώνεται το εκπαιδευτικό εργαστήρι «Μιλώντας με τη γλώσσα της Ζωγραφικής» που διοργανώνεται από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Το εργαστήριο απευθύνεται ιδιαίτερα σε όσους πιστεύουν ότι ποτέ δεν είχαν την ικανότητα να εκφραστούν ζωγραφίζοντας και σε όσους νιώθουν ότι στην ενήλικη ζωή δεν είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τη ζωγραφική σε ικανοποιητικό βαθμό. Η ζωγραφική είναι μια προβλητική τεχνική που επιτρέπει στα άτομα να δημιουργήσουν μια εικόνα του κόσμου όπως τον βιώνουν. Μια εικόνα που να αντανακλά το συναισθηματικό τους κόσμο. Εκτός από εργαλείο προσωπικής έκφρασης είναι και μια σημαντική, ανοιχτή πλατφόρμα μη λεκτικής επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Ένας κώδικας επαφής με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, γεμάτος χρώματα, αφηρημένα σχήματα, ξεκάθαρες μορφές.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος σπουδής στη ζωγραφική είναι μέσα από την εξάσκηση στους κώδικες της αναπαράστασης, δηλαδή την ανάπτυξη της ικανότητας μεταφοράς αντικειμένων από τον τρισδιάστατο χώρο στον ψευδαισθησιακό δισδιάστατο χώρο της ζωγραφικής. Ένας άλλος τρόπος είναι μέσα από την αντιγραφή έργων από την Ιστορία της ζωγραφικής. Ο τρόπος αυτός είναι αρχαιότερος και λιγότερο διαδεδομένος σήμερα. Και οι δύο αυτές διαδικασίες είναι μακροχρόνιες και δεν ενθαρρύνουν την προσωπική έκφραση την οποία αναβάλουν για κάποια στιγμή στο μέλλον. Η τέχνη του 20ού αιώνα, όμως, μας έχει δείξει ότι με την ζωγραφική μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα από την πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας.

Ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα είναι στην κατεύθυνση της μελέτης των αποτελεσμάτων της ελεύθερης δημιουργικής μας έκφρασης χωρίς περιορισμούς και κανόνες. Η διαδικασία της σπουδής της ζωγραφικής με αυτό τον τρόπο έχει δύο σκέλη και στόχους. Τη γνωριμία με την τέχνη της ζωγραφικής και την επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο.

Οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να γνωρίσουν δηλαδή τη γλώσσα της ζωγραφικής μέσα από τις δικές τους  προσωπικές δημιουργίες. Θα έρθουν σε επαφή με τα υλικά και τις τεχνικές της ζωγραφικής και θα μιλήσουν για τον ρόλο των γραμμών, των σχημάτων, των επιπέδων. Θα δουν τους τρόπους σύνθεσης του ζωγραφικού χώρου και θα κατανοήσουν τη σημασία της οργάνωσής του. Θα μάθουν να «διαβάζουν» τις ελεύθερες ζωγραφικές δημιουργίες τόσο τις δικές τους όσο και των μελών της ομάδας τους. Μέσα από την ανάλυση των έργων τους θα αναγνωρίσουν στοιχεία που έρχονται από το ασυνείδητο, όπως στα όνειρά τους, και θα επιχειρήσουν την κατανόησή τους. Θα εξασκηθούν στο να προβάλουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους πάνω στις εικόνες. Θα αποπειραθούν να ανακαλύψουν μέσα από παραδείγματα της Ιστορίας της ζωγραφικής τέχνης σε ποιο χώρο κινούνται οι δικές τους  δημιουργικές προσπάθειες.

Ο δρόμος αυτός σπουδής της ζωγραφικής είναι πιο σύγχρονος, άμεσος και γοητευτικός και επιτρέπει να εισβάλουμε δημιουργικά ταυτόχρονα στον κόσμο της ζωγραφικής και της αυτογνωσίας.

Ενότητα Α’: Σύνδεση με τους κώδικες της ζωγραφικής, τα υλικά και οι τεχνικές.
Ενότητα Β’: Επαφή με τον εαυτό, το περιβάλλον και την ομάδα μέσα από τις εικόνες.
Ενότητα Γ’: Επαφή με το συναίσθημα.

Τα μέλη της ομάδας που έχουν ολοκληρώσει μια ενότητα έχουν προτεραιότητα εγγραφής στην επόμενη.
Σε περίπτωση κενών θέσεων είναι δυνατή η συμμετοχή νέων μελών.

Ο Κώστας Ιωαννίδης είναι εικαστικός καλλιτέχνης και έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ των ετών 1981-1982 έκανε σπουδές σκηνογραφίας στην Akademie der Bildende Kunst της Βιέννης. Από το 1982-1987 σπούδασε χαρακτική και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ Αθήνας και το 1993 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές Master of Fine Arts (MFA) στο School of Fine Arts της Νέας Υόρκης. Από το 1996 έχει αναπτύξει πλούσια διδακτική δραστηριότητα σε πλήθος καλλιτεχνικών μαθημάτων και μεταξύ των ετών 2004 και 2011 ήταν υπεύθυνος καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας.

Α’ Ενότητα: 1 Οκτωβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2012
Β’ Ενότητα: 10 Δεκεμβρίου 2012 – 25 Φεβρουαρίου 2013
Γ’ Ενότητα: 4 Μαρτίου – 3 Ιουνίου 2013
κάθε Δευτέρα, 18:00 – 21:00 με τον Κώστα Ιωαννίδη
Νεοφ. Δούκα 4 | Νέα Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Ομάδα 12 ατόμων

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ.