Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον Άρειο Πάγο για το σκάνδαλο των εικονικών συντάξεων και επιδομάτων φέρνει στη δημοσιότητα το «Έθνος της Κυριακής».
Συνταξιούχος που έπαιρνε αναπηρική σύνταξη, αλλά δούλευε και ως τραπεζικός υπάλληλος, ένας υγιέστατος εργαζόμενος σε θεσσαλική εταιρία που εντούτοις λάμβανε και επίδομα βαριάς αναπηρίας και ένα ζεύγος που έχοντας «ξεχάσει» να δηλώσει ότι παντρεύτηκε ξανά, εξακολουθούσε να απολαμβάνει συντάξεις χηρείας, είναι μερικές, μόνο, από τις εξωφρενικές περιπτώσεις προκλητικής διασπάθισης του χρήματος των ασφαλισμένων.
Ωστόσο, ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές υποθέσεις που έστειλαν τα ταμεία στην Εισαγγελία είναι αυτή του γιου μιας συνταξιούχου δικηγόρου, η οποία έξι χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση της πέθανε τον Φεβρουάριο του 1992.
Ο θάνατος της δεν δηλώθηκε στο Ταμείο Νομικών, με συνέπεια μέχρι τον Μάρτιο του 2011 να καταβάλλεται παράνομα η σύνταξη επί 19 ολόκληρα χρόνια.
Για το σχετικό ποσό που ανέρχεται σε 208.966 ευρώ, το Ταμείο έχει προχωρήσει σε καταλογισμό σε βάρος του συνδικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος όμως δεν ανευρέθηκε στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει στο κέντρο της Αθήνας.
Το αμέσως επόμενο διάστημα υποβάλλεται μήνυση ενώ σε άλλη υπόθεση αναζητείται μέσω της Εισαγγελίας Χαλκίδας η συνδικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού συνταξιούχου δικαστικής υπαλλήλου που πέθανε το 2004 και μέχρι πριν λίγους μήνες η σύνταξη εξακολουθούσε να μπαίνει στο λογαριασμό της.
Οι εισαγγελείς «τρίβουν τα μάτια τους» από την έκταση της διαφθοράς και τη διασπάθιση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων και φέρονται αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στο όργιο της παρανομίας, οδηγώντας στο εδώλιο όχι μόνο όσους παράνομα εισέπρατταν συντάξεις και προνοιακά επιδόματα που δεν δικαιούνταν, αλλά και όσους τους συνέδραμαν στην παραβατική συμπεριφορά.