Mε αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, έστειλε το μήνυμα ότι «η Βιάννος δεν ξεχνά» και υπογράμμισε ότι «η φετινή επέτειος σηματοδοτεί την αντίσταση της Μνήμης, που παραμένει ζωντανή, ανατροφοδοτείται και μεταλαμπαδεύεται στις γενιές των νέων ανθρώπων, ορίζει και εμπνέει. Είναι και θέλουμε να παραμείνει ημέρα περισυλλογής, αυτοκριτικής και αγώνα».
«Ο δικός μας αγώνας σήμερα είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη ως εφαλτήριο για τους σύγχρονους αγώνες, για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και αξιοπρέπειας, για καλύτερη παιδεία, για καλύτερο περιβάλλον, για μια καινούργια κοινωνική συνείδηση, συνείδηση αλληλεγγύης, για την επιτυχία απέναντι στον σύγχρονο πόλεμο των αγορών, των συμφερόντων και των κερδοσκόπων, για τη δημιουργία μιας πατρίδας όπου όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι θα μπορούν να ζουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής», τόνισε μέσω του Αθηναϊκού – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Δεν ζητούμε τη συγγνώμη κανενός. Δεν συμψηφίζουμε το δίκιο του κατακτητή και δήμιου με το αντίστοιχο των υπερασπιστών της λευτεριάς μας. Την έμπρακτη ζητούμε αναγνώριση οφειλών και αποζημιώσεων. Όπως συνηθίζεται στον “πολιτισμένο κόσμο”, τμήμα του οποίου διακηρύσσουμε πως είμαστε και εμείς οι Έλληνες και οι Γερμανοί», σημείωσε ο δήμαρχος της Βιάννου, όπου αρχίζει αύριο το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, το οποίο θα λάβει χώρα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος του δήμου.
«Τέλος έχουμε ιερό χρέος, όλοι εμείς, και ιδίως οι νέοι μας, να διδαχθούμε από τα διαχρονικά και αέναα μηνύματα της θυσίας των 461 Εθνομαρτύρων που σφαγιάσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το Σεπτέμβριο του 1943, ώστε να μην επαναληφθούν, ποτέ παρόμοια, και κυρίως να μη γεννηθούν, ούτε να ευδοκιμήσουν, ποτέ, οι αιτίες που τα προξένησαν», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Μπαριτάκης.
«Η δικαίωση δεν θα αργήσει»
«Τιμούμε τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αγωνιζόμενοι για δικαιοσύνη και αποζημίωση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
«Ανήμερα της ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτέμβρη 1943, ο τακτικός γερμανικός στρατός εισέβαλε στα χωριά της επαρχίας Βιάννου και διέπραξε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί τομή στην ιστορία της Κατοχής διότι, μεταξύ άλλων, ήταν το πρώτο που έγινε αμέσως μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους. Οι 461 εκτελεσθέντες, ο πόνος και το πένθος, ο Γολγοθάς των επιζώντων, η αυταπάρνηση του λαού μας, καθιστούν τη Θυσία της Βιάννου σύμβολο της διαχρονικής πάλης του ανθρώπου για Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Δημοκρατία», επισήμανε ο κ. Συγγελάκης.
«75 χρόνια μετά, επιζώντες των Ολοκαυτωμάτων του Χορτιάτη, των Πύργων Εορδαίας, της Βιάννου, Αντιστασιακοί, εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων και μαρτυρικών τόπων απ’ όλη την Ελλάδα, μαζί με Γερμανούς δημοκράτες θα συναντηθούμε στη Βιάννο, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Στο επίκεντρο του Συνεδρίου η πραγματική ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης, η αποκάλυψη των γερμανικών νεοαποικιοκρατικών μεθοδεύσεων και η οργάνωση του αγώνα μας για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση», πρόσθεσε.
Για να αναφέρει καταληκτικά: «Το ζήτημα των γερμανικών οφειλών επανέρχεται ορμητικά στο προσκήνιο, σε πείσμα όσων βιάστηκαν να το ενταφιάσουν. Με ενότητα, μεθοδικότητα κι ανυποχώρητο αγώνα η δικαίωση της Αντίστασης και της Θυσίας της Ελλάδας δεν θα αργήσει να φανεί».