«Η περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί με το σχεδιασμό της, όχι μόνο να κατακτήσει την ενεργειακή της αυτονομία, αλλά και να καταστεί ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος Ευρώπης και Ασίας, παρέχοντας ταυτόχρονα ενεργειακή αυτάρκεια στο σύνολο της χώρας» τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά τη συνάντησή του στο διοικητήριο της περιφέρειας, με τον αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Δημήτρη Ραχιώτη, εξαγγέλλοντας παράλληλα την Ίδρυση του Μεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης Νέων Τεχνολογιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην περιφέρεια Πελοποννήσου.
Κατά της διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν θεματικοί αντιπεριφερειάρχες και ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, αποφασίστηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας της περιφέρειας Πελοποννήσου με τη ΡΑΕ, με σκοπό τη συντονισμένα στρατηγική ανάπτυξη των πολιτικών για την ενέργεια στην Πελοπόννησο.
«Το ολοκληρωμένο και φιλόδοξό μου όραμα για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου είναι να γίνει ο σημαντικότερος ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου, με αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας» δήλωσε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι ο μεγαλεπήβολος στόχος της ολοκληρωμένης προσέγγισης μας είναι «να μη χρειαζόμαστε την οικονομική ενίσχυση της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά να γίνουμε αυτάρκεις οικονομικά και να μπορούμε να εφαρμόζουμε τη δική μας πολιτική».
Ο Πέτρος Τατούλης συζήτησε με τον κ. Ραχιώτη εκτενώς το ζήτημα της αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς της ενέργειας στην περιφέρεια Πελοποννήσου, καθοριστική κίνηση για την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της και για να την καταστήσει ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά της ενέργειας.
Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ ταυτίστηκε απόλυτα με την άποψη του περιφερειάρχη και τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Αρχής για την περιφέρεια Πελοποννήσου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί κύριο θέμα λήψης αποφάσεων στη ΡΑΕ».
Αναφορικά με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Νέων Τεχνολογιών ΑΠΕ, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι είναι έτοιμη η ιδρυτική διακήρυξή του και ότι θα ακολουθήσει παράλληλη πορεία με το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο, το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά σε διεθνές επίπεδο και θα εκμεταλλεύεται και την κυματική ενέργεια.
Ο κ. Ραχιώτης εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον της ΡΑΕ να συμμετάσχει στο Ινστιτούτο από τα πρώτα του βήματα και να στηρίξει τη μεταφορά του θεσμικού πλαισίου και την αύξηση της τεχνογνωσίας σε μορφές ΑΠΕ, που δεν είναι τόσο διαδεδομένες.
Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, τάχθηκε απέναντι σε αυτή την κατεύθυνση και δήλωσε ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι πηγές ενέργειας, με παράλληλη ενίσχυση σημαντικών τομέων ανάπτυξης, όπως της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού. Έθιξε, τέλος, την ατολμία της πολιτικής ηγεσίας να καταρτίσει μια εθνική στρατηγική για την ενέργεια και τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η οποία, όπως τόνισε, θα διορθώσει τις υπάρχουσες στρεβλώσεις.