Με τα καλύτερα λόγια για την συνεργασία που έχει ξεκινήσει με την Κρήτη , ξεκίνησε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, κ. Χανς – Γιοακίμ Φούχτελ τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης εργασίας στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία ξεκίνησε με επεισοδιακό τρόπο.

Ο κ. Φούχτελ χαρακτήρισε, σύμφωνα με το cretalive.gr «λαμπρό παράδειγμα» την εν λόγω συνεργασία, ενώ προσπάθησε σε όλους τους τόνους να αποποιηθεί τον τίτλο του «τοποτηρητή της Μέρκελ» που του έχει αποδοθεί.

Η συνεργασία που προωθείται, υπογράμμισε , έχει στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι καινοτόμα και πρωτοποριακή , αφού υλοποιείται για πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ξεκινά από την βάση, τις τοπικές κοινωνίες δηλαδή και την τοπική αυτοδιοίκηση και σε επόμενη φάση εισέρχονται σε αυτή οικονομικοί και άλλοι φορείς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πεδία στα οποία προχωρά αυτή η συνεργασία έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τις εξαγωγές την διαχείριση των απορριμμάτων , έδωσε όμως ιδιαίτερη έμφαση στην «διαδική και διπολική εκπαίδευση» νέων , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δίνοντας και το σχετικό παράδειγμα :

«Υπάρχουν άριστα δομημένες σχολές μαθητείας σε περιφερειακές πόλεις της Γερμανίας, έτοιμες να προσφέρουν στους έλληνες τις γνώσεις και την εξιδείκευση που θα τους βοηθήσουν στην συνέχεια να βρουν εύκολα θέσεις εργασίας» , είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώνονται από την πρώτη ημέρα μαθητείας τους ενώ – αν το θέλουν- όσοι εκπαιδευτούν εκεί μπορούν να γυρίσουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν στην πατρίδα τους.

Ο Γερμανός Υφυπουργός αναφέρθηκε στην εμπειρία από τις ανάλογες επισκέψεις που πραγματοποίησε σε Πτολεμαϊδα, Καστοριά και Καβάλα, επισημαίνοντας πως ενώ οι προσδοκίες αρχικά ήταν χαμηλές, στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και προοπτικές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα οφέλη που θα έχει η Γερμανία από την συγκεκριμένη συνεργασία, υπογράμμισε ότι με την αίσια κατάληξη αυτής της κίνησης, που κατά τον κ. Φούχτελ είναι «Η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της χωρίς να χρειάζεται την υποστήριξη των εταίρων» θα διαψευστούν όσοι πιστεύουν ότι η Γερμανία κινείται για ίδιον όφελος.

Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, επισημαίνοντας ότι στην χώρα μας βρίσκεται ως εντετελμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας για συγκεκριμένα ζητήματα, στα οποία δεν περιλαμβάνεται το θέμα αυτό.