Στον «πάγο» μπαίνουν διάφορα έργα στις σχολικές μονάδες του δήμου Ρεθύμνου που θα γίνονταν στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων για την ερχόμενη σχολική χρόνια φαίνεται πως δύσκολα θα καλυφθούν, αφού τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές ήρθαν φέτος με το σταγονόμετρο.

Το υπουργείο χρωστάει στις επιτροπές τρεις δόσεις για τη φετινή χρονιά. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στους δήμους, ότι τα χρήματα δηλαδή θα είναι κατά πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ ήδη έχουν υποστεί μείωση.

Πέρσι οι σχολικές επιτροπές του δήμου Ρεθύμνου από την 1η Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν λάβει το ποσό των 280.000 ευρώ, ενώ το ποσό για την αντίστοιχη φετινή περίοδο είναι 89.000 ευρώ. Πέρσι δηλαδή είχαν δοθεί οι τρεις δόσεις από τις τέσσερις, ενώ φέτος μόνο η μία για την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το goodnet.gr.

Η εικόνα είναι ανάλογη σε όλους τους δήμους με τους υπεύθυνους να προβληματίζονται έντονα από την κατάσταση, αφού αν συνεχιστεί, θα είναι δύσκολο να προμηθευτούν ακόμη και πετρέλαιο για το χειμώνα, ενώ πολλά από τα καθημερινά λειτουργικά έξοδα των σχολείων δεν θα μπορούν να καλυφθούν.

«Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα εφόσον δεν έχουμε χρήματα και επιπλέον δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το υπουργείο σχετικά με το πότε και πόσα χρήματα θα πάρουμε για τις σχολικές επιτροπές. Αν δεν μας δώσουν τουλάχιστον άλλη μια δόση δεν θα έχουμε ούτε για το πετρέλαιο ούτε για τα τρέχοντα έξοδα», είπε στην Κρητική Επιθεώρηση ο αντιδήμαρχος παιδείας κ. Γιώργος Γεωργαλής.

Ο δήμος Ρεθύμνου έχει προσλάβει ελαιοχρωματιστές και ηλεκτρολόγο μέσω του προγράμματος με τις πεντάμηνες συμβάσεις για να γίνουν απαραίτητες εργασίες σε σχολικά κτήρια, ενώ θα εκτελεστούν εργασίες για τη στατική επάρκεια στο 1ο γυμνάσιο και κάποια μικροέργα από ίδιους πόρους του δήμου.