Είναι μια από τις πολλές πολυκατοικίες σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους των Χανίων, που στο ισόγειό τους συνήθως στεγάζουν καταστήματα και στους ορόφους κατοικίες. Ωστόσο, αυτό που την κάνει ξεχωριστή από τις υπόλοιπες, είναι το υπόγειό της, γιατί σε αυτό, κάτω ακριβώς από τα καταστήματα και τις οικίες, βρίσκεται ένας τάφος. Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη Ανοίγοντας κάποιος την πόρτα του υπογείου της πολυκατοικίας, προχωρά και αντικρίζει ένα μακρύ, καθοδικό «διάδρομο» λαξευμένο πάνω σε βράχο που καταλήγει σε έναν ταφικό θάλαμο. Προφανώς και δεν πρόκειται για έναν οποιοδήποτε τάφο, αλλά για ένα αρχαιολογικό μνημείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, ο συγκεκριμένος τάφος χρονολογείται περίπου από το 1375 – 1250 π. Χ.
Βρίσκεται σε βάθος 6.75 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους και ο κατηφορικός δρόμος που οδηγεί στον θάλαμο έχει μήκος 14,5 μέτρων. Ο θάλαμος έχει διαστάσεις 2,65 x 2,70 μ. και ύψος 1.90 μέτρου.
Τα ευρήματα μέσα στον τάφο
Οι θαλαμωτοί τάφοι ήταν οικογενειακοί και υφίσταντο συλήσεις κατά τους ιστορικούς χρόνους. Όπως αναφέρεται και στην έκδοση της ΚΕ’ ΕΠΚΑ Χανίων «Χανιά (Κυδωνία) – Περιήγηση σε χώρους αρχαίας μνήμης» στο εσωτερικό του συγκεκριμένου θαλάμου βρέθηκαν τα οστά επτά νεκρών, δυο εκ των οποίων ήταν παιδιά. Επίσης, βρέθηκαν οστά και μικρού κατοικίδιου ζώου. Και οι επτά ταφές είχαν συληθεί. Από τα κτερίσματα και τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο και διασώθηκαν από τις παραβιάσεις ήταν δύο ασκοί, ένα κύπελλο, χάντρες και ένας εντυπωσιακός σφραγιδόλιθος από αχάτη που απεικονίζει ένα ελάφι ανάμεσα σε δυο όρθια αντικριστά λιοντάρια, όπως διακρίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Κάτω από τη σύγχρονη πόλη, βρίσκεται μια νεκρόπολη
Ο τάφος αυτός δεν είναι ο μοναδικός, αλλά ένας από τους 200 που έχουν ανασκαφεί, στην πλειοψηφία τους υπόγειοι της υστερομινωικής περιόδου 1450-1200 π.Χ. και βρίσκονται… κάτω από τα πόδια των Χανιωτών. Ο λόγος είναι ότι κάτω από τη σημερινή πόλη των Χανίων και κυρίως στην περιοχή των Δικαστηρίων, την περιοχή των «Ολυμπίων» και του Αγίου Ιωάννη, βρισκόταν η νεκρόπολη της Κυδωνίας. Συγκεκριμένα, το νεκροταφείο της Κυδωνίας εκτεινόταν σε απόσταση περίπου 1χλμ επί 1,3 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού και σε απόσταση ασφαλείας περίπου 300 μέτρων από αυτόν. Έτσι, υπάρχουν πολλά ταφικά μνημεία κάτω από πολυώροφα κτίρια και κατοικίες που υψώνονται στο κέντρο της πόλης των Χανίων και όλοι τα έχουμε παρατηρήσει ή απλώς τα έχουμε προσπεράσει, χωρίς να γνωρίζουμε τι κρύβουν στο υπόγειό τους. Εκτός από το παραπάνω της ανασκαφής «Λεντάρη» που είναι ένας από τους τέσσερις τάφους στο σημείο, αποκαλύφθηκαν έντεκα τάφοι (θαλαμοειδείς και λακκοειδείς) στην ανασκαφή «Μανωλικάκη», πάλι στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου, ένας ασύλητος υπόγειος ελληνιστικός λαξευτός τάφος στην ανασκαφή «Εμ. Μαθιουλάκη» στην οδό Χατζηδάκη, στον οποίο βρέθηκαν πολλά κτερίσματα και χειρόγραφες επιγραφές, καθώς και ένας ελληνιστικός τάφος τύπου loculus tomb, στην ανασκαφή «Μαρ. Μαθιουλακη», πάλι στην οδό Χατζηδάκη. Επιπλέον έχει ανασκαφεί ένα ακόμα υπόγειο μνημείο τύπου loculus tomb, στην ανασκαφή «Ρόβλια» στην οδό Ρενιέρη. Επιπλέον λεπτομέρειες και φωτογραφίες για τις ανασκαφές αυτές έχει τη δυνατότητα να βρει κάποιος στην έκδοση «Χανιά (Κυδωνία) – Περιήγηση σε χώρους αρχαίας μνήμης».