Μετά το «όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή», έρχεται το «όπου χτυπάει κρίση και κλείνει ένα μαγαζί, ανοίγει ένα ενεχυροδανειστήριο»!
Αυξάνονται και πληθύνονται τα ενεχυροδανειστήρια που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλία και δει στην Μαγνησία και φυσικά η συγκεκριμένη αναφορά αφορά τα νόμιμα ενεχυροδανειστήρια, καθώς τέτοιου είδους συναλλαγές, παράνομα, γίνονταν πάντα και παντού, με ραγδαία αύξηση καταγραφής παράνομων περιστατικών, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, που η κρίση έχει δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο.
To e-Volos.gr βρέθηκε σε ενεχυροδανειστήρια του Βόλου, ήρθε όμως και σε επαφή με ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Οι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων σε ολόκληρη την Θεσσαλία, επισήμαναν πως τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα το τελευταίο εξάμηνο, η κίνηση στις επιχειρήσεις τους έχει αυξηθεί κατά 50% με 60%.
Τονίστηκε από πλευράς τους, πως παλιότερα το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών τους ήταν ηλικιωμένοι ή άνθρωποι της μέσης ηλικίας, ενώ τα τελευταία χρόνια στρέφονται προς τα ενεχυροδανειστήρια, άνθρωποι όλων των ηλικιών κυρίως όμως, άντρες και γυναίκες, ηλικίας από 30 μέχρι και 45 χρόνων.
Παλιότερα, σύμφωνα πάντα με τους ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, οι πελάτες τους επισκέπτονταν, κυρίως για να ανανεώσουν τα κοσμήματα τους και όχι τόσο γιατί είχαν άμεσα την ανάγκη του ρευστού, ωστόσο από τη μέρα που ξέσπασε η κρίση, διαφαίνεται στο 95% των πελατών η ανάγκη για ρευστό.
Οι ιστορίες που διηγήθηκαν οι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων στην Θεσσαλία σοκάρουν!
Συγκεκριμένα Βολιώτης, ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου δήλωσε: « Έχουμε πελάτισσα μια φοιτήτρια, πραγματικά το λυπάμαι το κοριτσάκι. Απέλυσαν πρόσφατα τον πατέρα της και τους τελευταίους μήνες μας έχει φέρει ότι έχει και δεν έχει προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστό για να συνεχίσει τις σπουδές της. Δεν καταφέρνει μέσα στο διάστημα τους ενός μήνα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να λάβει πίσω τα ενέχυρα και έτσι τις τα κρατάω περισσότερο χρονικό διάστημα. Άνθρωπος είμαι, θα μπορoύσε να ήταν δικό μου παιδί».
Επίσης, Βολιώτισσα ιδιοκτήτρια ενεχυροδανειστηρίου που διατηρεί καταστήματα και στην υπόλοιπη Θεσσαλία δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Παλιά ερχόταν και μας έφερναν κοσμήματα μόνο και μόνο για να ανανεώσουν την μπιζουτιέρα τους, τώρα έχει έρθει μάνα και μου έχει παραδώσει κοσμήματα λέγοντας μου πως χρειάζεται άμεσα χρήματα για να αγοράσει γάλα για το παιδί της».
Στα ενεχυροδανειστήρια φτάνουν καθημερινά σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, αλυσίδες… μέχρι και χρυσά δόντια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι και μαχαιροπίρουνα!
Οι Βολιώτες ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, επισήμαναν, πως το επάγγελμα τους είναι ιδιαίτερα παρεξηγημένο, τονίζοντας, πως: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε και οι νόμιμοι, είμαστε και αυτοί που δημιουργούμε φιλικές σχέσεις με τους πελάτες μας, που γνωρίζουμε τι σημαίνει εχεμύθεια και πάνω απ όλα, παραμένουμε άνθρωποι, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες των καιρών και το πρόβλημα τους καθενός ξεχωριστά».
Επίσης, σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, τόνισαν πως τόσο στον Βόλο, όσο και στα Τρίκαλα, υπάρχουν πολλά ενεχυροδανειστήρια ξένων εταιρειών, τα οποία-δυστυχώς- εμπιστεύονται οι Θεσσαλοί με αποτέλεσμα ο χρυσός να φεύγει… για έξω!
Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστήριων της Μαγνησίας απεύθυναν έκκληση στους πολίτες της Μαγνησίας, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί σε τέτοιους είδους συναλλαγές και να εμπιστεύονται μόνο τα νόμιμα ενεχυροδανειστήρια, προκειμένου να μην πέσουν θύματα, των δεκάδων «σωτήρων» της εποχής μας.
Σημειώθηκε μάλιστα, πως από τις συναλλαγές σε επίπεδο Θεσσαλίας προκύπτει, ότι οι Βολιώτες, σε σχέση με τους υπόλοιπους Θεσσαλούς, διαθέτουν καλύτερη ποιότητα χρυσού (περισσοτέρων καρατίων), πράγμα που δείχνει, σύμφωνα με τις ερμηνείες των ιδιοκτητών ενεχυροδανειστηρίων, πως ο οι Βολιώτες είτε ήταν πιο επιλεκτικοί στις αγορές του, είτε είχαν περισσότερο ρευστό από τους υπόλοιπους Θεσσαλούς, με αποτέλεσμα να το διαθέτουν στην αγορά των κοσμημάτων τους.