Αιτιολογημένη γνώμη, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, ζητώντας να τερματιστούν οι διακρίσεις σε βάρος εκπαιδευτικών που έχουν εργαστεί σε άλλα κράτη-μέλη.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο της ΕΕ και να συνεκτιμά χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό την επαγγελματική πείρα και την προϋπηρεσία που αποκτούν οι εκπαιδευτικοί σε άλλα κράτη-μέλη.
Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι κατά τον καθορισμό των όρων εργασίας (και ιδίως του μισθού) των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ελληνικά δημόσια σχολεία, οι ελληνικές αρχές δεν λαμβάνουν υπόψη τις προηγούμενες περιόδους συγκρίσιμης απασχόλησης που έχουν πραγματοποιήσει οι διακινούμενοι εργαζόμενοι σε άλλα κράτη μέλη, πριν από την προσχώρησή τους στην ΕΕ.
Αυτή η πρακτική παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου της ΕΕ σχετικά με τη ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, τονίζει η Επιτροπή. Λόγω αυτής της δυσμενούς διάκρισης, υπάρχει κίνδυνος να μην αναγνωριστεί σε εκπαιδευτικούς από άλλα κράτη-μέλη το δικαίωμά τους να εργαστούν στην Ελλάδα, επί ίσοις όροις με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς.
Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της δύο μήνες προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα που έλαβε για να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το δίκαιο της ΕΕ. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.