Στον πρεσβευτή του Βελγίου Μαρκ Βαν Ντε Ρεκ παραδόθηκε νωρίτερα σήμερα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη, ο πίνακας «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου», που αποδίδεται στον εμβληματικό Φλαμανδό Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς (1577-1640) και είχε κλαπεί το 2001, σε ένοπλη ληστεία από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Γάνδης.
Το έργο, προσχέδιο με χρώμα πάνω σε ξύλο, είναι εμπνευσμένο από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου και το αναζητούσε η Ιντερπόλ επί δέκα χρόνια. Είχε κατασχεθεί τελικά από τις ελληνικές διωκτικές αρχές, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα χέρια ενός ζεύγους Ελλήνων που επιχειρούσε να το πουλήσει.
Σήμερα παραδόθηκε επίσημα στον πρεσβευτή του Βελγίου στην Αθήνα, προκειμένου να επιστραφεί στο Μουσείο της Γάνδης, όπου και ανήκει.
«Επιστρέφουμε έναν πίνακα διεθνούς εμβέλειας στον τόπο προέλευσής του και αυτή η επιστροφή δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει η κάθε χώρα να διαχειρίζεται θησαυρούς που δεν της ανήκουν», δήλωσε στην τελετή παράδοσης του έργου η υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη.
Η ίδια, συνεχάρη την Υπηρεσία Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως και τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, για τις συντονισμένες τους ενέργειες που έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Να δώσουμε το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε από κοινού την προσπάθεια και τον αγώνα για την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών από όπου και αν προέρχονται», τόνισε η Τ. Καραπαναγιώτη.
Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρεσβευτής ευχαρίστησε θερμά τις ελληνικές αρχές και το ΥΠΠΟΤ, για την αίσια έκβαση της υπόθεσης και την επιστροφή του πίνακα του Ρούμπενς, στο Μουσείο της Γάνδης. Πρόσθεσε, επίσης. ότι μετά από αυτό, η Ελλάδα «μας έκανε περισσότερο φίλους από πριν τόσο σε θέματα συνεργασίας στον πολιτισμό όσο και καλύτερους εταίρους στην Ευρώπη».
Η Μαρίνα Λαμπράκη -Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, ευχήθηκε να υπάρξει εξίσου αίσιο τέλος για τα τρία έργα που εκλάπησαν από την Πινακοθήκη: το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο, το έργο του Μοντριάν και το ιταλικό σχέδιο του 17ου αιώνα.
Για το ίδιο θέμα, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, παρούσα σήμερα στην τελετή, δήλωσε πως «όταν οι διωκτικές αρχές ασχολούνται συστηματικά, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν ελπίδες», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες .
Τέλος, η Εθνική Πινακοθήκη, μετά την έκθεση που εγκαινιάζει για τους καλοκαιρινούς μήνες, με έργα δωρητών της (Τέτσης, Φασιανός, Μόραλης, Γκίκας κ.ά.), και αφού παράλληλα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των διεθνών διαγωνισμών που προβλέπουν την μεταφορά και αποθήκευση των έργων της, θα μετακομίσει το φθινόπωρο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πολυαναμενόμενες εργασίες ανάπλασης του κτιρίου της.