Ουσιαστικό αποτέλεσμα μπορούν να έχουν στο εξής οι έλεγχοι των δημοσιονομικών ελεγκτών που διαπιστώνουν διασπάθιση δημοσίου χρήματος με νομιμοφανείς τρόπους.
Με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενεργοποιείται η διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 45 του τελευταίου νόμου που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης (Ν. 4071/2012), με την οποία κλείνει το νομικό «παραθυράκι» που επέτρεπε την είσπραξη εκατομμυρίων ευρώ για «μαϊμού» υπερωρίες, επιδόματα και συμμετοχές σε πολλαπλές επιτροπές κλπ.
Μέχρι σήμερα παρότι διαπιστώνονταν παραβάσεις μέσω των δημοσιονομικών ελέγχων, το Ελεγκτικό Συνέδριο εμπόδιζε το Κράτος να ανακτήσει χρήματα που του ανήκουν, με μια νομολογία που υποστήριζε πως όταν ο Πάρεδρος ή Επίτροπος του ΕΣ έχει προεγκρίνει δαπάνες, αυτές έχουν εκ των προτέρων το τεκμήριο της νομιμότητας και δεν μπορούν να υποστούν κατασταλτικό έλεγχο.
Έτσι παρότι ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έστελνε στη Δικαιοσύνη υποθέσεις παρανόμων πληρωμών, το Κράτος δεν μπορούσε να ζητήσει πίσω τα λεφτά έστω και αν αποδεδειγμένα δεν έπρεπε να τα έχει πληρώσει ποτέ.
Η διάταξη που ενεργοποιείται επιτρέπει πλέον την αναθεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής δαπανών, έστω και αν έχουν εγκριθεί από Πάρεδρο ή Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη φάση του «προληπτικού ελέγχου» που διενεργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό σημαίνει πως η κατ’ αρχήν έγκριση νομιμότητας της δαπάνης που γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αποτελεί θέσφατο, αλλά μπορεί να ανατραπεί ύστερα από αίτηση του υπουργού Οικονομικών.