Άσκηση ευρείας κλίμακας σε πραγματικές συνθήκες, για την αντιμετώπιση μεγάλων δασικών πυρκαγιών, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σήμερα από την Πυροσβεστική, σε συνεργασία με όλους τους φορείς στην Αττική και σε κάθε περιφέρεια της χώρας, προκειμένου να ελεγχθούν η επιχειρησιακή ετοιμότητα, ο συντονισμός και τυχόν αδυναμίες, για την αντιπυρική περίοδο του 2012.
Η άσκηση, που έφερε την κωδική ονομασία «Διά πυρός 2012», στην Περιφέρεια της Αττικής πραγματοποιήθηκε στη δασική περιοχή Μονής Γοργοεπήκοου, στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.
Τα συμπεράσματα από τις ασκήσεις πανελλαδικά, όπως δήλωσαν οι επιτελείς, ήταν ικανοποιητικά, αλλά σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες με δεδομένη και τη μείωση του προϋπολογισμού κατά 15%, λόγω οικονομικής κρίσης, η προετοιμασία δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού εκκρεμεί, εκτός των άλλων, ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.900 εποχικών πυροσβεστών, που δεν μπορεί να προχωρήσει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και αναμένεται να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ώστε να υλοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες που μετατίθενται μέχρι τον Ιούλιο.
Το βέβαιο είναι ότι ο μηχανισμός πυρόσβεσης θα έχει στη διάθεσή του σε σύντομο χρονικό διάστημα σε πλήρη ετοιμότητα τα 21 Καναντέρ και 18 Πεζετέλ, που αποτελούν τον εναέριο στόλο δασοπυρόσβεσης, ενώ οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος αισιοδοξούν ότι τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές στα υδροφόρα και άλλα οχήματα και ότι θα προχωρήσει η διαδικασία για τη μίσθωση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων.
Στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα στην Αττική, εκτός από το Π.Σ., συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας των Περιφερειών, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, της Δασικής Υπηρεσίας, καθώς και εθελοντικές ομάδες.
Τα σενάρια των ασκήσεων περιελάμβαναν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης. Η διεξαγωγή τους ακολούθησε όλα τα επιχειρησιακά στάδια μιας πραγματικής δασικής πυρκαγιάς, που διαχειρίζεται το Πυροσβεστικό Σώμα, ξεκινώντας από την αναγγελία της, την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον τομέα ευθύνης των οποίων ανήκει η επιλεγείσα περιοχή, την κλιμάκωση της αποστολής των απαιτούμενων πυροσβεστικών οχημάτων από όμορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, τη συνδρομή με πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρα οχήματα από τους ΟΤΑ και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και όποια άλλη ενέργεια αποφασίστηκε από το Συντονιστή της πυρκαγιάς, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του συμβάντος.
Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στην περιοχή ευθύνης των οποίων εξελίχθηκε η άσκηση, ανέπτυξαν πλήρως τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, που ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (διασπορά περιπολικών οχημάτων, στελέχωση πυροφυλακίων).
Στην υποτιθέμενη πυρκαγιά χρησιμοποιήθηκαν και πυροσβεστικά αεροπλάνα που έκαναν πραγματικές ρίψεις νερού για την εικονική κατάσβεση, ενώ την επικοινωνία μεταξύ των επιχειρησιακών δυνάμεων εξυπηρέτησε το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».
Τη διεξαγωγή της άσκησης στην Αττική παρακολούθησαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Θεόδωρος Μπούφης, ο αρχηγός Π.Σ. αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος, ο υπαρχηγός Π.Σ. αντιστράτηγος Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο γενικός επιθεωρητής Ν. Ελλάδος, αντιστράτηγος Γρηγόριος Μπαλάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Φουντάς, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Γεώργιος Δρίκος και Παναγιώτης Κολοβέζος, αντίστοιχα, και σύσσωμο το επιτελείο των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών του ΑΠΣ και της ΠΔΠΥ.
Ο αρχηγός Π.Σ. αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος σε δηλώσεις του, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων, τόνισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στους φορείς και στους πολίτες μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική και έγκαιρη κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.