Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης βυθίζει τον τουρισμό της χώρας, ενώ εξαίρεση δεν αποτελεί η Νότια Πελοπόννησος.
Οπως αναφέρουν στην «Ελευθερία» εκπρόσωποι ενώσεων του κλάδου η εικόνα χάους εξαιτίας της ακυβερνησίας φοβίζει τους ξένους τουρίστες οι οποίοι δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν ερχόμενοι εδώ. Επιπλέον, τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή και η εικόνα των αναταραχών που έκαναν πρόσφατα το γύρο του κόσμου δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Περισσότερο εχθρικοί στην ιδέα να ταξιδέψουν στη Νότια Πελοπόννησο είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι μέχρι πρότινος αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι των ξένων τουριστών στα μέρη μας.
Σημαντικά έχει στοιχίσει και στον τουρισμό της Τριφυλίας η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Η Γεωργία Χριστοδούλου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και Ιδιωτικών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας αναφέρει: «Είχαμε ελάχιστες προσδοκίες για ανάκαμψη του τουρισμού μετά τις εκλογές αλλά η ακυβερνησία είχε σαν αποτέλεσμα να βγει στο εξωτερικό μια εικόνα χάους για τη χώρα». Εξαιτίας του αρνητικού κλίματος «όχι μόνο δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους τουρίστες λόγω της εικόνας διάλυσης αλλά έχουν παγώσει και οι επιχειρηματικές επενδύσεις στο χώρο μας», σημειώνει. Και εξηγεί πως οι ξενοδόχοι οι οποίοι εντάχθηκαν σε αναπτυξιακά προγράμματα για να αναβαθμίσουν τις ξενοδοχειακές μονάδες τους παγώνουν τις διαδικασίες «γιατί δεν αισθάνονται ότι υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον επενδύσεων στο χώρο του τουρισμού». Η κ. Χριστοδούλου αναφέρει επίσης ότι η αρνητική εξέλιξη των κρατήσεων στη Τριφυλία αφορά κυρίως τους Γερμανούς – ενώ οι Γαλλόφωνοι ως φιλέλληνες συνεχίζουν να προτιμούν την περιοχή. Οσο για τους Ελληνες ενδιαφέρον δείχνουν «αλλά μόνο για τις προσφορές». Και για να τραβήξουν πελατεία μέσω των οικονομικών πακέτων «φτάνουμε σε σημείο με το ζόρι να βγάζουμε τα έξοδά τους».
«Δεν χτυπάει το τηλέφωνο»: Αυτό λέει ο Δημήτρης Πολλάλης πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Και τονίζει ότι η ακυβερνησία γεννά ένα κλίμα αβεβαιότητας το οποίο δρα αποτρεπτικά για τον εν δυνάμει επισκέπτη – «η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος σύμμαχος για τον τουρισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και θέτει ένα ακόμα αρνητικό παράγοντα που αφορά τα σενάρια για επιστροφή της χώρας στη δραχμή. «Οι Γερμανοί tour operators από πέρυσι το χειμώνα μας ζητούσαν συμβόλαια και σε ευρώ και σε δραχμή, οι ξένοι φοβούνται μη χάσουν χρήματα από την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη», σημειώνει. Το κυρίαρχο όμως θέμα που ζημιώνει τον τουρισμό είναι για τον κ. Πολλάλη η πολιτική αναταραχή. «Τα επεισόδια στην Αθήνα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλη τη χώρα – κανένας ξένος δεν θα ξεκινούσε να πάει διακοπές σε μια χώρα με το φόβο επεισοδίων». Ειδικά «οι Γερμανοί δύσκολα κλείνουν, υπάρχουν και αυτά που διαχέονται ότι στην Ελλάδα είναι ανεπιθύμητοι και φοβούνται μη τους επιτεθούν». Εξωφρενικά χαμηλά χαρακτηρίζει τα προσφερόμενα πακέτα – «κάτω του λειτουργικού κόστους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Και επισημαίνει τον κίνδυνο να πέσει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Προσπαθούμε και ως ΞΕΕ να πείσουμε τα μέλη μας ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να παραμείνουν ίδιες, αν όχι καλύτερες», λέει.
Ο Σπύρος Λαγωνικάκος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, αναφέρει ότι «σαφώς και είναι πρόβλημα για τον τουρισμό όταν σε μια χώρα υπάρχει ακυβερνησία. Επόμενο είναι ο καθένας να διαφοροποιεί τη στάση του για τα ταξίδια αναψυχής και τα επαγγελματικά ταξίδια σε αυτή τη χώρα». Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ξένους σύμφωνα με τον κ. Λαγωνικάκο είναι «η αβεβαιότητα ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και ποιος θα είναι ο προγραμματισμός του – οι απεργίες και οι φασαρίες που έγιναν στην Αθήνα στοίχισαν στον τουρισμό και οι ξένοι αισθάνονται ανασφαλείς και δεν έρχονται. Δεν ξέρουν τι κατάσταση θα βρουν γιατί δεν υπάρχει σταθερό πολιτικό περιβάλλον». Ιδιαίτερα για τη Μεσσηνία θεωρεί ότι είναι μεγάλο πλήγμα ότι οι Γερμανοί τουρίστες «δεν θα έρθουν φέτος γιατί φοβούνται πως δεν θα είναι ασφαλής». Επιπλέον τονίζει ότι μεγάλο πλήγμα για τους ξενοδόχους ήταν και η κατάργηση των προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας. Και χαρακτηρίζει «φορτίο βαρύ» για τους ξενοδόχους όλη αυτή την κατάσταση. Πιστεύει ότι «δύσκολα ακόμη και με τις χαμηλές τιμές που προσφέρουμε θα ανακάμψει ο τουρισμός».