Μπορεί για κάποιους να κράτησε σαράντα ημέρες, για άλλους πάλι μια εβδομάδα. Γεγονός πάντως είναι ότι η Κυριακή του Πάσχα φτάνει και μαζί της θα λήξει, ίσως και πανηγυρικά, η νηστεία. Η παράδοση επιτάσσει αρνί (σούβλας, στο φούρνο ή οφτό αν κατηφορίσουμε στην Κρήτη), μαζί με τα παρελκόμενά του. Με ποιο κρασί όμως θα συνοδεύσουμε αυτό το ιδιαίτερο κρέας; Ας δούμε μαζί τα βασικά: Πολύ λιπαρό από τη φύση του, με πλούσια γεμάτη γεύση, που αποζητά κρασί με οπωσδήποτε υψηλή οξύτητα για να το μετριάσει και βέβαια μπόλικες καλοδουλεμένες τανίνες για να «σπάσουν» με την πρωτεΐνη και να δώσουν ένα ισορροπημένο σύνολο. Η ομάδα των Cellier είναι εδώ για να σας προτείνει τους καλύτερους συνδυασμούς με ερυθρά από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα και μπόνους ένα λευκό για όσους το τολμήσουν:
Διάπορος Κυρ Γιάννη
Côte Rôtie 2013, E.Guigal
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Γάλλοι αγαπάνε να συνδυάζουν πιάτα αρνιού, με ένα καλό Syrah. Και ποια καλύτερη επιλογή, από τον παραγωγό που θεωρείται ο κορυφαίος του είδους, στην πατρίδα της ποικιλίας, το Βόρειο Ροδανό. Εδώ ο Guigal επιλέγει τα καλύτερα αμπελοτόπια του, που κοιτάνε τις κοίτες του ποταμού, (Côte de Brune & Blonde) προσθέτοντας και μερικά τσαμπιά από Viognier. Πυκνό φρούτο, τυπικός πιπεράτος χαρακτήρας και πολλές σε αριθμό αλλά βελούδινες τανίνες. Κρασί ογκόλιθος του Syrah, που συνδυάζει τη δύναμη με τη φινέτσα, αλλά και την αμεσότητα με τη μεγάλη ικανότητα εξέλιξης.
Κτήμα Παπαϊωάννου, Νεμέα
Villa Riserva Chianti Classico, Antinori
Ψάχνοντας κρασιά με οξύτητα, δεν μπορεί να λείπει και η ποικιλία που κυριαρχεί στη πανέμορφη Τοσκάνη. Το Sangiovese αποτελεί την ειδικότητα του μεγάλου Antinori, που σε ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο στην καρδιά (Classico) της περιοχής, παράγει εδώ και δεκαετίες την ετικέτα αυτή. Στη μύτη υπάρχουν έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως φραμπουάζ και μύρτιλο, τα οποία ακολουθούν νότες δρυός και μπαχαρικών. Στο στόμα οι τανίνες είναι αρκετές αλλά μαλακές. Η επίγευση είναι μακρά και φρουτώδης. Ένα Πασχαλινό ταίριασμα που θα σας ξαφνιάσει με το πόσο καλά θα δέσει με τον οβελία.
Κτήμα Γαία, Ασύρτικο Σαντορίνης Wild Ferment