Το τεράστιο προσφυγικό αρχείο παραχωρητηρίων της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο περιλαμβάνει πλούσιο υλικό φωτογραφιών και άλλων εγγράφων (πιστοποίησης ταυτοτήτων, ανεύρεσης και ενοποίησης οικογενειών) των χιλιάδων ξεριζωμένων, το οποίο είναι ανεκτίμητης αξίας, ψηφιοποιείται, ώστε σύντομα να διατεθεί προς μελέτη και έρευνα στο κοινό.

Το αρχείο αυτό, με την προσφυγική ιστορία της Αττικής από το 1922 έως σήμερα είναι πολύτιμης και πολλαπλής σημασίας, «λαογραφική, πολιτισμική, ιστορική, μουσειακή και τελικά εθνική. Είναι συγχρόνως ενεργό αφού περιέχει και τα πολεοδομικά στοιχεία των ακινήτων που παραχωρήθηκαν σε 220.000 οικογένειες προσφύγων και φυσικά στους κληρονόμους τους», σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας, Πέτρος Δαμιανός.

Τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε η μεταφορά του, από μια «αφύλακτη αποθήκη, έρμαιο των καιρικών συνθηκών, των φυσικών φαινομένων και της κακόβουλης ενέργειας του κάθε τυχόντος», αναφέρει ο κ. Δαμιανός.

Από την απομονωμένη αποθήκη στον Ασπρόπυργο, όπου είχε εναποθέσει τους φακέλους, από το 2005, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, μεταφέρθηκε σε κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα το οποίο διαθέτει όλες τις συνθήκες ασφαλείας. Ασφάλεια που «πλέον, μας επιτρέπει να κοιμηθούμε πιο ήρεμα, αντιμετωπίζοντας με δέος την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ιστορία μας και στις επόμενες γενιές», επισημαίνει στη συνέχεια.

Για να προσθέσει ότι η απόλυτη ηρεμία θα επέλθει με την ψηφιοποίηση του αρχείου. Διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο αφού η Διεύθυνση Πληροφορικής της Περιφέρειας έχει προχωρήσει με τα τεύχη δημοπράτησης και «σύντομα θα είναι επισκέψιμο από τους ερευνητικούς επιστημονικούς φορείς και τον λαό της Αττικής στον οποίο ανήκει».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Δαμιανός ευχαρίστησες όσους συνέβαλαν στη μεταφορά του αρχείου, «σχεδόν όλη η δύναμη της Περιφέρειας», χωρίς τη στήριξη των οποίων «δεν θα ήταν δυνατή η μεταφορά αλλά και ο επόμενος προγραμματισμός».

Και καταλήγει, λέγοντας: «Ήδη το τμήμα σχεδιάζει ειδική έκθεση σε παραπλήσιο χώρο, κατάλληλο να φιλοξενήσει επισκέψεις σχολείων, όπου «εκτός των γενικών πληροφοριών, οι μαθητές μας θα ενημερώνονται και για την ιδιαίτερη προσφυγική ιστορία της γειτονιάς τους, που ρίζωσε και αναπτύχτηκε με βασικά υλικά των νεοφερμένων, τη δύναμη και την πίστη στα όνειρα που έφεραν από τις χαμένες πατρίδες…».