«Έχω τέσσερα χρόνια που είμαι άνεργη. Ξέρετε πώς επιβιώνω; Ευτυχώς που η μητέρα μου καθαρίζει δύο πολυκατοικίες την εβδομάδα», λέει στο newsbeast.gr η 38χρονη Έφη που κατοικεί στις Αχαρνές.

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, όπως παραδέχεται η 38χρονη. «Κανείς δεν γνωρίζει ότι είμαστε μία οικογένεια με εννέα μέλη. Όλοι λοιπόν εκτός της μητέρας μου είναι άνεργοι και αν δεν ήταν αυτή η γυναίκα να καθαρίζει τις πολυκατοικίες σήμερα εμείς δεν θα είχαμε να ζήσουμε. Όχι ότι τώρα ζούμε δηλαδή. Ο καθένας καταλαβαίνει πως επιβιώνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ιστορία της 38χρονης είναι λίγο πολύ ένα ακόμη καθημερινό περιστατικό χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η Έφη μαζί με έναν αδερφό της πριν από κάποια χρόνια είχαν ανοίξει ένα μίνι μάρκετ στην περιοχή της πλατείας Κολιάτσου για να επιβιώσουν. Πριν από αυτό η Έφη δεν έβρισκε εύκολα δουλειά, δούλευε όμως αραιά και που σε συνεργεία καθαρισμού και έκανε κάποια μεροκάματα.

Όταν λοιπόν άνοιξαν το μίνι μάρκετ, αρχικά οι δουλειές πήγαιναν καλά. Όμως, η εγκληματικότητα και οι ληστείες στη γύρω περιοχή δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Έτσι, αναγκάστηκαν να το κλείσουν για να μη γίνουν εκείνοι το επόμενο θύμα. Από τότε εκείνη, ενώ ψάχνει, όπως λέει, δεν μπορεί να βρει τίποτα. «Έχω γραφτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τότε δηλαδή που δεν εργάζομαι, στον ΟΑΕΔ μήπως μου βρουν κάτι. Αλλά τίποτα. Από εκεί καταλαβαίνετε ότι οι δουλειές πλέον είναι ανύπαρκτες».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάλιστα η 38χρονη έκανε παιδί όμως χώρισε με το σύζυγό της με αποτέλεσμα να αναγκάζεται, όπως λέει, να ζητάει διαρκώς βοήθεια από τη μητέρα της. «Μακάρι να είχα άλλη επιλογή. Όμως, δεν έχω. Εάν βρω μία δουλειά, θα καταφέρω με κάποιο τρόπο να ορθοποδήσω και να βοηθήσω και εκείνη τη γυναίκα που συμπαρίσταται σε εμένα και τα αδέρφια μου», καταλήγει.

«Θα αυξηθούν τα ποσοστά της ανεργίας»

Οι άνεργοι, όπως λέει ο οικονομολόγος, Γιώργος Ρωμανιάς, μέχρι το τέλος του 2012 θα φτάσουν (και μπορεί ακόμη και να ξεπεράσουν) τους 1,5 εκατομμύρια πολίτες. «Τα πράγματα όπως έχετε καταλάβει όλοι είναι δύσκολα και με τα νέα μέτρα που έρχονται, θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Οι άνεργοι, όπως υπολογίζουμε, μέχρι τα τέλη του 2012 θα ξεπεράσουν τους 1,5 εκατομμύρια πολίτες. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ανοίξουν εύκολα νέες θέσεις εργασίας για να αποκατασταθούν πολλοί εξ αυτών», λέει ο οικονομολόγος.