Τις τελευταίες μέρες, όταν πλησιάζει το Πάσχα, είναι πάντα στην επικαιρότητα. Εμφανίζεται στην τηλεόραση λόγω των περιοδικών που μοιράζουν δωρεάν τα cd του, ψέλνει βυζαντινούς ύμνους για να προωθήσει τη δουλειά του.
Και μπορεί για πολλούς να είναι μία αμφιλεγόμενη φιγούρα αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στο τραγούδι με συνεργασίες με το Μίκη Θεοδωράκη, τη Χαρούλα Αλεξίου κ.ά. ενώ έχει τραγουδήσει από βυζαντινά μέχρι λαϊκά, σμυρναίικα και ρεμπέτικα.
«Μεγάλωσα σ’ ένα χωριό της Δράμας που λέγεται Κοκκινόγεια, δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι πιθανόν από τα χώματα της περιοχής που είναι κόκκινα», έχει πει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει μεγαλώσει με φυσικά προϊόντα και γι’ αυτό μπορεί να διακρίνει, όπως υποστηρίζει, τι είναι καλό και τι όχι. Οι γονείς του ήταν αγρότες. Έτσι, άρχισε να εργάζεται στα χωράφια του χωριού. «Γυρνούσαμε από τα χωράφια σπίτι και στη διαδρομή, μια απόσταση δύο – τριών χιλιομέτρων, περνούσαμε από διάφορα μονοπάτια και κόβαμε άγρια φρούτα, πίναμε νερό από τα ρυάκια και βλέπαμε διάφορα άγρια ζώα», λέει χαρακτηριστικά.
Αντί να έρθει στην Αθήνα, σε πρώτη φάση πήγε στη Λάρισα με σκοπό να σπουδάσει γεωπόνος καθώς τον ενδιέφερε η επιστήμη των φυτών, αλλά δεν εναρμονίστηκε ποτέ με αυτό. Έτσι, ήρθε στην πρωτεύουσα και πήγε στο Ελληνικό Ωδείο προκειμένου να σπουδάσει βυζαντινή κι ευρωπαϊκή μουσική με τον δάσκαλο Μανώλη Χατζημάρκο.
Έκτοτε άρχισε τις εμφανίσεις του ώσπου το 1995 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Ώρα Ενάτη», το οποίο περιλαμβάνει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Το άλμπουμ αυτό έγινε χρυσό και του έδειξε τη μουσική του κατεύθυνση.
Αυτή την περίοδο κυκλοφορεί η νέα του δουλειά με τίτλο «Άγιες Γραφές» σε κασετίνα με 21 cd και το καλοκαίρι θα ανεβάσει την παράσταση «Από τη Σμύρνη στον Πειραιά» με τραγούδια της Σμύρνης και ρεμπέτικα.
Όπως αναφέρει μάλιστα στο newsbeast.gr, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη δουλειά. «Για μένα είναι έργο ζωής και το ετοιμάζω τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Αυτή η δουλειά κυκλοφορεί φέτος και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Εκτός όμως από αυτό, ετοιμάζω τη συγκεκριμένη δουλειά σε μια παράσταση, σε μορφή συναυλίας δηλαδή, την οποία θα παρουσιάσω σε μορφή δίωρης παράστασης σε διάφορες χώρες του εξωτερικού», αναφέρει.
Και συμπληρώνει: «Αυτό θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Θα γίνει ως επί το πλείστον σε ναούς, όπερες και θέατρα και θα γίνει σε συνεργασία με κάποιους συντελεστές. Θα έχω δηλαδή έναν που θα αφηγείται κομμάτια από την Καινή Διαθήκη στην αρχαία ελληνική και έναν που θα αφηγείται κομμάτια της γλώσσας του τόπου, στον οποίο θα βρισκόμαστε».
Στον ελεύθερό του χρόνο ο Πέτρος Γαϊτάνος, βρίσκεται σχεδόν πάντα με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι. Του αρέσει να περπατά στο βουνό και να φωτογραφίζει ότι του τραβήξει το ενδιαφέρον. «Ένα άλλο χόμπι μου είναι να ασχολούμαι με τα βότανα και γενικά με τα υλικά της φύσης. Έχω φτιάξει και φτιάχνω κατά καιρούς διάφορες κατασκευές που έχουν σχέση με τα φυτά. Έχω φτιάξει και διάφορους σελιδοδείκτες. Έχω δημιουργήσει ακόμη και πίνακες με αποξηραμένα και πλαστικοποιημένα φύλλα φυτών. Στο σπίτι μου μάλιστα έχω πολλά από αυτά τα στοιχεία της φύσης και επειδή ζω στο βουνό προσπαθώ να βάλω τη φύση και μέσα στο σπίτι μου».
Ο Πέτρος Γαϊτάνος δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση δύσκολο το κομμάτι της δουλειάς που έχει επιλέξει, διότι, όπως λέει, το έχει σπουδάσει. «Μεγαλύτερη δυσκολία είναι, ξέρετε, η πνευματική προσέγγιση του ανθρώπου προς αυτό το υλικό παρά η καλλιτεχνική», συμπληρώνει.
Και τονίζει: «Το να προσπαθεί δηλαδή κανείς να κάνει πράξη το λόγο του Χριστού είναι πολύ πιο δύσκολο». Πάντως, πιστεύει ότι με τη βυζαντινή μουσική δεν πρέπει να ασχολείται ο οποιοσδήποτε. «Για να ασχοληθεί κανείς με τη βυζαντινή μουσική, χρειάζεται να είναι πιστός και πρέπει να αντιλαμβάνεται το είδος και το ύφος της μουσικής αυτής. Και φυσικά χρειάζεται ιδιαίτερα καλή φωνή», αναφέρει.
Δείτε όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».