Πολύ διαφωτιστικά είναι τα επίσημα στοιχεία του υπ. Οικονομικών για την κατάσταση στη γεωργία απ όπου προκύπτει ότι το εισόδημα των αγροτών είναι περιορισμένο ενώ η μερίδα του λέοντος από την αξία του αγροτικού προϊόντος καταλήγει σε «αγρότες» που δηλώνουν άλλα επαγγέλματα.
Το θέμα είναι επίκαιρο καθώς αυτή την περίοδο, λόγω κρίσης, σημειώνεται κύμα επιστροφής στην επαρχία και στη γεωργία και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, όσοι δηλώνουν κύριο επάγγελμα αγρότες στην Ελλάδα δεν υπερβαίνουν συνολικά τις 300.000. Αν συνυπολογιστεί ότι η αξία της γεωργικής παραγωγής (φυτικής και ζωικής) ανέρχεται σε 9,7 δισ. ευρώ, θα έλεγε κανείς ότι αυτοί οι επαγγελματίες είναι προνομιούχοι καθώς στον καθένα αντιστοιχεί ένα σεβαστό και μεγάλο ετήσιο εισόδημα.
Οι αγρότες των χωραφιών όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν μάλλον φτωχό εισόδημα που σε λίγες περιπτώσεις υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ και αθροιστικά δεν υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.
Υπάρχουν όμως και οι αγρότες στα χαρτιά, δηλαδή εκείνοι που δηλώνουν (και ασκούν) άλλο επάγγελμα, διαθέτουν όμως αγροτική περιουσία την οποία εκμεταλλεύονται, ίσως εργάζονται περιστασιακά στον τομέα, εισπράττουν επιδοτήσεις και έσοδα από την πώληση των αγροτικών προϊόντων.
Είναι οι ετεροαπασχολούμενοι που εισπράττουν τα υπόλοιπα 7,7 δισ. ευρώ καθώς δηλώνουν εισόδημα και από τη γεωργία.
Ανέρχονται περίπου σε 2,5 εκατ. και, όπως συνηθίζουν να λένε οι γνωρίζοντες, αυτοί είναι «οι καλύτεροι του χωριού». Σε αυτούς συγκαταλέγονται δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες, ιδιοκτήτες καταστημάτων κλπ.
Σε κάθε περίπτωση είναι κατά κανόνα σε καλύτερη κατάσταση από τους «καθαρούς» αγρότες και έχουν εναλλακτικές εισοδηματικές πηγές. Η επιστροφή στο χωράφι για τους κατοίκους των πόλεων φαίνεται ότι τελικά δεν θα είναι απλός περίπατος…